All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De säkraste hyttområden

Fancy stuga i vintern, men inte säker på om du ska köpa eller lämna det med tanken ?

Vad är kabinen värd?

Årelang hyttefest

Under de senaste månaderna har pilarna på den allmänna bostadsmarknaden visat sig, men det har inte varit möjligt att spåra på samma sätt som statistiken för fritidshusen.

Var är det längst att köpa en stuga? Experter håller inte med ... Bild: Per Ervland. Visa mer

För den senaste tillgängliga prisinformationen finns SSBs statistik över semesterhus från andra kvartalet i år. Vid denna tidpunkt var det genomsnittliga priset per konverterad fri fastighet i Norge 1, 166 000 kronor.

Under det första kvartalet var motsvarande pris 1, 146 000, vilket motsvarar en prisökning om cirka två procent från första kvartalet till det andra kvartalet.

Under de senaste åren har pilarna bara pekat en väg på hyttmarknaden: Uppåt. Enligt Statistikcentralens statistik över omsättningsfri fastighet har priserna exempelvis ökat med 126 procent från 2000 till andra kvartalet i år. Och bara under 2003 har priserna ökat med 81 procent. Det är en prisökning som överstiger marknaden för helårshus. Tidigare undersökningar har vi dock visat att priserna på stugor är mer känsliga för fluktuationer i ekonomin - de ökar mest under uppgångar och minskar mest i lågkonjunkturen.

Sakta på hyttmarknaden?

Pilarna har därmed pekat nedåt i den ordinarie bostadsmarknaden under de senaste två till tre månader, och det kommer därför att bli mycket spännande att se prisstatistik från SSB för fritid fastighetsmarknaden i Q3 (som kommer att presenteras senare i november). Fastighetsmäklare DinSide har pratat med tidigare i år och hävdat att det är långsammare på hyttmarknaden nu än vad den tidigare gjort.

Man måste därför förlita sig på en mindre festlig atmosfär på hyttmarknaden i framtiden.

Det kan dock finnas många som drömmer om en stuga, och frågan är: Var riskerar du minst genom att köpa en stuga?

Kommer det att finnas en stuga?

Köp billiga

Vill du ha en stuga?

Anser du, eller tänker du köpa en stuga? (21%) 218 ​​

Ja, men ganska osäker (21%) 217 ​​

Nej (17%) 176 < 999> Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Finn Tveter, chef för Norges fastighetsförening, vill inte påpeka specifika geografiska områden som är säkrare än andra, men har fortfarande många tips om vad man ska köpa - och inte köpa.

- De nya och dyra stugorna som kostar över 3-3, 5 miljoner kronor kan utgöra en riskgrupp. I Norge kostar den genomsnittliga stugan cirka 650 000-750. 000 kronor, och dessa

stugor

, som jag kallar dem, är mindre riskabla.De har en marknad, säger Finn Tveter för DinSide.

Han tror också att framtida klimatförändringar kan påverka vad som kan vara bra och dåligt köp. - Hyttarna under 500-600 meter kan vara riskabla. För om några år kanske de inte vill ha snö på grund av klimatförändringen. Därför skulle en säkrare investering vara att köpa en stuga som är minst 900-1. 000 meters höjd blir det snö säker, säger han, och tillägger: "Urhyttene, som jag kallar dem, är mindre riskfyllt De har en marknad, säger Finn Tveter."

- Dessutom kan det vara Det är tillrådligt att tänka att stugan inte är för långt från en storstad, som Oslo eller Bergen.

Ska vi tro Tveter, är tre nyckelord för stugaköpare på dagens marknad följande: Snöskyddat område, nära storstad och lågt pris.

Tusentals kabindrömmer

Bjørn-Erik Øye, VD för Prognoscentret, tror inte på något fall på hyttmarknaden.

- En undersökning som vi nyligen gjort visar att det finns 411 000 hushåll som har en stuga i Norge. Dessutom är det 280 000 som har en dröm eller en plan att köpa en stuga. Det betyder inte nödvändigtvis att alla dessa kommer att köpa en stuga, men visar fortfarande att det finns en stark stugdröm bland många. Det finns därför ingen indikation på att marknaden kommer att falla, säger Øye.

