All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Därför ska du inte lämna natten

Under perioden 2009-2012 fanns det 36 bostadsbränder i detta land där en batteriladdare var inblandad, siffror från Direktoratet för civilskydd och beredskapsplanering (DSB). Åtta av bränderna inträffade på natten.

- Det finns 36 bränder för mycket och visar att det är ett bra råd att inte ladda obevakad. Laddare slutar automatiskt lägga till ström när batteriet är fulladdat. Men då vet vi också att tekniken misslyckas ibland, säger Bjørn Nyrud, chef för elektroniska produkter i DSB.

- Lämna bara när du är vaken, det är mobiltelefoner, datorer, tabletter, rakhyvlar och tandborstar. Det är en av de viktigaste tipsen vi tillhandahåller nu, eftersom det knackar av laddare och dockningsstationer i ett vanligt hem ", säger verkställande direktören Ronny Tande vid If Security Center.

De flesta laptop-ägare vet att det är frestande att ha strömkabeln stående, så du behöver inte oroa dig för hur mycket batterikapacitet som finns kvar.

  • Här är flera varningsskyltar att vara medvetna om.

- Vi tror inte att alla slutar ladda mobiltelefon och PC på natten även om vi säger det. Så om du gör det, se alltid till att utrustningen inte är på eller i närheten av något som är brännbart, säger Bjørn Nyrud, DSB.

Om du fortfarande går på natten, ska råd från både Tande och Nyrud ha mer rökdetektorer än minimikravet, helst seriellt och optiskt. Optiska varningsmedlemmar upptäcker ulmbrännaren snabbast.

Många gör det

Totalt 93 procent av alla i åldrarna 15-29 lämnar sin telefon medan de sover, undersökt Om Skadeforsikring gjorde 2010. För befolkningen i allmänhet är antalet också högt. 70 procent säger att de lämnar nattid.

Ronny Teeth i If anser att antalet brandfarliga händelser med batteriladdare är mycket högre än de officiella DSB: erna föreslår.

- På våra brandklasser hör vi ofta om personer som har upptäckt att laddaren luktade eller enheten hade ett brunt färgat område. Anledningen är att pluggen där du laddar laddningen är sliten eller har blivit dålig av andra skäl. Då kan ett elektriskt fenomen som kallas båge, som har en temperatur på minst 3000 grader, inträffa, säger Tande.

Branden experten betonar att datorer behöver luft.

- Om din dator är påslagen i soffan eller en mjuk säng, tar det inte mycket tid tills kylfläkten får problem. Detta kan leda till att kylningen av batterierna misslyckas, med överhettning och värst av allt, till följd av smältningen, säger han.

Hade lycka till

31. Januari i år skulle det bli mycket dåligt hos familjen Sørensen på Kløfta. Huset var tomt när rökdetektorn utlöstes, och det tillhörande säkerhetsbolaget varnade för brandtjänsten.När brandmännen kom, var röken stark.

Anledningen var i vardagsrummet. En bärbar dator i elden, med nätsladden in. Också bordet stod den på den branta. Smält plast från maskinen hade droppit ner på golvet, där flammande började ta tag i.

- Jag satt och arbetade på min dator och blev upptagen med att träna. Vanligtvis tar jag ut sladden eftersom det är så i vägen. Men den här gången stod den i, säger Irene Skaret Sørensen.

Stora skador orsakar att huvudrummen är helt renoverade. Enligt brandkåren var det några minuter att få elden att utvecklas och hela huset kunde brinna ner.

- Brandkåren har sagt att batteriet antagligen blivit så varmt att det har smält plasten på datorn. Sedan har bordsduken tänds och spridit elden, säger Sørensen.

- Jag stängde av alla lampor och kopplade från kaffebryggaren innan jag lämnade. Men trodde inte att laddaren kunde ge en brandrisk. Datorn är inte heller gammal, två till tre år, säger Sørensen.

Nu lever familjen på fyra i källaren under renoveringen. De är glada att det trots allt inte blev värre och att de två djuren i huset lyckades. Hunden och katten gömde sig i källaren.

ADVERT

Mest populära