All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den oöverträffade är

Inredningen är som vilken som helst annan mode i ständig rörelse. Och du har fel om du trodde att du var tvungen att springa ner Ikea vartannat år för att hålla reda på det senaste modetillskottet. Det hävdar professor i möbeldesign, Svein Gusrud.

DinSide träffar Gusrud på en utställning i Ikea Slependen idag. Samlingens tema är den nya serien av PS-produkter.

Läs mer om det och berätta vad du tycker här.

2009 är det finansiella krisåret där många möbelproducenter upplever att man måste stänga dörrarna. Hur ska vi presentera trendiga idag utan att bli för dyr?

- För att sammanfatta dagens trender måste det inte finnas någon speciell trend eller stil. I stället fokuserar den på mångfalden och olika stilar, säger Gusrud DinSide.

Gusruds expert tips är därför att inte följa trenderna. Först då är du modern. Han är skeptisk till dem som kopierar rymdlösningar helt blint, som de utställs på, till exempel, Ikea.

- Trender förändras så fort. Om du vill dekorera moderna, bör du dekorera den föråldrade! Den omogna är helt fri från känslor. Och det är vad som varar.

Men hur är det för gammal idag, hur långt tillbaka har vi?

- Vi pratar om objekt som går tillbaka till 50- och 70-talen. Vissa saker som du ärvade, antikvariska föremål. Inom denna period var Danmark ledande inom designen, vanligen kallad dansk modern .

- Inredningen inom denna period präglas av någon form av formalism (70-80s). Bang & Olufsens TV och stålmöbler är bra exempel från den här tiden.

Gusrud påpekar också att den skandinaviska traditionen alltid har haft en varm inställning till functionalism.

- Produkterna har varit demokratiska, vi ser fram emot utställningen av den nya PS-serien idag. De kännetecknas av att vara både nötter och billiga. Det här är produkter som alla har råd med.

Läs om den nya PS-serien: Nära, varma och icke-intellektuella från Ikea

ADVERT

Mest populära