All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Tips som tar bort statisk elektricitet

Du vill förstås att den kraft du köper borde hålla fast vid dina elektriska apparater och inte vandra runt dörrhandtagen och liknande. Nu är det naturligtvis ingen kraft på vägarna som gör det gnistrande när du tar dörrhandtaget, men statisk elektricitet kan fortfarande innehålla ett par tusen volt och är obekväma.

- När du börjar känna det finns över 1000 volt, och ofta spänningar av utsläpp kommer upp mot 3000 volt och mer, säger Steinar Nilsen Club på SINTEF.

- Statisk elektricitet är vanligtvis inget problem, men elektroniska produkter som datorer och mobiltelefoner kan vara känsliga för statisk elektricitet, och det får inte vara mer än 100 volt innan elektroniken kan skadas.

Innan du får en elektronisk produkt, och du vet att det finns risk för statisk elektricitet, kan det vara smart att komma ut först, enligt NRK Beta. Genom att röra på något stort metall. Ett handfat, en radiator, ett metallrör, en bil.

- Är du av typen av underben på golvet, kan du bli mer utsatt för statisk elektricitet än om du höjer dina fötter, säger Nilsen Klubben.

Vinter är tid för statisk elektricitet

Nej, du borde inte gilla den

Den danska hemsidan bolius. dk skriver att vintern är tiden för statisk elektricitet i hemmet. Enligt webbplatsen är den relativa luftfuktigheten låg.

"Ju lägre luftfuktighet desto mer ström blir några material. Och då får du chock när du rör dem" skriver de.

- Alla material absorberar en viss mängd fukt, vilket i sin tur leder bort elektricitet. Så när det är mindre fukt, blir det också mindre ledande av elektricitet, utvecklar Club Nilsen, förklarar att det är spänningsskillnaden mellan den mänskliga kroppen och vidtagande av som är avgörande för om det finns en urladdning. Om du är laddad kommer snabbt utmatning att ske när du landar något som är jordat, till exempel ett dörrhandtag, en remrem eller när du trycker på knappen för att ta hissen.

- Om du har varit positivt eller negativt laddad när du har en subtil mot ett filt eller liknande, har det ingen betydelse.

Hudproblem framför en datorskärm

Tidigare var det så att TV och datorskärmar var stora stoftavskiljare, eftersom den gamla tekniken med bildrör gjort stark statisk elektricitet och lockade damm.

- Med dagens plattskärmsteknik är det inte längre ett problem, men om du fortfarande har en äldre typ av bildskärm kan damm vara en utmaning, säger Klubben Nilsen.

Och enligt Astma och Allergi Foundation kan allergiker upplever hudproblem med klåda och rødflammethet "särskilt i ansiktet och halsen i samband med arbetet framför datorskärmen", skriver de på hemsidan Allergy Kunskap.nr.

Faktorer som skapar statisk elektricitet

Enligt bolius. Det finns flera faktorer som skapar statisk elektricitet. Det gäller bland annat vilka beläggningar du har på golvet. Till exempel är mattor av plast ogynnsamma.

Denna förlängningssladd kan vara din

"Statisk elektricitet uppstår främst på grund av friktionen mellan skor och golvbeläggningar eller mellan kläder och klädsel. Problemet beror därför på både material på arbetsplatsen, personens egen klänning och hur du går vidare" , skriver den danska webbplatsen Inneklimaportalen. dk på sina sidor.

- Shoe Leather sade specifikt framkalla statisk elektricitet, och om dessutom gå på en matta gjord av plast, så det kan vara ganska märkbar, utvecklar Club Nilsen.

- Generellt sett kommer problemet att vara lika stort om du bär syntetiska tyger på ullfiltar. Det är skillnaden i egenskaper som är avgörande, särskilt det ömsesidiga avståndet mellan materialen i något vi kallar den triboelektriska serien.

Torr hud fungerar enligt bolius. också som en generator för statisk elektricitet.

Råd för att undvika statisk elektricitet

Det finns många sätt att undvika att fastna. Här är Bolius. dk: s råd:

  • sänka värmen. Ju större skillnaden är mellan inomhus och utomhus temperatur, desto mindre blir luftfuktigheten.
  • Använd tygmjukmedel. Sköljmedel hindrar utvecklingen av statisk elektricitet.
  • Undvik kläder av plast eller ull. Både plast och ull kan ge statisk elektricitet.
  • Använd fuktighetskräm om du har torr hud.
  • Använd antistatisk matta under din kontorsstol och skrivbord.
  • Höj dina fötter. Statisk elektricitet uppstår när två material gnuggar mot varandra. Så, om du drar fötterna mot golvet, uppstår mer laddning.
  • Öppna dörren med din handväska. Handväskan är mindre känslig för stötar än fingrarna.

Ett annat råd för att undvika statisk elektricitet på dina kläder är att krulla aluminium och kasta den i tvättmaskinen tillsammans med dina kläder.

Curl upp och lägga den i torktumlaren

Se också:

Old vedspisar brinnande så gott som ny

Hur hacker kan spis

Detta tjänar du egentligen på en värmepump

På jakt bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära