All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Temperaturen bör vara 20 till 22 grader oavsett

inomhusklimatet fem faktorer

Världshälsoorganisationen har definierat inomhusmiljön genom fem klimatfaktorer, med tillägg av estetiska och psykosocial miljö.

Termisk miljö Romluftstemperatur, omgivande yta temperatur, fuktighet, lufthastighet och avlägsna, klä och aktivitetsnivå.

Atmospheric Environment: gaser / ångor, lukter och partiklar i luften som vi andas, såsom: bakterier, pollen, mögel, dammkvalster och förblir döda substans peeling har, mjäll och kvalster skräp. Kemiska ämnen som förångning från tvättmedel och lim, gryta och lukt från tillagning.

Actinic Environment: Naturljus / Elbelysning. Ljusstyrka, blandning, reflexer. Radon gas från grunden. Elektriska och magnetiska fält.

Akustisk miljö: Ljud och ljuduppfattning; ljud och vibration, ljudöverföring och efterklangstid.

Mekanisk miljö: Golv (plåtsäkerhet), inredning för användare, påverkan från den fysiska miljön. Ergonomi, sittplatser och design på arbetsplatsen.

- Om vi ​​lägger estetisk miljö (fint / fult) - allt som påverkar våra sinnen (syn, hörsel, lukt, smak, känsel och balans) oftast med betoning på synintryck, och psykosocial miljö - mänskliga relationer och social miljö , vi kommer inomhus.

Källa: Kai Gustavsen, chef för internt klimat, HSE och miljöhälsa vid Norska Astma- och Allergiförbundet.

Har du någonsin funderat på vad som gör att du ser ut och får ofta huvudvärk på jobbet eller upplever torrhet känsla i ögonen hemma i vardagsrummet?

Anledningen kan vara dåligt inomhusklimat.

- En dålig inomhusluft har visat sig orsaka och förvärra sjukdom, hälsoproblem och försämrad funktion av minne, koncentration, inlärning och så vidare, säger certifierade yrkeshygieniker Camilla Solheim Adams på Thelma Inneklima och arbeta AS och fortsätter:

"Ett bra inomhusklimat bidrar till att skapa en grund för god hälsa, normal funktion, välbefinnande och livskvalitet.

Och de dåliga fläckarna av dåligt inomhusklimat är inte få.

- Huvudvärk, trötthet, olika luftvägsinfektioner, tunga huvuden, tight, irriterad eller rinnande näsa och torra och irriterade ögon är tyvärr kända problem med dålig inomhusluft, säger överinspektör Marianne Bjerke gren miljö och hälsa i direktoratet för hälsa och tillägger: < 999> - Även koncentrationsproblem i arbete och undervisning.

Barn sårbara

Bra inomhusklimat är viktigt för folkhälsan oavsett ålder, men barn är mer utsatta än vuxna.

- Grunden för god hälsa sätts i barndomen och det är viktigt att ge barnen en bra början på livet, säger Bjerke.

Dåligt inomhusklimat är särskilt dåligt för personer med astma, allergi eller annan överkänslighet. Fler och fler får dessa sjukdomar, och forskning visar att orsakerna till det kan vara närmare kopplade till miljöfaktorer.

- Både barn och vuxna med astma och allergi behöver ett bra inomhusklimat för att undvika försämring. Astma och allergi har ökat hos barn under det senaste decenniet, och dåligt inomhusklimat kan vara en av anledningarna till detta, säger Bjerke.

Men vad kännetecknar ett dåligt inomhusklimat, och vad ska man göra för att uppnå en optimal?

Nedan kan du läsa om sex faktorer som kan påverka inomhusluftens kvalitet negativt, och vad du ska göra för att det ska vara bra:

temperatur

Har ni varmare än 22 grader hemma? Då kan det göra dig sjuk.

- Hög temperatur är en av faktorerna för dåligt inomhusklimat. Många människor kommer ofta att ha värme i sitt hem, men det rekommenderas att få det mellan 20 och 22 grader. En ökning av temperaturen kan ha en negativ effekt, säger Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa vid norska Astma och Allergiförbundet, och fortsätter:

- Detta kan hjälpa någon upplever torr känsla i ögonen och avgasning från golvet, väggar, tak och möbler i rummet ökar.

Även om du föredrar att ha ett varmare hem, stäng inte ugnen upp.

- Temperaturen ska ändå vara 20-22 grader. Oroa dig inte om du tycker att det är för coolt, säger Gustavsen.

