All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Därför kommer tvätten inte att vara ren

Ett kök jobb som de flesta av oss har erfarenhet av är disken. Eftersom, trots att många hem idag har en diskmaskin, är det fortfarande att många av oss också tvätter några av disken för hand i diskbänken.

Men det är inte så att ta disken som ett så enkelt jobb. Enligt Förebyggande Förebyggande finns det väldigt många av oss som gör sådana allvarliga misstag när vi tar disken att varken koppar eller kokkärl kan kallas rena när vi eller diskmaskinen har avslutat dem.

Här är de vanligaste misstag vi gör när disken ska tas:

1. Du tvättar i en smutsig diskmaskin

Det är lätt att tänka att diskmaskinen tar hand om att koppar och diskar är rena och trevliga, men vad händer om du tvättar i en smutsig diskmaskin? Enligt Förebyggande finns det några av oss som kommer ihåg att se till att diskmaskinen städas regelbundet.

På webbplatsen rekommenderas att ibland sjunka med en tom maskin för att hålla maskinen ren. Känn lite ättika i pulverhållaren, eftersom det också kommer att få en antibakteriell effekt på insidan av diskmaskinen.

Malin Skaar på Lilleborgs konsumenttjänst rekommenderar att man regelbundet använder en maskinrengörare.

- Åh, är det inte fullt av bakterier?

- Maskinen tar bort kalkavlagringar och fetter som byggs upp i diskmaskinen, förklarar Skaar till Bonytt. nr.

- Hur ofta du behöver köra en städare på maskinen beror på hushållet. Om du ofta använder diskmaskinen är det nästan omöjligt att rengöra maskinen oftare.

Produktkonsulent Tommy Christoffersen hos Miele instämmer också i att det är viktigt att städa diskmaskinen med jämna mellanrum.

- Fokus ska vara på allmän underhåll av din diskmaskin, förklarar Christoffersen till Bonytt. nr.

- Maskinen fixar en del själv i form av att ta bort mat och rester av livsmedel. Men det är också viktigt att komma ihåg den korrekta doseringen av tvål och tvätta vid en högre temperatur, 75 grader, en gång i taget. Om du använder det automatiska programmet, kommer diskmaskinen att justera temperaturen och tvätta tiden enligt de smutsiga disken.

2. Du kommer inte dränera sil

För mycket avfall och matrester i silen inuti maskinen kommer naturligtvis att leda till vattenflödet i diskmaskinen är inte så bra som det borde vara.

"Att glömma skärmen gör att disken inte blir ren efter en omgång i maskinen", förklarar Skaar.

- Silen ligger under sprayarmen längst ner på diskmaskinen och ska tömmas och rengöras regelbundet.

Christoffersen bekräftar detta.

- Utländska föremål som fastnar på skärmen måste avlägsnas regelbundet. Stänk dörrförseglingen och dörrramen ger mark för bakterier och svampar och ska tas bort med en trasa.

3. Du sveper inte disken innan du lägger den i diskmaskinen

Att ta den enkla vägen och stapla disken i maskinen full av sås och matrester inte det smartaste man kan göra om man får tro experterna.

Du kan klaga längre än du tror

- För att undvika en hel del gris inuti maskinen om du kommer ihåg att rengöra tallrikar och fat innan du tvättar dem i diskmaskinen, bekräftar Skaar.

- Och det blir ännu viktigare att komma ihåg om dina diskar finns i maskinen ett tag innan maskinen körs. En del matrester torkar snabbt och blir väldigt svårt på plattan.

Christoffersen påpekar att inte alla diskmaskiner kräver gnugga och skölja innan de laddas.

- Vissa maskiner gör ett bättre jobb om de har något att ta bort.

4. Du staplar för mycket i maskinen

Många av oss gör stora misstag enligt förebyggande åtgärder.

- En fullsatt maskin är verkligen inte så ren som en maskin fylld som den borde vara, förklarar webbplatsen.

