All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Framtids tv?

->

Foto: Sony. XEL-1 från Sony är den första OLED-tv-försäljningen.

TV-trenden är tunnare och större skärmar, med allt bättre kvalitet.

- Och vi ser fortfarande en nedgång i genomsnittspriserna, säger Erik Andersen, informationschef på Electronics Industry Foundation.

Medan de mest extrema skärmstorlekar har vuxit så stora att de inte längre passar in i ett normalt vardagsrum, är det kanske mer intressant för den genomsnittliga villan ägaren att TV blir tunnare.

- Vi får supera tunna skärmar i framtiden. Vi tittar på några millimeter tjocka skärmar på några år, säger Andersen.

Ny teknik på väg

Och framtiden inte kan vara långt borta, för prototyperna är redan gjort. Pioneer har allt lyfte sin 9 millimeter tunn plasma, medan Sony har lanserat tre millimeter tunn OLED TV, den XEL-1.

I det långa loppet kan vi förvänta oss en helt ny skärmteknik, OLED. Förkortningen står för Organic Light Emitting Diode.

Den största skillnaden mellan OLED och den gamla tekniken LCD och plasma är att OLED inte behöver bakgrundsbelysning. Det gör att OLED TV förbrukar mindre ström, kan göras mycket tunnare än LCD och plasma-tv, och att de är lättare än andra TV-apparater i samma storlek.

Den första OLED-tv i elva tums storlek från Sony är alla på marknaden i Japan och USA, medan Samsung räknar med att ha 30-tums OLED-TV till salu i 2010.

Läs mer om XEL-1 Sony deras webbplatser. (engelska)

TV-fri i framtiden?

Men jakten på den smalaste TV-apparaten kan göra hela TVen försvunnen.

- Om några år kanske vi inte har TV, säger Andersen, och föreställer TV: n som vi känner den, som en möbel som måste placeras tillsammans med resten av inredningen, inte längre existerar.

- Framtidens hus kan ha en inbyggd TV-vägg i vardagsrummet istället för att köpa TV. Kanske blir vanliga fönster till TV-skärmar, säger Andersen.

ADVERT

Mest populära