All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Förlust växer i kräsna marknaden

Norge är i allmänhet ett litet landsspansel med en omsättning på ca. 120 miljoner kronor. Mindre än 10% togs ur projektmarknaden och det har varit fallet i många år. Men nu finns det många indikationer på att kurvan kommer att få en återuppkomst och tapetleverantörerna gör en upphetsad och förväntad titt på en marknad med möjligheter.

Mer hygien i offentlig miljö

Karta på väggen: Spännande väggdekoration på Thon Hotell Fosnavåg.

Förklaringarna ligger i tiden vi lever i: Individualitet och personlighet är vändpunkten på alla nivåer och möjliggör större kreativitet och mångfald i rymddesignen. Samtidigt utmärks den traditionella stilskillnaden mellan privata och kontraktsmarknader. Den täta, effektiva och opersonliga känslan ersätts av en mer hemtrevlig, mysig och privat atmosfär.

- Inom hotell- och restaurang som vi har sett denna ett tag, och nu är det också kommer i en kontorsmiljö, säger Birgit Torkildsby, produktchef av tapeter leverantör Borge

Internationella trender

Det finns flera som delar Birgit Torkildsby sin analys.

- Efter en lång tid av snäva utrymme och minimalistisk uttryck, verkar det som om vi måste omge oss med större variation i fråga om färg, struktur och mönster, säger inredningsarkitekt Marianne Aaen Skaara från scenario.

Trond Ramsøskar Interiör Arkitekt MNIL är säker på att den norska marknaden går mot internationella trender, även om många fortfarande står fast i det vita.

- Om några år kommer bilden att se annorlunda ut. Men det betyder också att våra kunder blir lite djärvare, säger han.

En kraftfull vinyltejp kan tåla en högljudd.

Enkelt att komma med nyheter

INTAG är ett av landets ledare på tapeter för kontraktsmarknaden. VD Jannicke Sveen markerade väl att det fanns en liten paus medan hyper minimalism regerade runt kontor, men nu upplever de helt klart att trenden är på väg att vända. De har inte specifika siffror, men försäljningen av förlusten av Vescona, Sorell och Omexco som löper de flesta kontrakts marknaden ökar och de märker en förändring i humör ute.

- Mina försäljare möter expertbedömningen och det är lättare än tidigare att komma in i arkitektkontoren för att presentera nyheter, säger hon.

Mer kommer att fokusera på projekt

Borge har under många år varit den ledande leverantören av förlust till den privata marknaden, men nu möjlighet att orientera sig mer mot projektmarknaden. Birgit Torkildsby säger att de befinner sig i startfasen. De bland annat gör förändringar i organisationen för att investera i en ny marknad. Hon anser att det låga intresset för förlusten bland arkitekter och inredningsarkitekter också kan bero på brist på marknadsföring.

- Branschen måste ta på sig sin egen mantel här och satsa lite mer. Det finns alltid nyheter och vi måste visa möjligheter och investera mer i träning, säger hon.

Från hotell och restaurang till kontor

Exempel på tapeter på hotell och restauranger är många. Men affärer, banker och kontorslokaler med sina olika rum är ritade som nya områden. Anette Bolme, en av Intag representanter som knackar på arkitekter nyheter, finna att fler och fler beskriver förlusten av kontoret.

- I moderna lokaler med mycket glas och hårda ytor måste den kompenseras med något taktilt. Möbler och mattor är ofta inte tillräckligt, så tapetet är ett bra tillägg, säger hon.

Sortimentet är ett stort vinylhölje speciellt utformat för kontraktsmarknaden.

Överklagande till sinnena

och bara struktur och tredimensionella uttryck är vad som verkar åtala arkitekterna som har konsumtionen förlust.

- Den som tror att tapetet handlar bara om inredning har utsikt över det viktigaste. En av fördelarna med tapeter är struktur, och det är något vi behöver! Titta på naturen, det är inte platt. Förlusten påminner om naturen och det tilltalar oss, säger Jannicke Sveen som också påpekar att i det utrymme som skall upplevas elegant tapetseras självklart val.

Hållbara och tvätt argument

Utbudet av förlusten är större än någonsin och försäljning nådde nästan inte runt innan nästa kollektion är aktuell. Lastade med det sista som de går och försäljningsargumenten går inte bara på det visuella uttrycket. De visar entusiastisk tapet som ger hög hållbarhet, hållbarhet och underhåll.

- I områden med tung trafik, vare sig det ett hotell eller köpcentrum, det blir snabbt märken på väggarna som en vinyltapeter tål utan att få repor och är lätt att tvätta. Förlusten fram för offentlig miljö finns i bredder upp till 130 cm, vilket gör monteringen enklare och billigare.

ADVERT

Mest populära