All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Trötta stuga vid Kragerø förvandlades till ett vackert land

Byggd på Hasselholmen är ett bra exempel på vacker interaktion mellan nya och gamla.

Ibland kan det fungera för att ställa in en förlängning i stark kontrast till den ursprungliga stugan. Andra gånger är det bättre att skapa en byggnad som spelar mer i linje med historia och arkitekturens ursprungliga idé.

Lusthuset på Bærøy på Hasselholmen några kilometer från Kragerø stad är ett exempel på den senare.

Kabinen från slutet av 1800-talet var en liten byggnad till en huvudbyggnad på baksidan. Det var i en dålig konstitution, men med hjälp av civilarkitekt Morten Lunøe i Arkitekthuset Kragerø startades en förlängning.

Slottet i skärgården: Det lilla huset från slutet av 1800-talet har idag blivit en modern och färgstark sommarstuga. Skåpets stora fönster öppnar upp mot ljuset och utsikten i Kragerø skärgård. Foto: Foto: Erik Jaeger

Förlängningen sattes lägre

stugan hade initialt blygsam syn på Kragerø över Bærøy fjorden genom små fönster. Huvudsidan var att söka utsikten så att den kunde åtnjutas från insidan - något som inte kunde göras i samma utsträckning i den gamla delen.

Det lilla mellanskiktet gjorde sambandet mellan gammalt och nytt oproblematiskt. Förlängningen sattes lägre och sträckte mot havet och ljus, med plats för en ljus och luftig vardagsrum med en sovande division i den bakre, och öppen sovplats ovan.

Den ursprungliga stugans enkla beröring behölls, vilket gav utrymme för kök och matplats, "regnskogsrum" och sovrum. Golvet av förlängningen är även anpassad att terrängen - vilket ger fem steg (90 cm) skillnaden mellan ingången och den övre delen av förlängningen, och ett ytterligare steg i den yttersta delen av förlängningen.

Extra dimension: I den nya delen är det högt i tak och bra med fönster. Tillsammans med fönstren ger de vita målade väggarna mycket ljus och luft i rummet. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Nytt uttryck med spirar

Arkitekterna valde att använda vissa element i fönsterdesignen från huvudhuset för att fortsätta dessa i förlängningen. Det finns gamla stenar i taket, ljusgrå belysning, samt fönsterfönster med snygg geometri och gothic inspirerad mönsterlayout av fönstren. Efter den nya delen byggdes på, är huset 100 kvadratmeter. Det ger gott om plats för familjen stora och små.

Praktisk lösning: Under loftet med sängar för två finns en dubbelsäng. Foto: Foto: Per Erik Jæger

På loftet: En elegant 1900-talsmöbler med säng och sängbord har placerats på loftet. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Det är Arkitekthuset Kragerø AS med stor erfarenhet av stugprojekt som har varit bakom förlängningsprojektet. Anpassning till terrängen är särskilt viktigt när man planerar att hyra stugor och hus i detta område.

Läs också:

Stor guide till smarta bilagor

steg på scenen: mellan den gamla och nya delen av kabinen är en smal trappa till entresolvåningen. Foto: Foto: Erik Jaeger

Gothic inspirerat: Det används gamla tegel med taket, ljusgrå belistning. Sprossevinduer är gotisk inspirerat mönster uppdelning av fönsterglas Foto: Foto: Erik Jaeger

Pragmatisk stugor de mest populära

Kontrollera stuga i Al designad av en arkitektur elev

Planering: Layouten visar den gamla delen till höger, och den nya mitten byggda och vänster till vänster. Tanken var att söka utsikten så att den kunde avnjutas från insidan av stugan.

Här är det stugdatum som passar dig

ADVERT

Mest populära