I sovrummet borde du ha en kallare vintertid.

- Håll en ordentlig och jämn temperatur för att leva, och 14-16 grader i sovrummet, säger Camilla Solheim Adams, certifierad yrkeshygieniker vid Thelma Inneklima och arbeta AS.

Du kan också uppleva nedsatt koncentration, trötthet och huvudvärk. Temperaturen i ett rum är så viktigt att Gustavsen rekommenderar att man hänger upp en termometer i alla rum.

- Känn en termometer 1, 50 meter uppe på väggen i alla rum. Då har du fortfarande kontroll över hur varmt det är, säger han.

Är du tillsammans med äldre, som ofta ska ha lite varmare, behöver du inte nödvändigtvis värma hela hemmet.

- När kommer en bra lösning för hela familjen att få värmekällor som bidrar till termisk komfort där stillasittande människor som sitter, säger Gustavsen.

Ventilation

God luft bör inte tas för givet - det är en nödvändighet för ett gott inomhusklimat.

TJUGO ÄR BRA FÖR NYANS: Har du föredrar att ha det varmt hemma, bör du att uppnå god luftkvalitet inomhus vända ner till 20-22 och antingen klä om du tycker att det är för kallt. Foto: Foto: Colourbox

Ventilation kommer att ta bort föroreningar i luften såsom dammpartiklar, avgas sångare och fukt och lägga frisk, ren luft - det är mycket viktigt för en god hälsa.

En bra luftväxling är viktig i alla rum i hemmet, i skolan på arbetet och i barnkammaren, säger

Marianne Bjerke, senior rådgivare för avdelnings miljö och hälsa i direktoratet för hälsa "Det är viktigt under hela dagen och speciellt för aktiviteter som matlagning, hobbyaktiviteter och andra förorenande aktiviteter. Om det inte finns någon balanserad ventilation i hemmet, se till att ventilerna vetter uppåt och att du byter luft genom windows flera gånger om dagen.Och kom ihåg att röka inte ska äga rum inomhus.

Om du bor i ett äldre hem, se till att ventilerna inte är stängda.

- Tidigare stängde vi ventilerna för att spara pengar. Sedan låt vi vandringen, som är frisk utomhusluft. I vissa hem var tidningar, nylonstrumpor, strumpor och handdukar som används för att täta slitsventiler och ventiler inuti, så du bor i ett äldre hem kan mycket väl kan finna gamla tidningar, kläder eller ett par nylonstrumpor inuti ventilerna, säger Kai Gustavsen, chef för inomhusklimat, HSE och miljöhälsoskydd vid Norska Astma- och Allergiförbundet.

Han rekommenderar att ventilerna används aktivt.

- Öppna dem innan du går till jobbet och lämnar dem öppna tills du återvänder hem. Om utomhusmiljön är förorenad från vägtrafik, så står de bästa bästa öppna ventilerna bort från trafiken.

Gör det ventiler finns, precis vid där du soffa och inte användas på grund av för att dra / kylskåp, bör du faktiskt blanda så att den kan användas aktivt igen.

- Om det är kallt ute, kommer uteluften även att ha låga temperaturer. Uteluften värms upp snabbt, men utrymmet under ventilationsventilerna är inte lämpligt för sittplatser, säger Gustavsen.

Om du bor i ett helt nytt hem borde du få all information om ventilationssystemet. Det kräver både underhåll och vård för att det ska fungera.

- I äldre hem krävdes inte ventilationssystem. I nyare hem bör filtret bytas en gång om året och inte stängas av. Du bör träna i att använda ventilationssystem, så fråga om en användarmanual, säger Gustavsen.

Fukt och mögel

Fuktskador som utvecklas leder till dåligt inomhusklimat och destruktiv fuktskada och formning.

Om du upptäcker fukt eller vattenläckage i ditt hem, är det viktigt att du får det här med en gång.

ANVÄNDNING ventiler: - En bra luftväxling är viktig i alla rum i hemmet, i skolan på arbetet och på dagis, säger Marianne Bjerke, senior rådgivare till avdelningen Environmental Health direktoratet of Health. Foto: PHOTO: Colourbox

Där du placerar dina möbler kan du få något att säga om problemet kan uppstå eller inte.

- Har du äldre bostäder möbler ska placeras 10 till 15 centimeter från väggen för att säkerställa luftcirkulation mellan den kalla ytterväggen och möbler, säger manager för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa Kai Gustavsen av norska Astma- och Allergiförbundet, och fortsätter:

- Det här är en enkel åtgärd som kan minska risken för mögel i väggen, möbler och textilier, vilket är särskilt viktigt under den kalla årstiden.

