All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hus är full av smarta och prisvärda lösningar

Vem älskar inte hemma med smarta lösningar, bra gör självprojekt och tips för prisvärt interiör?

Sofie och Henrik Ahlström kramade townhouse och satte sin personliga touch på hemmet.

Vad kunde vara en ny byggnad med standardlösningar blev något annat. Bara utan att ha på sig tröjan.

Här är de enkla tips du kan göra själv. En fin bänk för uteplatsen, en lampa målad med kopparfärg inuti och spännande väggdekorationer. Bli inspirerad av bilderna!

NYA BYGG: Tvåvåningshuset från 2009 ligger på två våningar. Lägenheten är 104 kvm. FOTO: Emma Olai

ENDAST GRÖN I STUA: Soffan är från miljoner. se. Liknande BoConcept. Soffbordet kommer från en stängd butik. Taklampan i koppar har Sofie hittad i en loppmarknad. De två små puffarna gjorde Sofies farfar en gång i taget, men Sofie har dragit dem i ett modernt tyg från Ikea. Bordslampan som tillhörde Sofies far har en liten kopparfärg inuti skärmen. Det ger ett varmt och fint ljus. FOTO: Emma Olai

PÅ JAG EFTER BALANS: Köket är en bra kombination av gammal och ny. Eftersom det är en ny byggnad anser Sofie att det är allt viktigare med gamla saker att skapa särskiljningsförmåga och balans. Lägg märke till brädan på väggen. På samma sätt kan du enkelt göra själv. FOTO: Emma Olai

FIFFIG LÖSNING: Familjen tycker om att dekorera med trämöbler och tillbehör i svartvitt. De gamla stolarna har Sofie ärvt av mormor, och de grafiska tryckkuddarna är från Ikea. I hörnet hänger en ljus slinga från Granit från taket. FOTO: Emma Olai

Radhus med personlig touch

För familjen är det viktigt att människor tror att de bor i sitt hem. För den sterila och kataloginriktade kan det vara en utmaning i ett nytt hus.

- Vi har arbetat hårt med material, möbler, belysning och textilier för att skapa ett mjukt intryck, Sofie-poäng och pekar på ett par gamla stolar fyllda med kuddar.

Det kan vara en utmaning att skapa en personlig touch i en ny byggnad.

- När vi tog över bostaden väntade hemmet fortfarande en berättelse att berätta, säger Sofie.

Paret känner nu att de äntligen fann husets identitet. Stilen är modern, men om man tittar närmare på möbler och inredning är det mestadels ärftlig och loppor kul.

- Jag tror att möbler som hämtas från en annan tid får ett nytt utseende i moderna omgivningar. Och med enkla justeringar som färg eller ett nytt drag finner de sin plats, säger Sofie.

Radhus med potential

Sofie och Henrik spenderade tid på att planera inredningen innan de satte sina idéer i bruk.

"Det är värt att lära känna husets krokar och krokar så att du verkligen kan se vilken potential som finns där, säger Sofie.

- Vi lever ganska små och relativt trånga, så det har varit viktigt för oss att hitta bra lagringslösningar.

Sofie gillar orden och tycker att ett hem borde organiseras så att det är lätt att hålla sig ordentligt.

- Jag får aldrig korgar. De hjälper mig att skapa system i lådor och skåp, ler hon.

För att huset ska vara osant har familjen valt att hålla sig till få färger och material. De har för det mesta gått för en enkel färgpalett och klassiska möbler.

- Vi tycker att det är bäst att inte överdriva färganvändningen på områden med lågt tak, säger Sofie.

Hon har en klar röd tråd i inredningen. Hon älskar mestadels svart, vitt, trä och naturmaterial. I barnrummen tillåter hon sig mer, men också där hittar du saker som är stilfulla mot övriga inredningen.

I EN HONNE: Här är en fin vila. FOTO: Emma Olai

Drömmar om barn

Sofie vill fortfarande förnya och förbättra hemmet. Just nu tycker hon att de behöver ett nytt bord och nya stolar för matsalen. Visst är sannolikheten att hon slutar med något helt annat.

- Jag kommer säkert att komma hem med nya mattor, kuddar eller lampor istället. Jag är svag för det. Jag har för mycket av det redan, säger hon och skrattar.

Sofias favoritmöbler är det stora glasskåpet i vardagsrummet. Den har både karaktär och utrymme för förvaring. Inte minst fungerar det som en naturlig rumdelare mellan läshörnet och tv-rummet.

Familjen trivs bra i sina hem. Fortfarande drömmer de om en dag att dekorera en gammal ladugård.

- Det hade varit fantastiskt kul. En ladugård har en het form som du kan göra så mycket med. Jag kan också tänka mig att bygga ett nytt hus en gång. Sedan önskar jag ett stort vardagsrum. Vi kanske behöver den extra platsen, säger Sofie.

Men först, det finns mycket hon vill göra i det här hemmet. Hon har en lista över planer och idéer för varje rum.

- Jag går långsamt, men säkert nerför listan och närmar sig mitt mål, säger hon.

En SALIGMIXING: Här blandar Sofie gammalt och nytt. Bordet är från Ikea, och hon har funnit stolarna i olika loppmarknader. Lägg märke till bildväggen. Det stryker på rummet. FOTO: Emma Olai

ADVERT

Mest populära