All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Minister fick full Porsche dröm

- Vad är bakgrunden till en norsk statsråd besöker tyska bilindustrin?

- Bil och körning är viktigt för människor i Norge, inte minst i distrikten. Tysk bilindustri är en stor kund och partner med norsk industri. Och de leder i utvecklingen av allt bättre bilar. Detta gäller både säkerhet och lägre bränsleförbrukning.

- Sportbilar tillverkare som Porsche har lyckats göra bilar med hög prestanda, men använder moderat bränsle och släpper ut lite CO2. Finns det anledning att vara "teknologisk optimist" med tanke på framtiden?

- Ja, jag är den mest avancerade tekniken optimist. Det är anmärkningsvärt att tyska ingenjörer har möjlighet att bygga sportbilar som använder mindre bränsle och släpper ut mindre CO2 än en vanlig familjebil gjort för bara några år sedan, säger Ola Borten Moe till Autofil.

Ola Borten Moe, i en fin passform med Porsche inköpschef, Dr. Joachim Lamla. Foto: Jan Magne Bae, OED Visa mer

- Hur kände det sig att träffa pojkens dröm och köra Porsche på spår?

- Det var otroligt artigt! Jag har alltid varit bil-intresserade, och i hans sovrum var inte affischer Hollywoodstjärnor, men en Porsche 959. Det gick riktigt borta på planen, och det är, milt talat något annat än att köra längs vägen vad körglädje berörs. Just idag har jag tror att många klasskamrater från högstadiet skulle ha bytt jobb med mig, säger Ole Borten Moe med ett leende och erkänna att resan fick upp både adrenalin och humör.

- Vad betyder tysk bilindustri för den norska metallindustrin?

- Vi märker ökad efterfrågan på norskt aluminium från tyska biltillverkare, så det betyder fortfarande viktigare norska företag. Bland annat har norska industriföretag samarbetat nära tyskarna i samband med utvecklingen av användningen av aluminium för bilar.

- Många sportbilar under rödgrön har blivit billigare för norska konsumenter bara för att de använder mindre bränsle och har lägre utsläpp. För norska bilentusiaster kan det också finnas anledning att vara optimister med tanke på att sådana bilar blir billigare att köpa i framtiden?

- Ja, det tror jag. Tre faktorer är viktiga i fråga om detta - konsumtion, utsläpp och vikt. När sportbilar med över 300 hästar spenderar under 0, 7 liter miles är det anmärkningsvärt, och jag tycker att det är bra att det norska skattesystemet kommer att belöna det här. Det faktum att bilar väger mindre, delvis på grund av användningen av norska aluminium, är också mycket positiva, säger Borten Moe.

En riktig borstdraktor till biträdande ledare i Center Party! Borten Moe kostade sig bakom ratten på en Porsche Cayenne. Foto: Jan Magne Bae, OED Visa mer

ADVERT

Mest populära