All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det var en gång ett roterande rum

Källaren kan ofta vara ett problemområde i huset.

I detta hus hade källaren levt sitt eget liv i många år och användes endast för lagring. Det skadade också, och det var viktigt för familjen att bli av med källarens lukt.

Drömmen var att förse en fin källare med eget kontor och gästbädd.

ROT: Källaren var mörk och kall, och rummet var opersonligt och lite inbjudande. FOTO: Tia Borgsmidt

Tillämplig

Om du ändrar användningen av en källare, krävs en förändring av rumsanvändningen.

- När du byter rum från ett så kallat s-rum, från icke-permanent till permanent bostadsutrymme, är det en fråga om tillämpning, säger Rune Karlsen, forskningschef på NITO.

Detta gäller även om du inte behöver sova i rummet, förklarar han.

- Även om gästerna bara sover där några dagar om året, måste de kunna sova på ett säkert sätt.

En användningsändring ställer strikta krav på ventilation, isolering, brandlucka och fuktskydd, och det kan vara en mycket dyr affär.

Dessutom beviljas du inte din ansökan för att bli godkänd.

- För att få nödvändiga godkännanden måste du ha en ansvarsfull sökande, ett företag som har nödvändiga godkännanden och vem vet vad som krävs i din källare. Då måste du ha ansökan godkänd av kommunen. Arbetet i sig måste utföras av en ansvarig utvecklare, säger Rune Karlsen.

Bli av med känslan av källaren

Innan familjen började med den faktiska inredningen i källaren, var den helt renoverad. De rev upp den gamla våningen, sätta upp värmekabel och nya italienska plattor. Slutligen byggde de vattenledningarna och gav väggarna ett nytt lager vitfärg.

- Vi använde aldrig källarrummet tidigare. Det var så mörkt och kallt där nere. Det hjälpte till att bli varm i golvet och gömma de dåliga rören, då blev det mer som ett vanligt rum, säger de.

- Från att vara ett mörkt och ledsamt rum blev det ett ljust och välkomnande rum.

För arbete och vila

För inredningen fick de hjälp av inredningsdesignern Mette Helena Rasmussen.

Hon föreslog en dag säng för boende och två rymliga jobb för att möta familjens behov.

Efter renoveringen har rummet varit ett stort nöje för hela familjen. Nu används den varje dag.

- Det är inte bara våra gäster som använder dagbädden. Hela familjen använder den. Det är trevligt att läsa eller ta en tupplur och barnen älskar att spela det.

En lång bänkskiva sätts upp som ett arbetsbord för två. Här kan fler jobb göras samtidigt, antingen med konton eller ritningar.

DAGLIG BED: Istället för en vanlig säng väljs en dagbädd från ilva. dk. Den används för boende, lunch och lek. Styrelsen är från Hay och bilden på väggen från stilbenshop. dk. Det marockanska berberteppet förhandlas fram av cityfribert. dk. De stora italienska golvplattorna är från stadens plattor och sanitet.FOTO: Tia Borgsmidt

God atmosfär

Familjens böcker, ljusstake och ritningar skapar en mysig atmosfär i källarrummet.

tar Ständigt ett nytt konstverk på väggen som gjorts just här.

- Vi tycker det är trevligt att hänga upp barnteckningar för att visa att vi gillar vad de gör, säger de vuxna.

OFFICE för två: En lång räknare som används som ett skrivbord för två. På samma sätt får du köp från Ikea. Två vita matsalstolar använder kontorsstolar. På samma sätt får du köp från Habitat. Lampan är från Jielde, bolina. nr. En anslagstavla används som meddelandekort. FOTO: Tia Borgsmidt

ADVERT

Mest populära