All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

ÅRets matta trender - i bättre egenskaper

I det breda utbudet av färg och inredning återförsäljare och möbler hus, priset för de flesta avpassete filtar i prisintervallet upp till 2 000. Nu finns det bättre val där och fler mattor säljs där priset är över 5 000 kronor. Kunderna kommer att undvika de billigare kvaliteterna som lurar på bekostnad av dem som ser bra ut längre.

Trender kommer och förbli

År Domtex mässan i Hannover, världens största mässa för mattor, berättade att vissa trender sticker ut när det gäller färger och mönster. En svartvit trend med många gråvarianter har funnits i flera år, men trenden har stärkts och mattleverantörerna tror att trenden kommer att ligga i några år. Svartvit har alltid haft något tidlöst över dem.

Gemensamt för många matt samlingar, oavsett färgkategori, är att de förblir stora mönstrad - med klassiska ornament och alla typer av design från naturen och flora. Detta gäller särskilt i svartvitt färgklass, men detsamma är det med den bruna färgtrenden, ett annat visköst sätt i mattor industrin. Med de stora mönstren går färgområdet från alla bruna toner över i beige och vitt. Nu är det också blandat - med bruna bakgrundsfärger och pastellfärger som turkos eller rosa som mönster.

Det finns också många hälsosammare färger som inte begränsar mönsterinställningen. Pastellfärger är också en av årets trender. Blå är stor, det är sant för turkos och färgskalorna är vanligtvis uppdelade i gröna sorter.

Kosefloss

mattindustrin i övrigt präglas av de mest skilda produktionsmetoder och egenskaper - från håndknyttete och håndtuftete till mattor som produceras med den högsta teknologin. Industriländer som Danmark och Belgien markerar fortfarande marknaden, men de har fått stor konkurrens från Kina. Här produceras egenskaper också som de har gjorts i många århundraden - på en väv. Detsamma gäller för länder som Iran, Pakistan och Indien.

Råmaterial är också avgörande - från rena ulldukar till varmvattenmattor av syntetfibrer. Det finns låga mattdesigner och den är lång. Flosstepper är en typisk representant för den senare. Det var en nyhet som kom för fem år sedan. Många tyckte att det skulle vara en kortsiktig trend, men motsatsen har hänt - trenden förstärks och soldater säljs i alla varianter - hand- eller maskinluft. Färgområdet sträcker sig över skalan - från de färskaste pastellfärgerna till de djupaste jordfärgerna.

Annars ser du bildserien med många nyheter från Domotex-mattan.

ADVERT

Mest populära