All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Carpenter bästa bastu spets

Tømrermester Inge Aslaksrud har 20 års erfarenhet som snickare och kan göra det mesta av stora och små strukturella uppgifter i hus. Inge examen från Sogn High School. Den svenska bokstaven han tog 1990. Från och med nu kommer Inge att vara hos Villas Snorkerkspert.

Tidigare var källarstativet bara utrustat med gipsskivor på väggarna och gjutbetong på golvet. Rummet måste renoveras för att uppfylla villkoren för våtrum. Golv och väggar som utsätts för vatten måste vara täta och måste släckas med fall i rummet. För att tillgodose både bastu, tvättzonen, handfat och dusch, var det viktigt att tillbringa tid att hitta den bästa layout i den inledande fasen. När saker är praktiskt placerade i förhållande till varandra krävs lite tankearbete. Det är inte lätt att ändra detta efter att arbetet är klart, så det lönar sig att ta planeringsfasen på allvar.

I det här fallet valdes det för att installera varmvattentanken i väggen bakom tvättmaskinen och torktumlare. Tvättmaskinen är mindre dominerande i rummet när den placeras i en nisch i väggen. Duschzonen ligger bredvid bastun och har en kort väg att svalna ner efter bastun. Tvätt Kummin är nedfälld i en badrumsmöbler från Uno Form, vilket ger rummet en exklusiv touch, tillsammans med italienska golvplattor i lugnande beige toner.

De neutrala färger kakel och tillbehör, kommer rummet att förbli "modern" lång, säger familjen, som är glada över att de har gjort om den mörka, kalla förråd till en användbar och avkopplande användbart utrymme.

10 badorter:

1. Överväg utrymmebehov

Ett familjebad bör inte vara mindre än 2, 0 x 1, 5 m, men helst något större om möjligt. Bänkarna ska placeras så att badarna står inför ugnen.

Den är inbyggd i ett hörn och ger gott om plats för hela familjen av fem medlemmar.

2. Se till att luftgapet är i väggen.

Denna bastu har källarväggar av betong. Därför tillverkas ett luftgap mellan den isolerade bindemedelsväggen och betongväggen. Luftgapet ska vara minst 20 mm för att kunna ventileras och för att undvika kondens. Bastunväggen kan bestå av antingen 48 eller 73 mm isolerad limning med kraftpapper / ullbräda på vardera sidan av isoleringen.

Undvik furupanel i bastun, eftersom det här träet kan skilja harts som kan vara väldigt varmt. Använd bra korn med bra sortering, som har låg bulkdensitet och dålig värmeledningsförmåga. Det är också möjligt att använda osp, eller eller lind. Den inre träpanelen ska ha en tjocklek på 15-18 mm och inte vara bredare 95 mm för fukt- och temperaturrörelser. Det är vanligt att använda en dold nagelring eller dykspik som dors lite in i bordet.

3. Om du kommer att ha fönstret måste vara liten

Det är möjligt att ha fönstret i ytterväggen i en bastu, men det bör i alla fall vara liten.Om du har ett stort fönster måste du satsa på kaminen med en signifikant högre effekt än om du inte har ett fönster. Använd inte PVC-fönster, det måste vara träelement på grund av värmen. Fönsterglaset kan utsättas för kondens och måste därför målas eller oljas. Använd elastisk tätningsmedel för att förhindra att kondensflödet flyter mellan ramen och lasten.

4. Isoleringstak / tak

Om taket har isolerade golvplattor kan badtaget isoleras med 50 mm mineralull direkt under befintligt tak utan krockkuddar. Om taket endast består av golvplattor, måste det isoleras med 75 mm isolering med luftrum mot befintliga golvplattor.

5. Golvet måste tåla fuktbelastning

Eftersom värmen stiger till taket är golvet oftast den kallaste delen av bastun. Om vattentäta golv är nödvändiga ska golvet användas som badrum / våtrum.

Undvik trägolv i bastun för fuktskador och rengöring. I bastun på Kolsås används plattor som läggs på betong- och membransubstrat (fuktbarriär). Dessutom placeras en extra slurry i golvet under bastun som ser ut som ett litet hål i väggen. När vattnet kastas på bastun, strömmar överskott av vatten direkt i avloppet.

Om du har isolering under betonggolv och fuktbarriär kan vinylbeläggningar läggas direkt till betong med trägolv (lös träspanna). Om du har ett betonggolv utan isolering och fuktbarriär, lägg till 75-100 mm matare (block) med 50 mm mineralull mellan.

6. Välj en speciell dörr, helst med glasområde

Badarna måste stå emot hög temperatur och fuktspänning. För att undvika att känna sig fast kan du använda 6 mm tempererat glas i dörren, vilket också måste monteras så att det vetter utåt. Dörren får inte vara låsbar. Dörrhandtag och ventiler måste vara av trä eller annat material som tål värme och kan appliceras utan risk för förbränning.

Badkaret i villaen på Kolsås är gjord av gran med infälld glasplatta och solid dörrhandtag. Den har köpts på Tylö.

7. Använd trä hyllor och bänkar av gran eller abachi

För att undvika harts, bör du också noggrant välja valet av trä. Granary of good sortering är ett rimligt val på bänkar och hyllor. I bastun på Kolsås finns en granplank på väggarna gjorda av 34 x 70 mm hyvlat bord med 15 mm mellanrum på labbarna. Det rekommenderas inte att vända på borden, eftersom de lätt kan sluttas. Fäst träborden med skruvar eller naglar från undersidan. Det är bäst att vända på grund av fuktrörelsen.

8. Använd elektriska installationer som kan motstå värmebeständighet.

Kaminen måste vara placerad på minst 0,5 meter från väggen till insidan av rummet.

Ledningarna måste ha värmebeständig isolering som uppfyller kraven i klass II-utrustning och vara utan metallkåpor. Omkopplare och reglage som inte är inbyggda i bastun ska ligga utanför bastun rummet. Sockets är inte tillåtna. Elektrisk utrustning måste ha en skyddsnivå på minst IP 24.Bastunugnarna måste alltid ha sin egen kurs. En elektrisk bastu levereras vanligen med termostat och tidskontrollerad brytare. Många bastur har beröringsskyddade ytor.

9. Undvik belysning på tak

Det rekommenderas att bastun är utrustad med dämpad, indirekt belysning. Lampan måste stå emot vattenspray och ska uppfylla kraven på utrustning för fuktiga rum. Undvik att installera belysning i taket, eftersom det kommer att vara den högsta temperaturen i bastun. Ljus ska inte installeras direkt ovanför spisen.

10. Var försiktig med ventilationen

Se till att ugnen och badrummet ligger på samma vägg så att värmecirkulationen från ugnen fungerar med luftflödet från dörren. Om detta inte är möjligt, placera ugnen på sidoväggen så nära dörren som möjligt. Ventilen ska placeras direkt under bastunugnen och måste alltid vara öppen. Det bör finnas största möjliga avstånd mellan tillufts- och avgasventilerna. Ventilerna ska vara diagonalt motsatta varandra och ha samma tvärsnitt. Avgasventilen får inte vara av plast och placeras i taket eller på toppen av väggen mittemot ugnen. Avluften ska alltid riktas till samma rum som tilluften kommer ifrån och går inte rakt ute i friluft.

Källa: Norska byggforskningsinstitutet

ADVERT

Mest populära