All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Tips för att renovera prisvärda och miljövänliga

De flesta människor är oroade över priset när man talar om förbättring, och vid första anblicken, miljövänliga renoveringar ser ut som en dyr affär. Ändå kan det också vara en trevlig upplevelse för din plånbok.

Enligt experterna handlar allt om planering och underlättande.

- borsta upp ren grön är inte nödvändigtvis dyrare - åtminstone inte i det långa loppet, säger Julie Furset, interiørkonsulentvirksomhet och general manager för fenomenet inredning, och fortsätter:

- Med kreativa lösningar, god tid För att hitta rätt produkter, återanvändning, värmeåtervinning och gamla byggnadstraditioner kan du få ett bra, andningsbart och organiskt hem.

Men det är inte alltid så att miljövänliga produkter är billigare och enligt Furset det är inte alla som har tid att engagera sig i miljövänliga projekt. Ett tips kan därför startas litet.

- Värmeåtervinning är ett bra exempel där de flesta deltar. Så vi är på väg, säger hon.

Populär med återanvändning

Återanvändning har blivit mycket populär de senaste åren och flera väljer att ge mormors gamla tv-bänk en färgfärg istället för att köpa nya. Nu vill maltingjätten Jotun också slå en återanvändning.

INRE CONSULTANT OCH ARTIST: Anette Borge. FOTO: Privat.

MARKEDSDIREKTÖR I JOTUN: Evie Gaasholt. FOTO: Privat.

- Att välja miljövänligt är inte nödvändigtvis dyrare. Faktum är att det kan vara mycket att spara på att tänka på återanvändning, eftersom en färgfärg ger ett nytt liv till en begagnad vara. Miljövänliga färger finns också i alla prisklasser, säger marknadsdirektör för Jotun, Evie Gåsholt och fortsätter:

- Sammantaget miljövänlig val att inte agera på högre kostnader, men ökad medvetenhet.

För Jotun har det varit viktigt för företaget att erbjuda moderna produkter som möter marknadens behov.

- Vår filosofi är att alla borde ha möjlighet att borsta upp och måla, även med astma och allergiproblem. Därför har vi också satsat mycket på denna typ av produkt, säger Gåsholt tillägger:

- Det är också viktigt för oss som en stor och ledande aktör för att ta ett socialt ansvar genom att leda vägen i utvecklingen av hållbara och miljövänliga produkter i vårt industrin.

Enklare än du tror

Anette Borge är en inrikes konsult och konstnär som är dedikerad till återanvändning.

- Med lite färg kan du förnya möbler eller detaljer hemma istället för att köpa nya. Använd vattenbaserad färg för trä och möbler - undvik stark lukt vid applicering. Små saker som ljusstake och vaser kan förnyas med ett par lackfärger i coola färger, säger hon.

Många färgbutiker har ett stort lager av missfärgade färg- och färgrester som de inte kan sälja. Butikerna måste som regel betala mycket pengar för att bli av med dessa på avfallsstationerna.

- Fråga en färgbutik om de har lite färg som du kan få gratis eller billigare. Många har också bakgrundsbilder eller tapeterrester som har gått ur sortimentet och du kan få gratis. Dessa kan vara trevliga för tapeter hylla, bord eller andra möbler med. Använd fantasin, rådgör Borge.

Skulle du tapetera andra saker än möbler, rekommenderar din inredningskonsult att du kontaktar din lokala målare och tapetleverantör om de ger miljövänliga alternativ.

Här är både väggmålning SENSE och Eco tapeter bra val. Många gånger finns det inte mycket att förnya hemmet.

GREEN MALING: För miljövänlig renovering är återanvändning och färg två nyckelord. "Det kan faktiskt vara mycket att spara på att tänka på återanvändning, eftersom en färglack ger ett nytt liv till en begagnad vara. Miljövänliga färger finns också i alla prisklasser, säger Jotun Marketing Director Evie Gaashol. Foto: PHOTO: Thinkstock

Broderi och byte nätter

För en miljövänlig renovering, det finns mycket att göra, som att renovera eller måla dina möbler hemma.

- Använd det du har på nya sätt! Omm möbler och hitta andra användningsområden för dina möbler. Lägg till coola nya detaljer, eller måla ett bord eller en stol i en annan färg.

Kanske behöver du bara några fina kuddar på soffan?

- Välj så mycket organiska textilier, både i gardiner, kuddar, lakan och handdukar. Organiska textilier odlas utan användning av farliga kemikalier, säger Borge.

Möjligheterna är många, men om du vill ha nya möbler, föreslår Borge att du kontrollerar Finn. nej, fretex eller loppmarknader.

- Har du möbler i läder, välj vänligen använda läder möbler. Ska du köpa helt nya möbler rekommenderar jag att du tittar på möbelaffärens miljöprofil och letar efter Svanenmärket.

Om du inte har råd med nya möbler kan övergången vara en bra idé.

- Ordna swap kväll med vänner och familj där du tar vad du inte spendera mer, och ändra det till något du behöver eller fancy, råder Borge och fortsätter:

- Ändra vad du vill från småmøbler, lampor och sittsäckar. Vad som är kvar när natten är över kan köras till Fretex.

ADVERT

Mest populära