All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Branta backen säker på hur huset var tvungen att se ut som

Det finns många bra exempel på arkitektur som fokuserar på naturen runt. Några eftersom det tillför en helt ny estetik av byggnaden - för att inte tala om utsikten från det, andra på grund av att miljön runt jorden och fastigheten kräver att arkitekturen måste följa naturen, och inte tvärtom.

Enligt arkitektur Site Deze det var bara ett försök att anpassa bostaden efter tomten som gjorde arkitekterna destillat Architecture + Design kom upp med den unika designen som kännetecknar den nybyggda bostad på Linz i Österrike som heter Y2.

Byggd i en sluttning

Vid foten av ett berg, i byn Pöstlingberg, borde familjen bygga sitt nya hem. Problemet var bara att platsen som huset skulle sättas på, erbjöd vissa utmaningar.

- De kom till oss med en önskan om ett hem som båda bör arbeta för deras aktiva unga familjen och även för att utnyttja både tomten och utsikten från det, förklarar arkitekten Harald Hatschenberger om projektet Y2 platsen CubeMe.

- Att webbplatsen låg på en brant sluttning var både en utmaning och definierar slutligen huset som det står idag och gav oss möjligheter att tänka på nya sätt när vi arbetade med planera detta hus.

I MOTBACK: Detta hus har ett interiör som är anpassat till det branta tomten. Foto: PHOTO: Destilat Architecture + Design

Den branta ploten innebar att varje våning skulle anpassas till sitt respektive utrymme i terrängen.

Detta var en gammal fiskefabrik

- Huset är på något sätt vridet i förhållande till de flesta andra bostäder, förklarar Hatschenberger.

- Detta hem är strukturerat från botten upp.

Liksom de andra husen i bostadsområdet är Y2-huset också mycket smalt och mäter bara 21 meter i bredd.

- Detta sätter också sina begränsningar och utmaningar, förklarar arkitekten.

- Några av de närliggande husen ligger mycket nära bostad, och därför var det mindre viktigt att utnyttja tomten och synpunkter från vänster och höger, än det var att göra det ner och framåt.

Byggd ett separat hus för sovrummen

När du först närmar dig hemmet är det klart från toppen att det finns två separata strukturer. Tror du

- Kunderna ville ha sovrum och privata zoner i sitt eget hus, förklarar Hatschenberger.

STILRENT: Trä och vitt dominerar det moderna Alpe-huset. Foto: PHOTO: Distilat Architecture + Design

- Och om du närmar dig huset från toppen är det otänkbart att det finns två olika strukturer.

Jordhaugen döljer ett unikt hem

Men det är både sant och ett intryck.

- Husen är länkade under jord, förklarar Hatschenberger.

- Så du har alla fördelar med att ha privata zoner i din egen byggnad, av praktiska skäl kan det vara både enkelt och användbart att de också gäller huvudbyggnaden och bostadsområdena.

Arkitekten förklarar att det finns en stark förbindelse också visuellt mellan de två husen.

- Byggnaderna, från baksidan av huset, ser nästan identiska ut.

Det finns tillräckligt med visuell uppfattning: Från baksidan ser båda byggnaderna ut som om de bara består av en våning.

Ockuperade belysning och hållbarhet

När klienter bidra till arkitekterna när huset skulle dras, fanns det två saker som stod i fokus för barnens familj: De ville på bästa möjliga sätt för att fullt ut utnyttja den naturligt dagsljus till den högsta, i alla rum i huset, och de ville ha ett hem som var så miljövänligt och hållbart som möjligt.

OM MER PLAN: Den sluttande tomten ägde åt planen för detta hus. Foto: Foto: destillat Architecture + Design

- Båda var uppenbarligen önskar vi verkligen inte skulle få uppfyllda, förklarar arkitekten Wolfgang Wimmer till din webbplats Deze.

Här behöver de säkerhetsnätet att leva

- Och det var de ingångar som gjorde det mesta av huset till vad det är idag.

En korridor löper längs östra sidan av sovrummet, vilket leder dig från badrummen och till en inbyggd balkong.

- Från glasväggen i badrummet har du panoramautsikt över balkongen och mot Alperna, förklarar Wimmer.

- Och från duschen, som också är klädd i glas, har du utsikt över skogsområdet runt bostaden.

Sovrummen ligger på västsidan av huset och njuter av morgonsolen från öst.

För att anpassa huset till topografinsidan menade att det var nödvändigt att manipulera tomten och naturen i mindre utsträckning.

- Ingången ligger längst upp och en stor ektrappa leder dig ner i byggnaden, förklarar Wimmer.

- De levande zonerna har en öppen planlösning och ligger på husets mittplan.

Ovan: Huset sträcker sig nerför sluttningen. Foto: Illustration: Distilat Arkitektur + Design

Två husstäder: På ytan är de separata, men nedre våningen är bunden. Foto: Illustration: destillat Architecture + Design

Det är också härifrån kan man ta över "bredvid", där sömnzoner finns.

Budskapet, men underbar stuga

Taket följer byggnadens form och sträcker sig också nerför sluttningen.

Inspirerad av Fjärran Östern

Arkitekten förklarar att familjen hade också inspirerats av de ofta nykter och enkla inredning i japanska hem.

- Golven i flera rum är täckta med gräsmattor, Tatami, som ofta används som golv i traditionella japanska hus. Dessa bör inte bäras på skor.

Framtidsorienterade och hållbara material används på stora delar av hemmet.

- Betong, trä och sten dominerar, förklarar Wimmer.

- och värmesystemet är en värmepump, som också understöds av ett ventilationssystem, som tillsammans göra huset betraktas som ett lågenergihus.

Läs också:

Nu även fåglarna stannar i funkishus

Den här underbara badhuset var en gammal fiskfabrik

Här hittar du massor av härliga interiörer inspiration

Y 2: Huset arrangeras omgivande naturen.Foto: Illustration: Distilat Arkitektur + Design

SLIPPER LIGHT: Stora fönster släpper ljuset ut i alla våningar i huset. Foto: Illustration: Distilat Arkitektur + Design

HOLIDAY HOUSE: Arkitekterna lade sovrummen i ett separat hus. Foto: Illustration: Distilat Arkitektur + Design

Här trivs de i kabinen utan snöskoter

ADVERT

Mest populära