All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tips för en lyckad plantering i krukor och krukor

Inte alla har utrymme eller tid att växa frodiga sängar med sommarblommor, örter och stauder.

- Blommor och växter i krukor är det snabbaste och mest effektiva sättet att vända lite tråkigt trädgård eller uteplats, säger Tina Pedersen på Champion Grön att spara Property.

- Börja när våren kommer och du kommer att garanteras en färgstark och frodig uteplats, lägger hon till.

Trädgårdsmästare på Klingsheim Hagesenter AS, Kristin Kalheim Bruflodt, rekommenderar inte att ge upp, även om du aldrig har provat trädgårdsarbete.

- Du behöver inte ens gröna fingrar för att få bra blomkrukor och krukväxter ute. Du behöver bara veta hur man ska börja och vad som krävs av stell. Och var inte rädd; Det är inte särskilt komplicerat, säger Bruflodt.

Här är de tips du behöver för att odla grannskapets mest produktiva blomkrukor:

1. Växt i stora krukor

Du kan snabbt gå vilse i djungeln i trädgårdscentret när du väljer krukor och växter. Enligt experter är det dock inte oavsiktligt vad du ska köpa från endera.

"Det är mycket lättare att lyckas med få och stora blomkrukor än många små", säger Bruflodt.

- Du måste tömma mindre krukor mycket oftare för att undvika uttorkning. I stora krukor och burkar håller jorden bättre fukt och därför du inte behöver vattna så ofta - förutom större volym av jord är alltid bättre för växterna att växa, tillägger hon.

Gartner på Plantasjen, Hilde Poppe, håller med om.

- Stora krukor är ett smart val, särskilt om du är relativt ny för trädgårdsarbete, eller om du vet att du kommer att vara deltid under sommaren, säger hon.

Det är viktigt att potten eller potten är stor nog att rymma så mycket jord som växternas rötter har tillräckligt med utrymme att växa, medan de ska kunna förse anläggningen med vatten och näringsämnen.

Läs också: Hur tvättar du terrassen

2. Välj rätt blommor

Oavsett om blommorna ska gå för, har experter de bästa råden att dela.

- Det finns skillnad av blommor, och när det gäller sommarblommor att plantera i krukor och burkar, då är det verkligen någon som är mer lättskött än andra, säger Tove Ladstein av informationskontor av blommor och växter att klicka bostäder.

- Vad absolut dödar de flesta sommar växter är för lite vatten, så välj växter som tål lite mer torr än andra kan vara smart, speciellt om du vet att du är den typ som inte kommer att glömma att vatten, tillägger hon .

Ladstein tror att bra val för dina trädgårdspottar kan innehålla petunia, femtunge, spanska margerit, begonia och stjälkar.

- Alla tålar både solsken, skugga och regndusch, och tolererar också några dagars torka bättre än många andra blommor.

PETUNIA: Bland blommorna som motstår både sol, skugga och regndusch finner vi petunia, femton, spanska margerit, begonia och stamor. Dessa kan vara bra val för dina trädgårdsgrytor, om du är den typ som ofta försummar att vatten. Foto: Gettyimages. com.

3. Köpa bra mark

Att inte fresta att köpa billiga växtmarker eller att använda mark som du redan har i sängen runt trädgården rekommenderas inte.

- Kom ihåg att många sommarblommor blommar kontinuerligt hela sommaren - det ställer stora krav på både mark, vatten och gödsel, säger Bruflodt.

- Se till att du har tillräckligt med mark och här är många som stör. Roten av växten måste vara väl täckt med jord, utan att klämma så hårt att rötterna inte får tillräckligt med syre, tillägger hon.

Ladstein håller med om.

- Investera i bra trädgårdsjord, och välj en som är både befrukad och luftig. Undvik att använda gammal jord eftersom detta kan vara utarmat och till och med få sjukdomar från andra växter, säger hon.

Bruflodt förklarar att det finns en egen potatis potatis att köpa, vilket är särskilt lämpligt för blommor planterade i burkar och krukor.

- Det här är utformat för att hålla lite bättre på fukt än andra plantager, säger hon.

Läs också: Hur man planerar uteplatsen

4. Se till att dränering

Vid plantering av blommor och trädgårdsväxter i burkar och krukor är det viktigt att se till att det finns mycket dränering i potten.

- Det måste finnas dräneringshål i botten av krukan du planterar. Det här ska säkerställa tillräcklig syreförsörjning till rötterna, förklarar Pedersen.

De flesta experter rekommenderar att du lägger småsten eller Leca som dränering längst ner i potten.

Avlopp är också viktigt om det regnar mycket.

- Om du inte har fått bra dränering vid plantering, kommer rötterna på dina växter att vara kvar i vatten när regn kommer ", säger Kalheim Bruflodt.

5. Spara inte vattnet

Om du vill ha dina sommarblommor till sommar, är det en sak du borde vara bra på, nämligen att vattna.

- Sommarblommor, som blommar hela sommaren, behöver ofta vatten, förklarar trädgårdsmästare på Det norske hongeselskapet, Marianne Utengen.

- Den vanligaste förlusten när det gäller sommarblommor är att vattnet är för lite, tillägger hon.

Trädgården förklarar att växter förångar vatten hela tiden, och ju varmare och mer sol det är desto mer fukt indunstas.

- Det betyder att sommarblommor behöver mycket vatten, eftersom de växer och blommar under en lång tid, säger hon.

Så länge som det finns hål i botten av krukorna står blommorna in, var inte rädd för att vattna för mycket.

"Det är mycket bättre att vattna för mycket så att något går ut, att inte vatten," säger Pedersen.

Läs också: Allt du borde veta innan du skapar en trädgård

6. Gjødsle nog och ofta

Precis som du måste se till att du vattnar din blomkruka är det lika viktigt att du befruktar tillräckligt och rätt.

- Sommarblommor som står utanför växer enormt under en kort tidsperiod. Detta kräver god befruktning, ofta så ofta som var 14: e dag eller genom att använda långverkande gödningsmedel, "tillade hon.

Bruflodt tror också på detta.

- Jag tror att långverkande gödningsmedel är väldigt enkelt, när det håller två gödningsmedel under säsongen, säger hon.

ADVERT

Mest populära