- När du diskar upp diskmaskinen kommer inte vatten eller värme att bli lika bra som det borde, och så slutar du med rätter som inte är så rena som det borde vara.

Webbplatsen föreslår att tvätta större föremål för hand.

- På så sätt undviker du att fylla på maskinen med få men stora saker, och du riskerar inte att andra saker blockeras av de stora föremålen.

Saxar bekräftar att placering av föremål också har betydelse för diskbänken.

- Placera stora fat på maskinens baksida och mindre fat i närheten av mitten så att vattenstänk från sprutarmen inte blockeras.

5. Din matborste eller svamp har sett bättre dagar.

En smutsig svamp eller diskborste är den perfekta roten för bakterier. Men hur många av oss glömmer inte att rengöra det regelbundet?

- En smutsig borste gör dina diskar smutsiga under tvätten, förklarar platsen.

- Lösningen är att rengöra båda borstarna och svamp efter varje tvättning med en antibakteriell detergent, vrida dem väl och låt dem torka helt innan man lägger dem tillbaka i vaggan.

Ett annat bra råd är att köra svampen i mikrovågsugnen i 30 sekunder.

6. Du tvättar fel objekt i diskmaskinen

Även om det är frestande - och lätt - att stapla alla smutsig disk i diskmaskinen och tryck på knappen, är det tyvärr så att inte allt skulle sjunka i maskinen.

- Rätter och föremål av keramik eller trä kan få sprickor när de tvättas vid hög temperatur som uppstår i diskmaskinen, förklarar förebyggande åtgärder.

Gör detta innan du sätter revben i

Vissa plastartiklar som innehåller ämnet bisfenol A, som har visat sig ha en hormonstörande, kan försämra vid hög värme och bör också tvättas för hand och inte i diskmaskinen.

- I dessa sprickor kan bakterier så småningom växa upp.

Experter på Beha Elektro i Porsgrunn bekräfta detta ovanför Bonytt. nr.

- Undvik att tvätta hantverk, porslinstycken, gummistick och ostål av rostfritt stål.

7. Din kökshandfat är smutsig.

Här är du i gott skick om du tror att diskbänken där vatten dräneras många gånger om dagen är tillräckligt rent. I själva verket kan din kökshandfat tyvärr vara hemma för ännu fler bakterier än du kan hitta på toalettsitsen på en offentlig toalett. Enligt inre site lägenhet Terapi kan både sjunka och utloppet hos sink kan vara full av bakterier och smuts som är osynlig för blotta ögat, men som ligger på lur.

Lösningen Förebyggande förslag är att spruta tvätten med destillerad ättika varje natt.

- Glöm inte kranen och fixturen, förklarar sajten.

- Dessa är ofta det värsta när det gäller bakterier.

Charlotte Sagvik på CityMaid i Oslo föreslår att man fokuserar på daglig rengöring över skippertak när det gäller diskbänken.

- Det är viktigt att ta bort avfall och matrester från utloppet och stäng av dagligen, Sagvik har tidigare sagt till Bonytt. nr.

- Om detta inträffar i sömnen tar det inte lång tid innan bakterier börjar multiplicera och suga upp.

8. Du tror att du sparar miljön manuellt för hand.

Om du tror att det är guld att värma är disken kanske fel. Särskilt om du kompenserar, tvätta alla disken för hand.

- Handtvättar och diskar använder ofta så mycket som sex gånger mer vatten än en modern och effektiv diskmaskin, förklarar Prevention.

- Se till att du stänger av vattnet medan du tvättar om du ska besluta att göra det manuellt.

Läs också:

Hur tvätta kylskåpet på 1-2-3

Rengöring Tips för slackers

göra det rätt: Felaktigt förfarande kan orsaka rätter är lika smutsig efter tvätt som tidigare. Foto: Foto: Colourbox

Här hittar du de mest välsmakande interiörbilder

Hur att tvätta duschvägg

ADVERT

Mest populära