All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Knep för att bli av med fruktflugor

Det är sällan farligt att ha småkryp och insekter i huset. Ändå finner många av oss att det är ganska äckligt.

Vi har tidigare skrivit om hur du ska bli av med edderkoppar och mjölkar hemifrån.

En annan vanlig och ofta oönskad insekt är bananinfluensa. Tidigare har läsarna kommit med sina egna tips, där både ketchup och ruttna frukter nämndes som god hjälpmedel för att bli av med det.

De videoklipp som vi skapat i videon tas från Everyday Roots.

1. Vinäger Minskande

 • En burk
 • En tratt (du kan göra ett papper)
 • Äppelcidervinäger, ungefär en halv kopp
 • En droppe diskmedel
 • Rotten frukt eller bär

Värm vinäger och häll i burken. Det behöver bara vara tillräckligt djupt för flugorna att drunkna. Häll upp en droppe av tvåltvål. Detta kommer att få vätskorna att få fastna i vätskan. Sätt tratten upp och ner. Detta gör det svårare för flugorna att hitta tillbaka.

2. Mjölk Minskande

 • mjölk
 • Pepper
 • Sugar
 • Skålar

Skörde ingredienser i en liten kastrull och varm i ca tio minuter. Häll blandningen i små skålar och sätt runt huset. Enligt vardagliga rötter kommer influensan snabbt att attrahera denna blandning, men du kan alltid lägga till en droppe tvål om de inte dricker.

3. Frukt Trap

 • En burk
 • Rotten frukt eller bär
 • Plastfilm
 • tandpetare

Lägg till ruttnande frukt i botten av burken och täck den med plastfolie. Du kan också säkra folien med gummiband. Punch hål i folien med tandpetare och lägg fler sådana fällor på strategiska platser i huset. Influensan ska flyga in i burken utan att komma ut. När du tror att det finns tillräckligt med flugor, sätt burken i varmt tvålvatten och låt det stå i tio minuter för att se till att de dör. Upprepa processen flera gånger.

Bananfluga = fruktfluga

- De kallas både vinägerflugor och bananflugor, med det officiella namnet fruktflugor. Det finns cirka 3800 arter i världen, säger forskare vid avdelningen för skadedjursbekämpning, Bjørn Arne Rukke, vid Statens folkhälsoinstitut.

Influensan kommer in i våra hem genom att antingen flyga i eller åtföljande frukt, tomma flaskor eller något annat där fruktflugaägg eller larver finns.

- Larver lever i fermenterade saker som bryts ner, som ruttna frukter eller stänk av öl och vin. Det viktigaste är att bekämpa larverna för att förhindra att de får mycket. Det kan eskalera ganska snabbt eftersom en vuxen kvinna kan lägga hundratals ägg ", säger Rukke.

Ta bort de tomma flaskorna före semestern

Tomma behållare med rester av läsk, öl och vin och gammal frukt är typiska platser de tycker om.

- Om en gravid frukter dam Honan lägger ägg i hemmet kan gå mindre än 20 dagar innan flugorna från dessa ägg också kan reproducera, och varje hona kan lägga en stor del ägg. Om du har organiskt avfall medan du är borta på semester, kan det finnas en hel del i slutet.

Innan du reser på semester, var därför försiktig med att ta bort matrester, tomatflaskor och frukt från köket.

Lyckligtvis finns det också lösningar att bli av med influensan, om en liten svärm dyker upp i köket.

Bli av med bananflugor

Det viktigaste är att ta bort dina näringskällor genast. Ta bort sopor oftare än vanligt.

- Poängen är att förhindra att ägg kommer in i vuxna flugor, vilket tar 10-15 dagar från att ägget läggs. På så sätt bryter du din livscykel, säger Rukke.

BANANFLUE: Så här ser en fruktfluga eller bananfluga ut. Det kallas faktiskt Drosophila funebris. Foto: ILLUSTRATION: Hallvard Elven © Folkehelseinstituttet

Se till att du inte har frukt framför dig, håll köksdisken ren och töm det organiska avfallet oftare än annars.

Kom ihåg att du måste vara tålmodig också.

- Det kan ta lite tid att bli av med dem. Vuxna frukten kan leva upp till två månader.

Socker och jäsning

Dessutom finns det olika fällor du kan göra för att locka flugorna. Enligt forskaren kan olika typer av ruttna frukter och drycker användas som lock.

- Fruktflugorna är osannolika att smaka. De lockas till jäsningsprodukter som ättika och alkohol. Öl, frukt, vinäger och ättika är bra exempel på saker de vill flyga.

Det viktigaste är att förhindra att flugorna flyr från fällan. De vill lägga ägg, och du måste se till att dessa inte kan utvecklas vidare.

Det är också möjligt att försöka dämpa flugorna, men enligt forskaren är detta knappast särskilt effektivt.

Folkhälsoinstitutet rekommenderar inte att man använder insekticider mot fruktflugor i privata hem.

Fina flugor?

Enligt Rukke bor inte frukten i potplantorna, som många tror. Det här är en typ av mygg som heter Hugh.

Fruktflugorna är gulbruna till mörkbruna och har vanligtvis röda ögon. De är viktiga som nedbrytare och näring för andra djur, så kom ihåg att fruktflugorna också har positiva egenskaper.

- Fruktflugorna får ett dåligt rykte eftersom de är så lätta att komma hem, men de är otroligt viktiga för forskning. De var bland annat de första organismerna som skickades till rymden, lägger forskaren till.

ADVERT

Mest populära