All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Stroget varierar till en bråkdel av det nya priset!

Skraaaaaaaaap! När jag hör ljudet, vet jag vad som hänt: En halv sekunders ouppmärksamhet har blivit straffad. Jag var tvungen att köra tillbaka i uppfarten som jag känner inifrån och ut. Inte så noggrann att kontrollera den vänstra spegeln, bilen är bara bra! Och sedan går jag på gasen och ryggen. Titta över höger axel, inte kvar. Ljudet av aluminium till sten skär genom marginaler och ben.

Potentiellt svindyr kanten

En snabb inspektion avslöjar det värsta misstanke: De strimmiga 18-tums hjul är kantbeläggning. En otäck Mereb halvvägs runt ringen, och tillhörande spån damm närvarande som ett tunt skikt på asfalten och stenkant som stod i vägen ... Efterföljande svordomar, gift och galla riktad huvudsakligen mot omgivningen, men det finns bara ett fel: mig själv.

Det här är när du inte är medveten om höga randar. Foto: Stein Inge Stølen mer

Henning Solberg salong

Här finns det bara två alternativ: antingen levande med skammen och springa runt med kanten som det är, och bli påmind om min egen blunder varje gång jag tittar på bilen, eller köpa nya fälgar. Original Alfa Romeo hjul i denna dimension kostar cirka 3000 kronor per stycke. Utan däck. Ett grisdjur, med andra ord. Men då får jag ett tips ...

En handfull däckverkstäder i östra Norge erbjuder för att få smuts. Men det är inte gjort på plats - de skickar allt till ett företag i Spydeberg, Solbergs bröder hemma. Förresten äger Henning själv verkstaden, som ingår i hans nya företag DekkNor, en totalleverantör av däck- och fälttjänster. Jag kör mitt spår i bilen och går till Østfold!

Så snart bilen är inne i dörren, börjar Glenn-Morten. Foto: Stein Inge Stølen mer

Wheels från hela Norge

- Vi undrar varför så få däck leverantörer erbjuder fälg riktning tjänster, säger Patrick Flatlie, General Manager på DekkNor Spydeberg. I ett land som Norge där sjukdom i bästa fall kan kallas laboratorier är det uppenbart att fälgar måste klara mer jul än i andra länder. Vi ser en massa byxor och ojämna hjul efter att ha stött på hårda asfaltfogar eller hål, bredvid den vanliga kantskadorna.

Skyddet är skilt från fälgen. Endast nu kan den verkliga omfattningen av skadan ses. Foto: Stein Inge Stølen mer

I säger att köra bilen in i hallen där Glenn Morten Fredriksen väntar med nyckel redo. Han är specialiserad på fälg och är min räddningsaktör idag.

- Vi kommer att få hjul från hela Norge. Under dagen fixade jag en fälg från Alta, säger Glenn-Morten som han tar bort däcket från fälgen på ett rutinmässigt sätt.Efteråt tar han det i ett litet rum där all skapelse är klar. Först bultade han maskinens kant, vilket vid första anblicken ser ut som ett däckbalanseringsverktyg. Sedan tar han upp en enhet som består av ett par stavar och en klocka kopplad till en kolv och monterar detta på fälgen.

Fälgen är bultad i den raka bänken. Jobb kan börja! Foto: Stein Inge Stølen mer

Process

1: Korrigera bucklor

- Innan jag börjar arbeta med de faktiska skador, kommer jag att se till att fälg bucklor eller ojämnheter, sade han. Jag är skeptisk att det inte har varit sedan jag aldrig visat vibrationer eller annan otålighet, antingen på displayen eller i baksidan. Men Glenn-Morten håller inte med om:

Med hjälp av ett specialverktyg kan bultar i fälgen detekteras och korrigeras. Foto: Stein Inge Stølen Se mer

- Här ja, nu hittade jag en bra massa! Det måste tas innan vi fortsätter. Jag är inte skyldig till påståendet, vilket kan bekräftas av blotta ögat och det klockliknande mätinstrumentet. Han går till jobbet och sätter kolven på insidan av felgen. Jag blir stor när hela fälgen plötsligt byter form under pressen - jag antog inte att aluminium var så flexibel!

- Vissa hjul kan brista under sådant tryck, om så är fallet, svetsar vi det bara, förklarar han när man granskar enheterna. Efter att ha sett orolig min blick, tillägger han snabbt:

- Lyckligtvis använde Alfa kvalitet aluminium som är mjukt och lätt att arbeta med ...

