All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Brandvarnare kan ha gått ut

Rökdetektorn är din viktigaste hjälpare när den brinner, men det beror på platsen. Myndigheterna kräver att varje bostad har minst en varning, och sedan hålls sovrummet av någon som den viktigaste platsen för att montera den.

- Men man har bara en varning bör placeras i anslutning till vardagsrummet och hallen, sade brandinspektör vid Oslo Fire and Rescue Department, Sigurd Dalen, klicka. nr.

Men inget av detta har någon betydelse om uppgiftslämnaren fungerar och även om batteriet är helt nytt för rökdetektorn ändå han är en dålig funktion på grund av ålder.

- Om varningen är för gammal kan den påverka funktionaliteten och känsligheten kan minskas, förklarar Dalen.

- Äldre alerters kan kräva mer ström till jobbet.

Gjensidige Forsikring hävdade tidigare att cirka 200 000 rökdetektorer är mogna för byte i norska stugor.

- Vi vet att det fortfarande finns många äldre rökdetektorer i norska hem och fritidshus, säger senioringenjör på DSB, Lars Haugrud, ett klick. nr.

- Men åldrandet av dem betyder inte att de inte vill varna i en eld. Å andra sidan är frånvaron av alerters vårt främsta bekymmer, eftersom det verkar som om ungefär hälften av bränderna, fungerar inte rökdetektorer eller saknar.

10 årsgräns

En rökdetektor bör inte hänga på för evigt och för alltid. Det har ett liv som så småningom gör det olämpligt.

Enligt amerikanska brandverket har amerikanska brandverket rökdetektorer en livslängd på mellan åtta och tio år.

"Efter detta bör Notifier ut, och det är en bra idé att skriva inköpsdatum på insidan av locket, så att man vet när det kommer att ersättas. Några av de nyare larm har tillverkningsdatum på insidan. Hursomhelst, ska du följa tillverkarens instruktioner för ersättning ", skriver de på sina webbsidor.

I vissa fall liv detektorn vara ännu kortare. "In rum med mycket damm och smuts, kan detektorn vara instabil, och ACT falsklarm eftersom sensorn blivit smutsig eller dammig. I en sådan miljö, livslängd røykvarslaren vara kortare" write DSB på informationssidan Säkerhetsdag. nr.

- Vi har ett forskningsprojekt på gång och preliminära resultat tyder på att tio år inte är en absolut ålder. Vår rekommendation är likväl att de ersätts efter tio år, delvis på grund av att tekniken ständigt utvecklas, förklarar Haugrud.

Kontrollera en gång i månaden

Brenner det här, det är bara att kasta vatten

Enligt Haugrud är grundregeln för alla rökdetektorer, så länge de gör ett ljud när du testar dem, måste man räkna med att fungerar.

- Om du har anmälningar som fungerar när du testats är sannolikheten mycket stor för att meddela dig i en viss situation, betonar Haugrud.

Sigurd Dalens råd är att du har en fast rutin för att testa rökdetektorn.

DSB råder att testa detektorn en gång i månaden. "Test røykvarslaren genom att hålla" testknappen "i flera sekunder. Røykvarslaren bör da börjar pipa. Om det inte gör det, måste du byta ut batteriet och upprepa testet, om det är nödvändigt köpa nya varningar skriver de på Secure Living com

-.... det kan också vara klokt att rengöra dem samtidigt, helst med en dammsugare för det värsta fallet, inte detektorn fungerar inte som ett resultat av smuts och damm i dem, med fokus på dalen < 999> joniska och optiska detektorer

i huvudsak finns det för närvarande två typer av brandvarnare, optiska och joniska. Joniska har funnits längst. Enligt DSB känna joniska detektorer röker. "en brand vid en hög temperatur och en hel del lågor kallas" høyenergibrann'. Röket från en sådan eld innehåller joniska gaspartiklar som en jonisk rökdetektor svarar på. I bostäder är inte høyenergibranner lika vanligt som pyrande bränder "skriver de.

Hundra patchar du sparar kan kosta dig hundratusentals

Den optiska på sin sida" ser "rök". Bränder börjar ofta som pyrande bränder i möbler och elektrisk utrustning . Ett sår brinner långsamt och med mindre flamma. En optisk rökdetektor ser "de större partiklarna i de giftiga ångor som produceras när en pyrande brand fortskrider, skriver DSB,

, som rekommenderar användning av den optiska eftersom risken är större för att bli varnad tidigt av pyrande bränder , vilken är den vanligaste brand i en bostad -. Joniska i sin tur meddelar lågor snabbast, men det är minimal skillnad i termer av den optiska, utvecklar dal

Technol

en av anledningarna rekommenderas. att ersätta rökdetektorn efter tio år är att den tekniska utvecklingen ger allt bättre detektorer

-. Under de tio år som gått har vi fått flera olika typer av detektorer, inklusive optiska, som är särskilt lämpad att meddela sk pyrande bränder , säger Dalen

-. med flera typer av detektorer har kunnat skräddarsy systemet till individens bostad och bomonster finns också modeller kombination som är både joniska och optisk

daisy chain

tjänstemännen hävdar är att ska.. Jag har minst en rökdetektor i ett hem, förutsatt att det kan höras i alla rum, även med stängda dörrar. Enligt DSB borde du därför ha fler alerters i flera våningar hem, och helst i alla slutna utrymmen.

"Om det börjar brinna i ett slutet utrymme, kommer det att ta lång tid innan en rökdetektor utanför rummet reagera. Därför bör du ställa in brandvarnare i alla slutna utrymmen, såsom barnrummet och andra sovrummet" betonade Safe Varje dag . nr.

Det här är dödligt

- I nya byggnader måste alla rökdetektorer vara anslutna till el, säger Dalen och säger att de ska veta var de potentiella brandkällorna är.

- Placera larmet där de bäst brinner och röker. Små bränder får ofta tid att utvecklas, eftersom de boende i hemmet meddelas för sent.

Därför är det bäst att serialisera rökdetektorerna.

- Pipa en varning, så alla piper, fördjupar dalen.

"Fler brandvarnare ger ökad säkerhet. Har du ett hem med många rum eller flera våningar bör också ansluta brandvarnare tillsammans. Detta kan ge dig värdefull tid att evakuera, till exempel om det börjar brinna i källaren och du sover i andra våningen "skriver DSB.

- Vi måste bli mer medvetna

Enligt Sigurd Dalen saknade rökdetektorer 25 procent av brandfallen i Oslo.

- Vi tycker att det är anmärkningsvärt att du tror att du kan vara dina egna brandvarningar. Folk kanske tror att det inte händer för mig.

Han tycker att det är lite om dåsighet och attityder i allmänhet för brandsäkerhet.

Nej, du kan inte ha sånt väggen i vardagsrummet

- Vi bör därför vara mer medvetna, dels för att vi också har ett ansvar för dem omkring oss.

Läs också:

Utrustningen släcker branden

Vaknade när lodge brann

På jakt efter goda inrednings idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära