All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den traditionella röda färgen

Med väggar grönt i städer i 1600-talet växte tegelhus framåt, men tegel imitationer var lika vanliga. Man imiterade engelska och nederländska tegelhus med vita och svarta stendiamanter. Moten överfördes också till trähusen, och bönderna tog impulser från städerna till bondgårdarna. Eftersom det röda färgpigmentet är obekväma med lime har det sin sanna och starka tradition bara i träarkitekturen. Vi ser exempel på mumlande trä om vi letar efter Porsgrunn stadsmuseum, Kviteseid kyrka eller Stor-Elvdal gård i Hedemark. Mitt norska bondgård, den långsträckta "Trønder Lanan" bestod rodnad långt innan det målades med ljusare färger.

Color impulser från Europa

med barock och särskilt rokoko 1700, den röda färgen nämligen avsatt till förmån för imitationer av andra sten, som marmor och sandsten. Hade en dålig rådgivning målade på framsidan av huset i ljusa färger, medan fasaden som vetter mot trädgården, var uthus och ekonomibyggnader på gårdar kvar i rött. Den röda färgen blommade, men återvände med utgrävningen av Pompeji och Herculaneum i slutet av 1700-talet, och impulserna nådde oss i form av "pompeiianske room" runt om i landet. Schweizisk stil och nygotiska tendenser under perioden 1840-1920 var också röd palett, men höjdpunkten kom under den romantiska eran, med det förnyade intresset för norska folkkonst. Därefter sparkade det små röda hus över hela Skandinavien, modellerad i målaren Carl Larssons hem Sundborn i Dalarna.

Röd färgsymbol värde

Järnoxid utgör grunden för den traditionella röda färgen. Marken var lätt och lätt att extrahera, antingen från uppvärmda marshmallows eller från järn- och kopparindustrin. Pigmentet har en rad röda nyanser från brunrött till gulaktigt rött, som var det producerades. Därav namnet Rørosrød och Trønderrød eller Falu röd som har blivit så stort symbolvärde med cutie bror med "stugromantikken". Vanligtvis är namnen engelska röda, venetianska röda, death head eller caput mortum. Idag är järnoxid också konstgjort.

Den ständigt ökande populariteten hos den röda färgen i Norden är möjligen kopplad till dess symboliska betydelse genom historien. Röd är blodets färg och är förknippad med glädje, erotik och styrka, men också med uppror. Den svenska konstkritikern augusti Brunius beskrev det så här: "Det Roda kan förstå som en folklynnets energisk protest mot de stora skogarnas Mork Grønske OCH grå wit Scheme och klimat Långa hårdhet och kort stubin -enformigheten, vildskogsmelankolien, Kolda, tystnaden, människor fattigdom i svenska land . "

Vi är väl medvetna om detta?

den röda vardagsrummet fortfarande lever väl i människors sinnen, och i våra städer är röd färg mellan resten av regnbågens färger, nu med moderna pigment briljans.Sienas mark blir dock populärare, de varmröda italienska väggarna kommer alltid hem till det kalla norra landet. Dessutom är röd den färg som bäst passar den vita snön?

ADVERT

Mest populära