Inte heller betyder det att något fall på bostadsmarknaden kommer att leda till ett ännu större fall på hyttmarknaden eller vice versa.

- En minskning av huspriserna i allmänhet kommer också att leda till att priserna på stugor faller. Men det här är ett mindre fall eftersom de flesta människor har en mycket nära relation med sin stuga och inte vill sälja den. 80 procent av stugan ägare har inte mycket skuld i stugan, säger han.

. "- Det finns en stark stuga dröm bland många Det finns heller inga tecken på att marknaden kommer att falla, säger Bjørn-Erik Øye."

betyder alltså ögat att det finns få människor som vill komma in i en situation där de

måste

sälja på grund av ekonomiska förhållanden, i händelse av en nedgång.

Men ska vi komma för en period när hyttmarknaden är långsammare - vad är det säkraste stugan köp i så fall? - Det är helt omöjligt att svara, vi har ingen anledning att säga något om det, antingen vad gäller pris eller geografi. Men vi är mycket säkra på att stugorna kommer att fortsätta uppåt om den allmänna ekonomin i landet också gör det. Eftersom det aldrig varit så många som drömmer om eller planerar att köpa en stuga, avslutar Bjørn Erik Øye. Robust

- Den säkraste är kanske den tråkigaste. Men jag tror att de etablerade skidorterna, nära orterna, kommer att vara de mest robusta när det gäller prisnedgång på marknaden. Men inga hytter ligger "mitt i backen", eftersom kostnaderna är för höga, säger Rune Garborg, marknadschef på DnBNOR Eiendom.

Garborg belyser områden som Geilo, Hemsedal, Kvitfjell, Hafjell, Trysil och Norefjell, men påpekar också att det kan vara mycket intressant att titta på områden där de utvecklar områden, som dock inte är klar ännu.

- Till exempel, bör det finnas en större orterna under konstruktion till toppen, säger marknadschef.

Enligt Garborg finns det fyra faktorer som vanligen spelar en viktig roll i stugan marknaden, om man bortser från den makroekonomiska situationen. Dessa är

runtime

,

alpin anläggning kvalitets , prisnivåer i det aktuella området (det finns en gräns för hur mycket köparen är villig att betala) och infrastruktur i området, till exempel om det finns hotell och möjliga aktiviteter. Men vad gäller pris, är det att du borde hålla fast vid de billigare stugorna nu? Är det säkrare? - Ju högre priset är desto högre är risken. Men det beror väldigt mycket på var i landet du är. En stuga till tre miljoner Hafjell eller Trysil är inte mycket, och i allmänhet finns det väldigt många som har råd att betala två miljoner för en stuga, säger han, men tillägger avslutningsvis till: - Pratar vi om mycket höga prisklasser, ja risken i relation till nedgången är betydande.

Garborg anser att hyttmarknaden i allmänhet blir mer utsatt för prissänkningar än bostadsmarknaden. Vid denna tidpunkt håller han med Finn Tveter. Bjørn-Erik Øye betyder inte att detta är fallet.

Tips: När experterna oense om både prisförändringar och vad som är smarta inköp, kanske du vill behålla sin egen tunga så rätt i munnen som möjligt. Om du vill förverkliga drömmen stugan, bör du först och främst köpa en stuga för att du gillar det, och tror att du vill använda den i många år framöver. Att köpa en stuga för tillfället, enbart med syftet att tjäna pengar kan vara riskabelt. Dessutom är det klokt att inte låna ut mer till stugan, än du är säker på att du kan hantera, även om räntorna skulle öka ytterligare. Kontrollera hur mycket du kan låna här: Hur mycket kan du lån kalkylator

.

Mer om stugan marknaden:

Minns detta innan du avvika från hytten Modern log lösning sparar tid och energi

Cabin dröm för utlänningar

  1. Kommer hyra stuga
  2. Stuga i fjällen
  3. och
  4. vid havet
  5. Hjälp, det regnar genom taket
ADVERT

Mest populära