All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fönstren som tvättar sig!

Nanoteknik och lotuseffekt

Det låter nästan som om det tas från en Sci Fi film, men det finns andra ord, även tvätta fönster på marknaden.

Nej, det finns ingen fönsterrengörare som kysser dig en gång i månaden. Nej, det är inget skämt, och nej du behöver inte vara lotteri för att ha råd med dem.

Enligt Matforsk. nej är idén om självrenande fönster som erhålls från naturen, mer specifikt från Lotus-fabriken. Den är uppbyggd av partiklar (av vilka vissa är i nanosera), vilket medför att partiklar inte klibbar sig. Självrenande fönster inspireras av lotusanläggningens egenskaper.

Tvätt Verklig hemmafru Windows

Illustration: H fönster mer

Vi söker även tvätta fönstren i Norge, ledde oss direkt till hemmafru fönster. Eller H-fönstret som det bytt namn på.

Vi frågade Havard Tveit H fönster / Nätra kan vi nu vinka adjö till skrapan och sämskskinn för evigt.

- (.. Själv vätskande glas, not Eds) Våra fönster renio glass är självskrubb, men effekterna beror på olika faktorer, bland annat hur öppna fönsterrutan, och mängden ljus som kommer in.

- Kommer det att säga att det inte kommer att vara rent på norra sidan av bostäder där solen inte lyser?

Vad skulle du ha valt

Om du kunde bli av med en del av husarbetet? (13%) 299

Handfat (13%) 289

Handfat (12%) Handfat %) 270

Rengöring av huven (8%) 168

Rengöringsapparat apparat~~POS=HEADCOMP (8%) 167

Diska (6%) 139

Washing kyl / frys (2%) 50

Disk skåp (2%) 43

Tvättade handdukar (1%) 30

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

- Effekten är förmodligen inte så bra på den skuggiga sidan, men det är mer beroende av ljus än direkt solljus, säger Tveit och förklarar vidare: Det verkar som så att UV-strålar i ljuset bryter ner smuts som hamnar i fönstret, och regnet skyller bort det.

När det regnar finns det inga ränder på fönstret eftersom vattendropparna är splittrade och regnet rinner smidigt.

Vad händer om du har tur att uppleva en ojämn sommar eller bara minimal nederbörd under en lång tid?

- Ta bara slangen och spola windows, skratta Tveit.

- Du kommer förmodligen att kunna få den 1 procent renare om du gnuggar och kramar - dagen du gör det. Men som vi alla vet är det en bra dag att regna efter att ha spenderat mycket tid på att tvätta fönstren. Fördelen här är att det är jämnt ren hela tiden ...

Enligt Tveit är en huvudfokus för dem som bokar även tvätta fönstren kunder som redan har investerat i den underhållsfria hus: De lever lyckligt i murverk - tegl- eller betong hus.

Helt underhållsfri är dock inte: Man måste fortfarande rengöra fönstren inuti. Extra sena själar fixar det dock snabbt och enkelt med en av de goda spraylösningarna.

Kontrollera även: Rengöring av latsabber

Rengör fakta:

Priset på de självrengörande fönstren är i genomsnitt cirka tusen gånger över normala fönster. Prisexempel: 1x1 meter fönster, toppflygmodell kostar 3 800 kronor i standardversion, 4 600 kronor för den självrengörande varianten. Glasögonen som används i Renio fönster tillverkas av Bøckmann.

Fördelaktiga biverkningar

Investerar i självrenande fönster, de erbjuder flera positiva bieffekter: Renio har satt i UV-filter för att motverka blekning eller förgyllning av inredning.

Dessutom har de en partiell avstängningsfunktion, vilket kan ge upp till hälften av trafikbullret på den icke-ventila varianten. Glaset är dessutom laminerat, vilket kommer att hålla brutna glasstycken. Det är, om glaset bryts, kommer alla oanvidda gäster att skära igenom detta.

Kostnadseffektivitet

Installera självrenande fönster är mest relevanta för dem som bygger nya, bygga på - eller måste ändå byta fönster.

Om du ställer in kostnaden för ett nybyggt hus, med 12 fönster av varierande storlek och beräknar en extra kostnad på 1 000 USD per fönster, blir det $ 12 000 dyrare att installera självrenande fönster än vanliga fönster.

Låt oss anta att alternativet skulle vara att få någon att korsa dina fönster utanför två gånger om året. Detta skulle du betala 500 kronor för varje gång, totalt 1 000 kronor. Tja under gränsen för hur mycket man kan tjäna skattefri på små jobb.

Är det här alternativet, det tar 12 år innan windows serveras - sättas i en mycket förenklad beräkning. Den stora frågan du måste fråga dig är dock hur mycket det är värt för dig att bli av med Windows-tvätt?

Checklista innan du kör och köper:

Kontrollera klimatet där du bor.

Självrenande fönster fungerar bäst i fuktigt klimat, eftersom de använder (regn) vatten för att lösa upp smutsiga.

Är självhushåll allt du behöver?

 • Vill du bara ha självrengöringsfönster? Eller ska du investera i till exempel solskydd, isoleringsglas som håller på värmen? Gör en kostnadsfördelberäkning.
 • Självrenande fönster kostar mer. Är skillnaden värt priset för att bli av med sig själva? Hade det varit billigare eller lättare att hyra hjälp att tvätta fönstren än att bli självrengörande? (Kom ihåg att ta med tvättmedel i beräkningen) Planera din tid bra.
 • Det finns stora skillnader i att ersätta nya, bra fönster med självrengöring - och ersätta om du fortfarande behöver byta fönster eller glas. Det kan också vara värt att tänka på om du vill stanna kvar i ditt nuvarande hem länge, eller kanske du måste vänta tills du flyttar in i ditt nästa hem. Schema Plats
 • . Det sägs inte att du behöver installera självrenande fönster i hela huset.Men finns det några fönster som är svåra att komma till utsidan som du aldrig blir tvättade? Det kan vara mycket hjälp för att bara byta takfönster eller fönster som är extra höga på väggen. Självtvättande bad?
 • Vår stora dröm, självrengörande badrumsmöbler - handfat, dusch - och inte minst toalett - vi måste se fram emot den här gången. Under tiden kan man ta med en burk och tänka på våra fattiga (mödrar) farmödrar och farmödrar. Som måste göras utan diskmaskin, tvättmaskin, dammsugare, kylskåp - och cillit bang. Relaterade artiklar:
 • Latsabber Cleaning

  Hur man får ett rent hus med minst ansträngning.

  Läs mer

  Vit sjunka till svart hus

  Så här ordnar du villkoren så att både hus och samvete blir obefläckade rena.

  Läs mer

  Mindre kommer att tvätta moths säga

  En av tio får hjälp med drittjobbet.

  Läs mer

  Foto: per ervland Visa mer

  Svåra tvättinstruktioner

  Få hjälp avkodning av tvättduken och kontrollera hur mycket du verkligen kan göra i vår miniquiz.

  Testa dig själv!

  Källa: H-fönster. Läs mer om den underbara nanotekniken på: Forskning. com; Dagbladet. com; Nyteknikk. nej och matforsk. com

  ADVERT

  Mest populära