All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Trick som gör skivorna torka snabbare

Helst den som kommer att bygga en terrass med tryckimpregnerat trä göra det så tidigt som möjligt på säsongen. Då måste du behandla träplattan innan vintern kommer.

- Den som köper ett däcktidigt kommer också att kunna köpa trä från förra årets produktion. Dessa tabeller har varit på byggprodukter i ett år och torkat. Om du köper trädäck mitt i sommaren får du nya tabell som innehåller mycket fukt, säger Thomas Sundsmoen färgtillverkaren Flügger.

Då är det extra viktigt att vara medveten om träets fuktighet.

Måste torka ut

Genom att tvätta ytan, öppna porerna så att vattnet och resurserna inuti kommer snabbare.

Impregnerade toalettbord måste torkas till minst 17 procent relativ luftfuktighet vid försäljning. Men sådana regler finns inte för decking. Under impregnering pressas vatten och markskyddsmedel i träet. Plattan behöver sedan lång tid att torka ut så att den kan oljas eller borstar, men det finns knep för att torkprocessen ska gå snabbare.

- För att göra torkningen snabbare bör tvättplattorna tvättas omedelbart efter leverans till byggplatsen. Detta tar bort mycket av salterna från ytan och porerna öppna så att vattnet kommer ut rekommenderar Per Lund Nielsen Butinox Futura / Scanox.

Vattnet som används för att tvätta disken bara fuktar ytan. Det försenar inte uttorkning! För denna typ av rengöring, tvätta på en tvätt och skölj sedan med mycket vatten ett bra förfarande.

Meddelande med fuktmätare

För att använda en fuktmätare på behandlat trä kan producera felaktiga slag eftersom salterna i impregnerings leder elektricitet. Men man kan få en indikation på om träet är tillräckligt torrt för behandling.

- Om plankorna är våta och tunga under installationen ska de placeras nära varandra under montering. De kommer att krympa när de torkar ut, och sedan mellanrummen mellan brädorna passar stora, tippa Jostein Brekka från Jordanien.

ADVERT

Mest populära