Om du har mycket kondens i ditt hem kan det också orsaka fukt och mögel. Undvik att kondens uppsamlas över tid för alla ytor, till exempel fönster i badrummet.

- kondensation på kalla ytor på grund av hög fuktighet i inomhusluften, och när den är närvarande kondensation ger tillväxt av mögel, till exempel längs fönsterbrädan. Luftfuktighet sänks med god ventilation, säger certifierade yrkeshygieniker Camilla Solheim Adams på Thelma Inneklima och arbeta AS.

Sömnadstillväxten på golvet och väggarna på badrummet är svår att undvika på grund av den stora användningen av vatten, och det måste tvättas regelbundet.

Kondensation kan i vissa fall även bildas bakom täta föremål såsom stora bilder, täta gardiner, stora möbler och så vidare, är det mot ett dåligt isolerade yttervägg.

- I detta fall, de föremål som placeras på en varmare innervägg eller 5.10 cm från den yttre väggen, så att det blir ventilation mellan den yttre väggen och objektet. Annars kan mögeltillväxt inträffa, säger Solheim Adams.

När det gäller att tvätta kläder, undvik luktfläckar. Detta för att du bara vill ge mer lukt och irriterande in i ditt hem. Vid torkning av kläder bör det helst ske utomhus eller i ett lämpligt rum.

- Se till att du kan torka ut dina kläder eller hänga dem på ett torkställ i badrummet så att fukten går ut genom avloppen i rummet. Om du inte har några av delarna kan du hänga upp dem i ett rum där du kan ha ett öppet fönster. Det går mycket vatten ut, säger Gustavsen.

Annars borde du också undvika att använda luftfuktare, rådgör Solheim Adams.

- Detta är en favoritplats för mögel och bakterier som sprider vattenånga i luften. Luftfuktighet ökar också risken för kondensproblem.

Andra källor till inomhusfuktighetskällor kan vara kemtvätt, matlagning, duscha och så vidare.

- Fukt från fuktkällor måste avlägsnas / ventileras effektivt. Krukväxter med mycket fukt, ved, soptunnor med en massa gamla avfall "bortglömda" livsmedel o. L kan finnas andra källor för mögel, säger Solheim Adams.

För att förhindra fukt och mögel bör du säkerställa god ventilation i byggnaden och hålla fuktigheten relativt låg inomhus. Om du märker fukt / mögel bör du göra en inomhusklimatkontroll.

Rengöring

Användar du rengöringsmedel med kemikalier och är tråkiga för att torka dina kläder? Här är de negativa konsekvenserna.

Också, hur rent och städat du är hemma är avgörande för ett bra klimat och inomhusmiljö.

- Damm förvärrar inomhusluften. Central dammsugare och användning av mikrofiber är de mest effektiva, och använd så lite kemikalier som möjligt och undvik att använda en rengöringsspray. Rena vänliga golv är att föredra (undvik mattor som förråd för damm), säger Marianne Bjerke, senior rådgivare till avdelningen Environmental Health direktoratet of Health.

undvika kondens på badrum FÖNSTER: - Har du en massa kondens i ditt hem, kan också leda till fukt och mögel. Undvik att kondens uppsamlas över tid för alla ytor, till exempel fönster i badrummet. Foto: Foto: Thinkstock

Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa vid norska Astma och Allergiförbundet, tippar att städning och bra inomhusklimat börjar utanför dörren.

- Se till att du slår av snö, smuts och sand utanför din dörr. Sedan tar du mindre partiklar i huset som fungerar som slipande på alla ytor inuti, säger han.

Dörrmatta är också viktigt för ett renast hem, eftersom det är fuktabsorberande och ackumulerar mycket av vad dina skor bär med dig när du har varit ute.

- Se till att du har rutiner gällande skor och byta från sneakers till sneakers när du går över dörren. Då tar du mindre svettpartiklar. Dessa kommer också från kläder och textilier och ligger på vågräta ytor i ditt hem, säger Gustavsen.

Vid dammsugning är det viktigt att dammsugarpåsen inte innehåller gammal damm-, sand-, smuts- och matrester. Du bör ändra påsen ungefär varannan vecka eller oftare om det finns en hel del smuts sugits, annars kommer det att börja stinker av renare och frånluft.

