All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Unik trädgård

Anne Kristine Gundersen gillar maskrosblad - utmärkt för te, vin och dekoration i sallader.

Auen urtegård i Siljan i Telemark såg dagens ljus 16 år sedan. Sedan flyttade Anne Kristine och hennes familj från stad till land för att leva närmare naturen och av den.

Små gårdar med 30 mål plus lite skog köptes på öppen marknad för att förverkliga drömmen om en stor örtträdgård odlad enligt ekologiska principer.

->

Intresset för herbaceous odling väcktes av Anne Kristine när hon blev ägare till sin första örtbok 1978. Hon fördjupades i sin nya kunskap och kom i kontakt med ett av landets främsta örttexperter och botaniker Ansof Wyller Christophersen 1980. Hon var bosatt i Songe i Aust-Agder och hade lärt örter i England i början av 1900-talet. Örter är inte krävande att växa som sanna för att säkerställa att jorden är väl dränerad, blandar sand till camping, har tillgång till solen och ger naturlig kompost och gödsel.

Läs också:

Skapa en trädgård för sinnena

Skapa en trädgård som spelar på alla fem sinnen.

Ett annat viktigt steg är att samplas, så att olika växter kan njuta av varandras egenskaper. I grönsaksgården kan det vara lätt att plantera ringblommor nära sallad och morot för att undvika skadedjur.

Ibland blommar örtplantorna även om gammaldags rosor och stauder. Auen urtegård sträcker sig från kreativ kraft och goda erfarenheter. Gården är öppen för allmänheten i juli och augusti. Då är det möjligt att ta en rundtur med smak av Anne Kristine. Hon är också aktiv föreläsare och arrangerar också matkurser där örter används noggrant.

Översiktskarta som visar gårdens mångfald.

Fakta om örterna på Auen urtegård: På grund av den korta sommaren med ljus nästan 24 timmar är samlingen av eteriska oljor i örterna optimal. Detta ger norska örter mycket god arom.

Auen urtegård växer ekologiskt, dvs utan användning av kemiska bekämpningsmedel eller gödningsmedel. Det finns fåren och hönsna på gårdarna som ger jorden vad den behöver från gödsel.

Läs också:

Dessa kärnkablar bryter mot gräset

Användning av kemikalier för att bli av med gräset kan vara skadligt för naturen. Med bark, tidningar, eld, vatten, ättika och salt kan du förhindra och ta bort ...

Örterna torkas försiktigt och effektivt i ett särskilt torkrum och den färdiga produkten är av hög kvalitet.

ADVERT

Mest populära