Några minuter senare kanten rulla runt över hela linjen, och arbetet med skada kan börja.

Maskinens första punkt är mekaniskt. Glenn-Morten arbetar med en bra gammaldags vinkelslipare försedd med grovt papper. Foto: Stein Inge Stølen mer

2: våtslipning

Han sätter maskinen i tid och hjulet snurrar bort i många hundra omdrenininger per minut. Sedan tar han en vinkelslipmaskin. Nu är jag orolig.

- Det kan se lite brutalt ut, säger han med ett leende. Men det är helt ofarligt, åtminstone när det görs av människor som kan. Slippappret träffar aluminiumet och gör en varm rabalder. I några minuter går Glenn-Morten över grovt papper.

För att få kantkanten ren och hala, ha en bra tid för gammaldags hantverk. Foto: Stein Inge Stølen Se mer

Redan nu kan man se de värsta scums försvinna som dagg till solen. Efteråt byter han till manuell våt slipning för hand. Först, med grovt papper, går det gradvis över till halv fem och vidare till ultrafint slippapper för att säkerställa en bra finish. När han äntligen lyfter upp pappret och gärna frågar mig att inspektera resultatet, tror jag knappt vad jag ser. På bara en timme har han tagit bort alla kantskador runt hela fälgen - det ser ut som nytt!

Det här är den farligaste delen av processen, nämligen handslipning med fint papper. Så här har du bra tålamod och stabila händer. Annars en snabbt förlora ett finger eller två ... Foto: Stein Inge Stølen mer

3: Kliv ut

visar fälgarna hade inte haft pulverlackering yta med metallic effekt kunde jag låta honom fortsätta till nästa steg, nämligen steget ut.Det här är Glenn-Morten nisch och stolthet. Han kan få obehandlat aluminium att skina starkare än den bästa kromfinishen ...!

- Jag är inte riktigt en fan av lack wedges. Obehandlat aluminium kan se väldigt bra om det behandlas ordentligt, säger han. Att visa att han visar mig en uppsättning vinterspädlar från företagets bil.

För den lilla extraen gör Glenn-Morten en högglanspolish. Detta kan ge ett resultat som ser bättre ut än kromfinish, utan färg! Foto: Stein Inge Stølen mer

Här får jag att se de olika faserna tydligt demonstrerats på tre hjul: Den obehandlade fälgen har flagn yta med rosor i kromfinish (en bieffekt av vägsalt) förutom stora kantskador och bucklor. Nästa visar processen längs vägen, där man tydligt kan se hur grovt slippapper har tagit och tagit bort alla repor. Den sista fälgen är manuellt våt och slutligen högglanspolerad: Ett fantastiskt resultat - bilderna talar för sig själv ...

En obehandlad kromfälg med kanter och saltskador. Foto: Stein Inge Stølen mer Halvvägs genom processen: grovslipning utförs som lämnar tydliga slip märken. Foto: Stein Inge Stølen Visa mer Efter handborstning och högglanspolering är fälgen färdig. Här är bara aluminium som lyser, varken målade eller krom efteråt. Foto: Stein Inge stulen fler

fyra gånger så billigt som nya fälgar

Så vad betyder det kosta mig? Tänk på att en ny bilfälg kostar omkring 3000 kronor - ett mycket vanligt pris för originala aluminiumhjul i vuxenimension. Jag hoppas på ungefär hälften, dvs 1500 kronor. Men neida. 850 kronor kostar mig det här. Vilket innebär att jag kunde ha bearbetat alla fyra hjul till priset av en ny! Om du vill ha högglanspolska kostar detta 1250 kronor per fälg. Detta inkluderar slipning.

- Vi erbjuder även speciella priser för kunder efter behov, säger Patrick. Dessutom har vi ordnat det så att du inte behöver komma till Spydeberg. Du behöver bara leverera hjulen hos vår avdelning på Alnabru, och de skickar den här nere. Då har du för det mesta nyskapade, grova fälgar redo följande dag.

Det kan hända den bästa ...

Det är i alla fall ingen tvekan om att detta är en lösning som betalar för alla parter - ägare bilen i synnerhet. Om du kör på billiga diskar till 1000 cent styck, kommer det nästan alltid betala för att åtgärda skador på detta sätt istället för att köpa nya. Eller det är inte rätt: för det mest lönsamma är att faktiskt rikta dig till omgivningen och inte köra på asfaltkanten! Då ser vi hur länge det håller den här gången ...

ADVERT

Mest populära