All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

De usla vägglöss komma med dig hem från semestern

Väggdjur är ett blodlimande skadedjur som har ökat i antal under de senaste åren. Se hur man upptäcker kryp och bli av med dem.

Sommaren är en fest för insekter och skadedjur av olika slag. Vissa insekter, som myggor, är besvärliga hela sommaren utan att vara farliga. Andra insekter kan skada ditt hem eller stuga.

Men sommaren är också semestertid, och så många väljer att resa bort, och sedan till andra länder. I boende som hotell, semesterbostäder, turiststugor, vandrarhem och campingplatser kan det finnas fall av skadedjur som kallas väggdjur. Skulle du stanna på sådana platser i sommar bör du vara extra försiktig.

Kännetecken för vägglöss

Vägg djur är en röd-brun insekt med en oval och starkt tillplattad kroppsform. Som vuxen är den 4-5 millimeter lång och 3 millimeter bred. Preform och utveckling beror starkt på temperatur och näringstillgång. Djuret kan lägga 1-5 ägg per dag. Totalt lägger en kvinna 200-500 ägg under sitt vuxna liv.

Wall Beast, som tidigare kallades bedbugs, är nattaktiva insekter som suger blod sovande människor. Det är inte känt att blötdjur kan överföra sjukdomar, men bett kan orsaka utslag och klåda. Insekterna kan överleva över ett år utan mat (blod).

Fördelning

Djuret finns inomhus inom hela Norge. Skadedjuren var nästan utdöda på 50-talet, men har blivit återigen blom de senaste åren. Gårdsdjur har spridits över hela världen med människor och är glada att följa med dig i ditt bagage.

Under de senaste åren har förekomsten av husdjur ökat igen i antal världen över, inklusive Norge.

- Det finns för närvarande över 1000 nya fall per år i Norge. De är överallt där människor bor eller övernattar, men bara inomhus, säger Preben Ottesen från Statens folkhälsoinstitut.

Tillfälligt boende som hotell, turiststugor, stugor, hytter och vandrarhem är därför särskilt utsatta för attacker. För att undvika att bli biten eller i värsta fall, ta med husdjuren hem, det finns vissa försiktighetsåtgärder du bör ta.

AVANCERADE VÄGOR: Vuxna väggdjur är ca. 5 mm lång. De är plana och svullna när de suger blod. Foto: PHOTO: Folkhälsoinstitutet

UTVECKLING: Utvecklingen av djuret från ägg till vuxen. Det tar 4-21 dagar, vanligtvis cirka 10 dagar innan ägget kläcker. Njurarna har fem utvecklingsstadier (hudskift) och måste suga blod minst en gång mellan varje steg. Vid den optimala temperaturen (28-30 ° C) och fuktighet (75 -80% relativ fuktighet) varar hela livscykel (från ägg till ägg) fyra till fem veckor. Vid låga temperaturer och dålig tillgång till mat kan utvecklings tiden variera i ungefär ett år. Foto: Ritning: Preben Ottesen

Hur upptäcker du väggdjur?

Kan vara ett tecken på något mycket värre

- De vuxna är en halv cm, steg mindre ungdom, förklarar Ottesen.

Leta efter svarta exklusiva fläckar, tomma larver, ägg eller levande djur i veck på madrassen, på sänglinne eller längs kanten av sängen och liknande. Gårddjur är de vanligaste i stugor och vandrarhem, men alltmer på hotell och privata hem.

Om du finner tidigt att upptäcka att det finns ett väggdjur i ett rum, blir striderna mycket enklare än om insekterna har tid att föröka sig och sprida sig till många rum.

Hur blir man av med sängdjur?

Om du har upptäckt bedbugs eller tecken på sängkläder i ditt hotellrum, måste du kontakta hotellpersonalen omedelbart.

- Det är snabbt att få skadedjur i ditt bagage, så det är lämpligt att frysa om du vet att det har funnits ett väggdjur där du bodde, informerar Ottesen.

Om du hittar det i ditt eget hem borde du kontakta ett skadegörareföretag.

åtgärder du kan genomföra hemma

BITEN: Det är inte känt att vägglöss kan överföra sjukdomar, men betten kan orsaka utslag och eksem. Foto: PHOTO Therese visted / Folkehelseinstituttet.

- Bekämpning av blötdjur är mest effektiv genom att kombinera flera metoder tillgängliga för folkhälsoinstitutet. Nya metoder ständigt prövas och här är några av de åtgärder som folkhälsoinstitut föreslår att du kan göra hemma:

Hur bli av fruktflugor

- Börja med en noggrann inspektion av den infekterade rummet och andra rum i närheten.

- Vakuummadrass, sängfat, filtar, möbler och andra ställen att ta bort så många väggdjur som möjligt innan vidare bearbetning. Förstör dammsugarpåsen och den kalla eller värmebehandlade dammsugaren innan du använder den i ett väggfritt rum.

- Maskintvätt alla tvättbara armaturer med högsta möjliga temperatur, minst 60 ° C.

- Bäddmadrasser och andra föremål kan vara kalla eller värmebehandlade. Ett alternativ är att kassera dessa. Kasserade möbler bör förstöras så att de inte kan återanvändas.

- Produkter som ska skickas för bearbetning, förvaring eller bortskaffande måste vara förpackade i fast, tät förpackning för att förhindra spridning av djur.

- För att minimera möjliga gömställen för blötdjur, bör onödiga föremål avlägsnas från rummet och sprickas.

- Insekticider ska inte användas som enda slagsmål, men endast i kombination med ovan nämnda punkter.

- Vänta tills skadedjuret bekräftar att ett rum har rengjorts för blötdjur innan det tas i bruk.

- Inspektera dig mycket noggrant tidigare infekterade rum varje vecka i tre månader för att se till att blötdjurna är borta.

- Om du får hemdjur krävs omfattande behandling, avslutar Ottesen. Då är det bäst att använda ett professionellt företag.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Kontrollera om du dödar rätt snigel

Harlequin ladybeetle är ett monster

Dessa föräldrar är de lyckligaste barnen

ADVERT

Mest populära