All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Grandeur tid

En trend i badrummet är att den ska vara så stor som möjligt. Det måste finnas gott om plats för både socialiserande, träning framför spegeln, och inte minst måste plattorna vara stora.

Trenden säger "stor"

- Vi måste ha stora keramiska plattor med betongklockor. De kan vara i stora storlekar, även i mindre badrum. Kakelarna kan bland annat ha en sanddynam, säger inredningsarkitekt Åse Imset.

Många vill ha stora plattor av estetiska skäl.

- De vill ha så stor som möjligt. Det kommer att finnas mindre fogmassa mellan plattorna, och de stora lägenheterna ger ett lugnt uttryck. Det ger också en större känsla av utrymme, särskilt i valet av rektangulära plattor, säger Patrik Björklund, butikschef på Höganäs i Oslo.

Stora plattor kan vara 30 cm x 30 cm, eller till exempel 50 cm x 21 cm. Den vanligaste stora golvstorleken är 30 cm x 60 cm.

- Det finns kakel i storlek 60 cm x 120 cm, och när det börjar bli ganska stor, nästan i nivå med en person. Men vi väntar fortfarande på att få större plattor än detta, säger Björklund.

En grov stil

Butiken ser också att den är populär med grova och plana plattor.

- Vi har ett par nya serier med denna rustika stil, där plattorna också kan ha en cementprimer. Många kommer att ha grå och varmare färger på badrumsgolv och på korridoren. Dessutom säljer vi massor av brädor som efterliknar trä, säger han.

Golvabia upplever samma trend med stora plattor. De säljer också både stora och små hexagonala plattor.

- Det kan ge ett mer minimalistiskt uttryck med kakel som täcker större ytor. Vi ser hur en övergång till varmare toner av plattorna nu, säger Henrik Andersson, försäljningschef för Golvabia i Norge.

Följ avlopp

De flesta har ännu inte så stort badkar att plattorna kan vara i stora storlekar.

Om du inte har duschkabin men vill ha stora plattor, måste du tänka annorlunda runt avloppet.

- Det kommer att vara svårt med den traditionella utrotningen. Stora plattor tills runda avstängning är tekniskt omöjligt. Du får inte ett fint fall, eftersom plattorna inte kan böjas. Kanske kan de delas i mindre bitar, säger Björklund.

En alternativ lösning för traditionell släckning är att sänka duschzonen.

- Med den här lösningen måste du fortfarande falla, men då kan du ha stora plattor i resten av rummet. Om du vill ha stora plattor, klara alltid med en kakel ", betonar Björklund.

Mosaic är fortfarande "in"

Om du vill ha samma kakel i hela badrummet, kan du välja mosaik i duschutrymmet från samma serie.

"Kombinationen med mosaik i duschen kan vara en detalj i sig själv", säger Andersson.

Även om stora plattor är en trend, säljer mosaik fortfarande bra.

- Inte alla serier har mosaik också, men då kan man hitta en som är mycket lika. Det kan vara bra att veta att golvtagare ofta betalar dubbelt när man lägger mosaikplattor, förklarar Björklund.

Om du inte vill ha en zon med mosaikplattor, kan du välja en annan dräneringslösning. Till exempel kan rektangulära körningar som kommer i olika färger och mönster vara ett alternativ.

- Inte alla vet att det finns långsträckta brandsläckare. De läggs på väggen så att du får ett jämnare fall. På grund av formen fångar det mer vatten och kan läggas på stora plattor, säger Björklund.

ADVERT

Mest populära