All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Spindel hjälper dig i huset

Spindlar äter de flesta andra insekter, men lita inte på trä eller andra byggmaterial. Således är de inte bara ofarliga för hemmet utan för direkt nytta, som en källares vaktmästare. Silver insekter och myror är bland skadedjurarna på menyn. Flugor är också favoritmat för Petter Spider.
- Kan du hålla skadeyrene bort spindeln är en vän, säger spider expert och zoologen Petter Jordan House & Property. Han tillägger att vissa spindlar ironiskt även håller andra spindlar borta. Stativen äter också varandra.

Våra gemensamma spindlar

stor husspindel, brun husedderkopp, källare spindel och varg spindel är bland de vanligaste arterna i norska hem. Den stora huskoppen är en av Norges största spindlar. Hanarna kan mäta upp till tio centimeter från framsidan till bakbenet. Inhemska koppar är nattintensiva och brukar komma in i huset på hösten när männen ser högt och lågt för kvinnor. Kjelleredderkoppene trivs i mörk och fuktig omgivning, snurra klassiska hjulformade spinnar, vanligtvis fastsatta i taket, till balkar och hörn. Ulvhuvudena är dagliga och njutar utomhus. De går fort och kommer därför lätt genom fönster och dörrar.

Opiliones

Opiliones, även kallad goofy eller Crane flyga är inte en edderkoppart. Till skillnad från spindeln spinner det inte, men inte heller denna insekt är skadlig i huset.

Spindelfobi

Trots fördelarna vill många hålla huset fritt från spindlar. Många smyga på ryggen - andra blir styva, bleka och svettiga med skräck. När skräcken blir så överväldigande att den hämmar det normala livet, har det glidit för att bli en fobi.

ADVERT

Mest populära