All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Väggar bör målas mörkare

- Vi är utan tvekan i en färgförändring. Vi har varit trötta på den vita och luftiga, och nu är det grottans känsla vi ska jaga på. För att detta ska ske måste vi välja mörkare och luncheonfärger på våra väggar, säger Bjørg Owren, VD för Ifi. nr.

Dessa mörkare bakgrundsfärger är vanligtvis tillgängliga i lite odefinierade gråtoner och bruna toner, och bör helst se lite dimmigt ut.

Mörkare, men inte smalare

Foto: Nordsjö

Men även om väggarna skulle vara mörkare, är det viktigt att notera att rummet inte kan verka hårdare.

- Här kommer färgens glans. Genom att välja de nya, helt matta målningarna får vi några mystiska väggar som ger en känsla av att du inte riktigt kan se var väggarna slutar. Detta djup känner till att rummet inte känns trångt trots en mörk ram, fortsätter hon.

Samtidigt är det en viktig punkt att vi, med mörkare väggar, har mindre behov att fylla med grejer och tang.

- Här kommer sensualiteten utan att behöva ha så mycket dumhet. Väggfärgen får slå tonen och vi kan begränsa oss själva till att främja precis vad vi behöver ", säger Owren.

Hur mörk ska vi gå?

Foto: Scanox

Självklart kommer mörkret du vill satsa på att vara en smakprov. För vissa har den en bit grå eller brun, medan andra kan hysa sig bland de mest tråkiga färgerna. En kombination av helt mörk och andra lättare väggar kan också vara en bra kompromiss.

- Tillsammans med dessa smutsiga färger på de stora lägenheterna är det bra att kombinera med andra färger på möbler, textilier och kanske en tapetbaserad plånbok. Väggfärger kan fungera bra med dunkla färger och färgglada färgvariationer, säger Owren.

ADVERT

Mest populära