- Det finns svamptabletter som kan sättas i dammsugarpåsen, men det är bara att lura dig själv. Vi bör inte gömma ruttna dammsugare påsar genom att lägga en brikett av blommatvätt till påsen. Känner du lukten av dammsugarpåsen och byter den igen, säger Gustavsen.

Du bör också undvika dammsamlingar.

- Man bör undvika ansamlingar av damm, djurhår, etc. Man bör undvika många stoftavskiljare som heltäckningsmattor, täta gardiner, ansamlingar av stora mängder av kläder, mycket löst papper / kartong och allmänna röran och snabbt, säger Camilla Solheim Adams, certifierad yrkeshygieniker vid Thelma Inneklima & Arbetssmiljø AS.

Utmattning av material

Möbler och andra föremål i ditt hem kan påverka inomhusklimatet och ägna särskild uppmärksamhet åt produkter från loppmarknader.

Enligt NAAF används ett antal kemiska ämnen för att producera material och varor som omger oss varje dag och de avger gas-ser.

-, men för att bygga material och material som används i möbler, textilier, kläder, hushåll och hobby-het. Färger, lack, fläckar, lim och färgämnen är ämnen som kan avge skadliga gaser och dämma per, säger certifierade yrkeshygieniker Camilla Solheim Adams på Thelma Inneklima och arbeta AS.

De rekommenderar dig att välja miljövänliga produkter så långt som möjligt och vara medveten om vad du tar i huset.

inte luras: Det tar inte lång tid innan de renare och frånlufts börjar lukta illa, och påsen borde verkligen bytas så ofta som varannan vecka. - Det finns svamptabletter som kan sättas i dammsugarpåsen, men det är bara att lura dig själv. Vet du lukten av dammpåsen, sedan byta till den nya, säger Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa vid norska Astma och Allergiförbundet. Foto: Foto: Colourbox

Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa vid norska Astma- och Allergiförbundet understryker att de saker du hittar till exempel på loppmarknad, måste du vara extra försiktig.

- När du köper varor från loppmarknader vet du inte vart det verkligen kommer från. En möbel kan bidra till att skapa dålig luftkvalitet inomhus, så vara medveten om vad du sätta in i huset, sade han.

NAAF uppmuntrar du fortsätter att välja möbler och tyger med låg avgasning, material / produkter som rekommenderas av NAAF och eventuellt Svanenmärkta produkter eller produkter som har godkänts / rekommenderas av den danska Indeklimamærket.

Du bör också lukta produkten och vara skeptisk om den luktar mycket eller konstigt.

- Luktar ojämnt eller jämnt, det kan indikera höga nivåer av avgasnings- eller slutföringsmedel. Tvätta produkten före användning om möjligt och undvik sprayprodukter - de kan orsaka inandning av oönskade kemikalier.

När du borstar hem borde du tänka på utvinning av material.

- Material ger avgasning, särskilt nya material. Tänk på detta särskilt när renovering. Gör extra god ventilation och ventilation vid användning av färg, lack och lim, och inte låta barnen flytta in i ett nyopppusset rum som luktar färg, råder senior rådgivare till avdelningen för miljö och hälsa Marianne Bjerke Directorate of Health.

Tvätta och torka tvätten

Detta måste komma ihåg när du tvätter och hänger kläder.

När det gäller att tvätta kläder, undvik luktfläckar. Detta för att du bara vill ge mer lukt och irriterande in i ditt hem.

Vid torkning av kläder bör det helst ske utomhus eller i ett lämpligt rum.

- Se till att du kan torka dina kläder utanför eller hänga upp dem på en torkställning i badrummet så fukten går ut genom skorstenen i rummet, säger chefen för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa Kai Gustavsen av Norges Astma och Allergiförbundet och Fortsätt:

- Om du inte har några föremål kan du hänga upp dem i ett rum där du kan ha ett öppet fönster. Det går mycket vatten ut.

LOPPPIS KAN SKAPA svåra klimat: Även om du har gjort all-time fynd på loppmarknaden, bör du vara kritisk till vad du sätta i ditt hem. - När du köper med dig saker från loppmarknad du inte vet var det verkligen kommer ifrån, säger Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet och miljö och hälsa vid norska Astma och Allergiförbundet. Foto: Foto: Colourbox

THE OPTIMAL för dina kläder: Vid torkning kläder, bör det helst göras utanför - eller i en lämplig lokal. Känn på ett torkställ i badrummet, så att fukten går ut genom avloppet i rummet. Foto: PHOTO: Thinkstock

ADVERT

Mest populära