All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Tapet kan dämpa ljud

I många år var ett hem utan gardiner detsamma som ett dåligt kryp. Sedan kom 2000-talets minimalistiska inredning, och vi städade ut vad vi kunde av tunga gardiner, stoppade fåtöljer och duktila vägg-till-mattor. Arkitekturen blev stram och öppen och kännetecknad av glas, metall och betong. Stora tak var också vanliga i många nya hem. Resultatet var - förutom en märkbar stilförändring - fantastiska ord för romantiken.

Använd ditt huvud

Akustik handlar om hur länge ljudet används för att dö i ett rum. Högt i tak, hårda ytor och brist på tyger gör livet för ljudet långt. I ett hem kommer dålig akustik att noteras, exempelvis genom att barns ljud uppfattas som ljud.

- Det är ingen tvekan om att människor är uttråkad i hemmet. Rum som inte har textilier eller andra bra soundtrackers blir ljudmaskiner. Det är inte konstigt att människor är trötta i huvudet, säger Gro Welle-Watne på Tapethuset.

Bakgrunden som dämpar

Under det senaste året har hon upplevt en stor efterfrågan på akustik och ljuddämpande tapeter. Tapetet folk frågar efter kallas Leco Isodemp. Det är en tapet som har samma egenskaper som gips. Det fungerar också att tysta från ett rum till ett annat. Bakgrunden på tapeten är att stryka rummets akustik.

- Vi säljer mycket av den här tapeten. Den är klar på grund av överrock eller överlägg så att du kan få ditt eget uttryck på väggen. Bakgrunden är helt vit och ser ut som en vanlig non-woven fabric. Den har en syntetisk filt på baksidan som fångar ljud, förklarar Welle-Watne.

Läs också: För att ljudisolera huset

Mute Plates

Det finns också andra produkter på marknaden som kan bryta den irriterande reverbet. Företaget Stillhet AS levererar ljudabsorberande material och produkter för både privatkunder och andra, och har två specialprodukter som de rekommenderar till husägare som lider av dålig akustik.

- Den är den danska dimbara komforten, som är plattor som lätt kan skruvas på väggarna och som minskar bullret. En annan - och något mer dekorativa variant kallad Ecohush, säger Henrik Steffens, ägare av tystnad.

Ecohush profil är en serie av dekorativa lydabsorbent- plattor av särskilda flamskyddsmedel polyester med exceptionell brus absorption över ett brett frekvensområde. De kan fästas på väggen eller till taket.

isolerade tyger

Om du inte vill göra något med väggarna, men ändå få dålig akustik till liv, kommer du långt med enkla interiör relaterade åtgärder. Titta på rummet och fundera på hur mormor skulle ha haft det: Hon skulle förmodligen hade gardiner, mattor, mjuk stoppade möbler och massor av kuddar och filtar, liksom en stor del av krukväxter och kanske några vävda klocka behöver eller broderade bilder på väggarna. Stilen du kan säga vad man vill om - men det efterklangen blir mer bekväm, det är ingen tvekan om.

ADVERT

Mest populära