All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vilseledande köparen är

trädgårdsanläggare överväger samma skador på olika sätt och värderingsrapporter fokuserar ofta på invändiga ytor, såsom köparen vad kan bedöma själv.

SINTEF Building Research rekommenderar hemköpare att kräva state-of-the-art rapporter - för en värdetikett, lite om egenskapens tekniska tillstånd.

Skyldigheten

Property säljare är skyldiga att informera om rest, men det köper du också har en särskild skyldighet att utreda. Inte alla har möjlighet att ta med professionella utställningar.

- Vi rekommenderar att köpare undersöker fastigheten noggrant själv och läsa försäljnings dokumentation noga, säger Birgit Risholt, forskningschef vid SINTEF.

SINTEF har kartlagt fel och brister i cirka hundra hus byggda på 1980-talet, och samtidigt såg vilka hjälpåtgärder ägare har prioritet. Resultaten visar att mindre än en av tio husejare spenderar sina pengar på den nödvändiga åtgärden. I stället kostar vi mer praktiska lösningar och estetiska uppgraderingar.

Sämst i badrummet

De flesta skadorna som undersökningen fann var i badrummet och tvättstugan. Skadan var mest omfattande i badrummen som renoverades. Mer än hälften av husägare i undersökningen hade renoverat minst ett badrum, men det var inte alltid gjort "efter boken".

I många fall lades nya kakel på golvet utan membranet eller strömbrytaren släcktes.

- Sådana gör-det-själv-lösningar förbättrar inte husets tekniska skick och betalar inte i längden, säger Risholt.

Ignorerar källare

Skillnaden mellan antalet skador och antalet hjälpåtgärder i källare och fundament är den mest uppseendeväckande statistik i studien.

Mindre än en av tio hade korrigerat skador i källaren.

- Brist på fuktskydd och dränering orsakar fukt i väggarna och golv mot marken. Om källaren är dekorerad kan det ta lång tid att upptäcka skadan. Förbättringen kan därför vara mycket dyr, varnar Risholt.

Håller fasaden

Undersökningen visar ingen korrelation mellan beloppet som investerats i uppgradering och hur många fel och skador som registrerats på huset.

Även i hus med beprövad skada på byggnaden väljer många människor att spendera pengar på nya ytor. Det är lika troligt att ett hus som ser modernt och nyrenoverat har fel och fel, till exempel om huset inte har blivit renoverat alls sedan byggåret.

Studien är en del av Birgit Risholts ph. doktorsavhandling "Noll energi renovering av enfamiljshus". Läs mer om hur man undersöker bostäderna i SINTEF Byggforsks bostadsköpares bok.

ADVERT

Mest populära