All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Misstag att undvika när du målar

Bonytt. com har varit i kontakt med redaktören för Informationscentralen för färg och inredning (IFI), Bjorg Owren och målarmästare Björn Knutsen, för att höra vad som verkar vara de vanligaste fällorna norrmän gå in när de målar sina hem.

Det här är flikarna du borde undvika om du tänker göra färgjobbet själv.

Misstag 1: Billiga borstar

Det finns stora prisskillnader på paintbrushes, men man bör inte frestas att spara utrustningen.

- Borstar är viktigare än färg. Billiga borstar släpper ut bust som stannar kvar i filmen. Då blir resultaten inte bra, säger Knutsen.

- De dyra penslarna tar upp mer färg än de billiga, så du behöver inte doppa så ofta. Dessutom lämnar de färgen snyggare, säger Owren.

Dessutom rengör du noggrant dina borstar efter användning, du kan använda dem nästa gång du målar.

Läs också: Om du vill lägga tapet inomhus

Misstag 2: slarvig med kappan

Många slarvar med övertäckning av golvet, troligen drivs av tanken att man bara kan torka upp igen om man skulle spilla. Och du gör leran. Frågan är då om du märker det när färgen delar sig mellan papper eller genom papperet.

- Jag rekommenderar att du köper målarfärg. Det är en filtmatta med ett plastskikt nedanför vilket förhindrar att färgen penetrerar när du slår ut. Det är stabilt och bra och du kan rulla ihop när du är klar och använd den igen nästa gång, säger Owren.

Tab 3: Cheap Masking Tape

Är du i gott skick att köpa den billigaste, gulaktiga kranen för att maskera när du målar? Men visste du att det också finns stora kvalitetsskillnader?

- Den billigaste varianten är svår att riva av, och färgen hänger ofta när du försöker ta bort bandet. Det finns flera typer av specialband för olika typer av substrat. Berätta för säljaren vilken typ av substrat du har och välj rätt band. Här är också sambandet mellan pris och kvalitet, säger Owren.

Läs också: Hur fixar hål eller skåror i parketten på egen hand

Misstag 4: Mallar smuts

Hem ytor med tiden det smutsiga. Synet av otäcka, avskärmade väggar kan vakna upp renoveraren, men du borde vänta på att vända måltiden.

- Det är viktigt att tvätta först. Om inte, blir det dumt och skrattar i färgen. Det tar lite tid, men den tiden vinner du igen eftersom resultatet blir ganska längre, säger Owren.

Tab 5: Till tunna lager

- Den största förlusten folk gör är att måla för tunn. Det betyder bara att du måste måla flera lager för att göra det bra, säger Knutsen.

Det finns ingen sparning i att klämma in i mängden färg om du vill att målningen ska vara bra.

Flik 6: Hoppar och brickor>

- Om du har plockat upp trådar eller stötar i filmen måste du mala innan du färgar. Om du går till sängs med stiftelsen blir det inte bra när du är klar. Vid färgning bör den vara så tunn som möjligt så det verkar inte. Det bästa är att vara observant, det vill säga färgen rinner ner och ta bort hår och skratta omedelbart, säger Owren.

Läs också: Guide till bänkskivor i köket

Tab 7: För lite gnist

- Ett typiskt misstag jag märker är där nageln har besökts. Sedan har du bara sparkat en gång. Du måste gnista två gånger för att göra det bra. Om du vill undvika kanter och sfärer i gnistan är det också viktigt att mala ordentligt mellan varje gång, känner Knutsen.

Appliceringen av gnistan är vanligtvis snabb. Men torkningen bör ta flera timmar. Malermester rekommenderar att du inte frestar att släppa den här leden - om du vill ha ett perfekt resultat.

Flik 8: får färgen att torka snabbt

- Du bör tillåta tid att gå mellan varje kappa. Färgen ska torka långsamt. Hög luftfuktighet är bäst. Strykningen kräver tid att flyta ut och herden, säger Knutsen.

Rådet tillämpar om du väljer oljebaserad eller vattenbaserad färg: Om du vill uppnå tvättbarhet och bärbarhet som tillverkaren lovar, låt den torka så länge som anges på lådan.

- Och i alla fall bör du inte elda i eldstaden för att påskynda torkningen. Dessutom riskerar du att bildas witchesot.

ADVERT

Mest populära