All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Statssekreterare besökte Eble-pilot

OBOS projekt Stenbråtlia är en av sju pilotprojekt ingår i Eble (2012-2016), som finansieras av Norges forskningsråd och partners.

Innan

projekt i OBOS, Egil Wahl började mötet med att förklara varför de bygger 34 radhus med passivhusstandard på Mortensrud även om projektet inte uppfyller OBOS 'normala lönsamhetskrav

-.. Vi vill undersöka och ligga före trenden, säger Wahl, som underströk att dessa kommer att vara bra hus att bo i, trots de många myter om passiv

tvärvetenskapligt angreppssätt < 999> -.. i Eble vi har ett tvärvetenskapligt synsätt och titta på olika aspekter av energieffektiva hus vi utför olika typer av mätningar och intervjuer invånare efter att de har bott i huset ungefär ett år, säger specialforskare Judith Thomsen vid SINTEF

det genom inneklimam ål, byggfysikmätningar och mätning av energiförbrukning. Målet är att kartlägga hur inomhus temperatur, relativ fuktighet och CO2 varierar i olika rum i husen under året.

Energi för uppvärmning, varmvatten, belysning och annan elektrisk utrustning är identifierad, och verkliga energiförbrukning jämförs med den uppskattade energiförbrukningen.

Läs också:

Höstens heta nyheter

att informera oss om vad som är nytt på ovnsfronten under hösten har vi talat med Grethe Bachmann, försäljningschef på Contura och Nina Melhus Nordby är ...

The 34 radhus i Stenbråtlia får vattenburen värme, uppvärmd av solfångare på varje enskild fastighet. Foto: SINTEF

- måste betala för att vara bra

Guro Hauge i Low Energy Program var bekymrad över att det måste betala för att gå vidare och vara bra.

- Ska vi lyckas med införandet av nya energipolitik och energieffektivitetsåtgärder i befintliga byggnader är det en förutsättning byggbranschen blir högre kompetens inom energieffektivitet, sade Hauge.

- Viktigt att få erfarenhet

Statssekreterare Per-Willy Amundsen i ministeriet för lokalt styre och regional utveckling uppgav att han fick många bra förslag på mötet, som arrangerades av Low Energy Program.

- Det är viktigt att skörda erfarenheter och att det är kunskapsbaserat när nya tekniska föreskrifter införs. Man måste vara övertygad om förmågan att utföra och att marknaden fungerar som den ska, säger Amundsen.

Läs också:

Hur man ger hunden första hjälpen

Många hundägare vet inte att första hjälpen också kan göras på hundar. När situationen är kritisk, måste du först avgöra om din hund överleva ...

Erfarenheterna hittills

Resultat från den första Eble projektet Ross Hill i Sandes visar att det är generellt hög tillfredsställelse med husen och de lösningar som valts. Invånarna är nöjda med inomhus temperaturer på sommaren, medan vissa tycker att det är lite kallt under vintern.

Luftkvaliteten uppfattas allmänt som bra, men vissa dagar på vintern uppfattas luften som torr.

De tekniska lösningarna är lätta att hantera. Flera vill ha bättre anpassningsalternativ, som att ha olika temperaturer i olika rum, vilket beaktas i OBOS-projektet.

Invånarna betonar att det är viktigt att ha tillräckligt med information om hur man använder huset, helst genom personlig granskning.

FAKTA

Utvärdering av bostäder med låg energi (Eble)

  • Project Ägare: Low Energy Program
  • Projektledning: SINTEF
  • Projektperiod: 2012-2016
  • Partners: Obos, Block Watne, Jadarhus, Fjogstad -Hus, Mesterhus Skanska Housing, Veidekke Boligprodusentenes Association
  • Supportrar Enova, norska byggnad (DIBK)
ADVERT

Mest populära