All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det finns pengar på toppen

2007 var ett rekordår för antalet semesterhem som handlas i bergen - och nordmänna betalar mest för de högsta stugorna. Hyttarna som är högre än 900 meter uppnår betydligt högre priser än de som är lägre.

Det här är några av slutsatserna som kommer fram i en analys som utarbetats av MakroSikt för Real Estate Association (Eff).

Enligt Eff kan det finnas en önskan om säkra snöförhållanden, vilket innebär att stugorna över 900 meter uppnår högre procentpriser än de som är lägre.

Safe Cabins

Large Spread

Enligt undersökningen ökade antalet annonser på hitta. ingen med 29 procent, medan antalet stugor som sålts via fastighetsmäklare ökade med 11 procent.

- Det betyder att aktiviteten har ökat, men inte försäljning. Att utbudet är större, men marknaden är något mer avvaktande än tidigare, säger Torbjørn Ek, vice VD för Eff to DinSide. nej

- Vi har upplevt en genomsnittlig tillväxt på hyttmarknaden 2007 på sex procent för hela landet. Det har dock avtagit något sedan rekordåret 2006, där priserna steg i genomsnitt med 23 procent. Men det var en stor skillnad från plats till plats, säger Torbjørn Ek till DinSide och tillägger:

- Tillväxten varierar från 14 procent där priserna steg mest, till minus två procent, där tillväxten var lägst, säger han.

Enligt Ek steg priserna i Sirdal och Haukelifjell med 14 respektive 13 procent.

Hyttarna höga i bergen har upplevt den högsta prisökningen under 2007. Bild: Colorbox. nej Visa mer

Lägsta var tillväxten i Kvam, där priserna föll med två procent. På Oppdal och Beitostølen föll priserna med en procent, och i Åsral ökade Etnedal- och Nissedalpriserna med bara en procent.

Kabinen blir ditt nya hem

Kvalitet viktigare

Suppleanten påpekar att kvaliteten på de föremål som säljs är viktigare än vad som har varit tidigare år.

- Det är bland annat intressant att se att ett avstånd mellan 700 och 1500 meter från skidbacken är optimalt för bästa möjliga pris på stuga. Vi ser också att år 2000 är ett skilsmässaår på de uppnådda priserna. Stugor från 2000 och över uppnår tydligt bättre priser än äldre stugor.

Osäkert framåt

Jag vill inte undra över hur höga eller låga priser ligger i stugor 2008, men säg:

- Feedbacken vi fått är att publiken väntar och lite offset. Vi kommer förmodligen att få en stagnation eller fuktig tillväxt, men en uppgång kommer inte att vara tydlig för hela landet ", avslutade han.

I samband med den framtida utvecklingen, 2008 har experter DinSide tidigare pratat med, inte helt överens om vad som händer på hyttmarknaden. Du kan läsa mer om dessa två frågor:

Vänta på ett stuga köp

Stuga marknaden 2008

Endast stugor

Stugaägare

Äger du en stuga i bergen?(44%) 38

Ja, men under 900 meter över havet (40%) 34

Nej (16%) 14

Ja, Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Siffrorna i denna analys inkluderar 9 369 självhushållstugor på berget som annonseras på Finn. nej under perioden januari 2003-februari 2008.

Alla stugor i undersökningen förmedlas via en fastighetsmäklare eller advokat. Av dessa registrerades 4 694 fritidshus. Av dessa uppgav 3 553 pris, omsättningsdatum och bostadsyta. Databasen kompletteras med avstånd från den enskilda stugan till närmaste skidlöpning och höjden på stugan ligger över havet. Distansdata tillhandahålls av Property Profile.

Ek konstaterar att undersökningen enbart mäter prisutvecklingen i fjällstugor, vilket innebär att mer prisrisk fritidslägenheter ingår inte i undersökningen.

Det är också viktigt att påpeka, även om mycket förmedlas genom finländarna. Nej, undersökningen visar inte hela sanningen om den totala marknaden. Enligt yttrandet måste dock datamaterialet ge en god grund för slutsatserna.

länkar: Cabin Cadence kalkylator

Läs mer om stugorna:

Minns detta innan du avvika från hytten

  1. Modern log lösning sparar tid och energi
  2. Cabin dröm för utlänningar
  3. kommer att hyra din stuga <999 > Mountain Lodge
  4. och
  5. vid havet Hjälp regnar det genom taket
ADVERT

Mest populära