All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Tak kan förnyas

Även tegl- och betongtakpannor i ditt hus kommer efter några år att präglas av påverkan av vädret. Tegelstenarna med sina tidigare starka färger, vanligtvis i svart eller rött, ser blekade, slitna och färglösa. Samtidigt är du glad att växa upp med alger och moss som ytterligare minskar det estetiska uttrycket.

Rengöring viktigt

Ditt tak blir trevligare om du är bekväm med regelbunden rengöring. Använd en kraftvask när du skrubbar med en lite styv diet. Alger och mossa kan vara svåra att ta bort, men grundlig skrubb och försiktig användning av en högtryckstvätt ger tillfredsställande rengöring.

Färgen

Noggrann rengöring inte ge dig frisk färg tillbaka när taket har varit ett par år, snarare tvärtom. Rengöringen avslöjar snarare att plattan behöver förfinas. Lösningen är takolja - pigmenterad i takplattans ursprungliga tak - som inte blinkar. Takineolja är både väderbeständig, fungicidal och inte minst - det är lätt att applicera.

Alger och mossa

Alger och mossa bör tas bort från plattorna

alger och mossa är bland de största utmaningarna för att bevara en ren tak, och detta är ett växande problem. Ett mildare och fuktigt klimat leder till mer grönsaker. Därför bör du vid rengöring placera kakel med alger och mashremsor, helst mer rockar.

Applicera olja

Skillnaden är stor när du får ny takolja.

Premiumoljan är lätt att applicera, använd helst en stor baconost. Du kan också använda en färgspray, men de flesta tror antagligen att det är mer kontrollerat att järn. Takpannor är oftast lite porös, därför kan det vara nödvändigt att tunna ut den första pälsen lite, så att det tränger väl in i klipporna. Följ tillverkarens instruktioner.

Multipelrockar

För optimala resultat kan tre skikt behövas. Men då kommer taket att se ut som om det är helt nytt. med blanka nymålade plattor som lättare avvisar smuts och smörjning och är enklare att hålla rena.

ADVERT

Mest populära