All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De vitala färgerna

Ögat kan se färger i stjärnljus och solljus. Färger har en helt grundläggande funktion för liv och hälsa och får därför inte avlägsnas från vår omgivning.

I naturen har allt som lever - som blommor och frukter - färger.

Vi orienterar oss mot färger för att överleva. Även bakterier navigerar efter ljus och färg. Detta slog den svenska arkitekten och psykologen Karl Ryberg med eftertryck.

Han har arbetat med ljus och färger under många år och har skrivit flera böcker om hur viktiga färgerna är för oss.

Vinter saknar färger

- Våra kroppar är inte vana vid mörkret. Man inledde tidig dekoration. Det är en del av livet själv, säger han.

Han berättar att vintern är den totala bristen på färg.

- Biologiskt kommer vi från Afrika. Därför har vinterfolk folkklänningar med starka färger. Det är viktigt. Färgerna är som vitaminer för hjärnan. Om den inte får tillräckligt med färg kan den somna. Vi får vinterdepression och blir sjuk, säger han.

Färger styr kroppen

En poet sa en gång att "ögat är själens spegel". I färgbäraren ses ögat som hjärnans spegel.

Det ljus som kommer in översätts till elektroniska signaler som påverkar hjärnan. Hjärnan har två viktiga delar. "Den mogna yttre delen" och den "gamla inre delen", reptilhjärnan.

- Reptilhjärnan är extremt känslig för ljus. Det reglerar blodtryck, temperatur, salt och hormoner. Kort sagt: det styr kroppen!

Ryberg är en utbildad arkitekt själv och säger följande:

- En arkitekt kan säga att "det är av färg". Då kan man svara: "Det är också modernt med depression." Färger är äldre än arkitekten, säger han.

Fyra grundläggande färger

Renässansmannen, uppfinnaren och målaren Leonardo da Vinci var också en viktig person i färgteori. Färgerna var dyra när han gick på jorden. Så konstnären tänkte ut hur han bäst kan måla hela världen, men med ett minimum antal färger. Det var bara fyra. Röd, grön, gul och blå.

- För hjärnan är grön en färg, medan för målaren är det en blandning, förklarar Ryberg.

Han säger att färgerna har en stark effekt på människor.

- Färger glömmer aldrig.

ADVERT

Mest populära