All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vägen till en Heatset matta

Nyckelordet är alltför kornig - ett chips producerade inklusive olja och smält i fiber, spunnet till garn och vävt till syntetiska mattor.

Maskinbearbetade mattor har sålts i Norge sedan 1960-talet när vi talar om en viss volym. I huvudsak har det varit ullfiltar. Så det var länge - för ett par år sedan var allt helt omvändt. Det innebär att det nu är syntetiska fibrer i fina och moderna färger som råder på marknaden. Heatset mattor har blivit det viktigaste i Norge såväl som på världsmarknaden. Fördelen med det nya materialet är att de bringar ut färger och mönster mycket bra, vilket i sin tur innebär att tegelplattor är tillgängliga för de flesta till ett överkomligt pris.

Heatsetgarnet ger ett naturligt utseende när det är vävt till mattor. Det var inte så när de syntetiska mattorna kom, vilket nästan ingen ville ha. Det viktigaste var att de billigaste polypropenmattorna ersattes med heatsetkvalitet. Heatsetgarn har kvaliteter som är fulla i höjd med ull.

Belgien har länge varit ledande på mattan marknaden; På traditionella tyger går historien långt tillbaka. -Den främsta orsaken är de hårda linjerna i Belgien som gjorde dem till linneproducenter. Det är en hållbar, bra fiber. Baserat på detta har textilproduktionen spridit sig - både på möbelväv och maskindelar, säger ordförande Erik Brennmoen i Gulvex AS, marknadsledande inom anpassade mattor i Norge.

Den verkliga expansionen i Belgien kom på 1950-talet. Produktionen gick från små familjejordbruk till industriföretag där familjer fortsatte att sitta som ägare. Från 1975 till idag har belgierna nästan haft världsdominering på maskindelar. Först när stort kapital kan börja positionera sig, med produktion till exempel i Kina, kommer du att se förskjutningar i distributionen.

Flandern har också sin egen förhistoriska historia när det gäller linjebilder. Området var helt översvämmade av Nordsjön på 5: e århundradet. 200 år senare började vattnet långsamt dra sig tillbaka och lämnade ett plant land fullt av naturliga kanaler. Västflanderns viktigaste historiska stad, Brugge (Europas kulturstad 2003) grundades på en sandbank. Regionen ansträngdes senare flitigt av ett folk från norr. När vikningarna på 1000-talet hamnade med alla dessa angrepp, blev staden gradvis en av de viktigaste marknadsstäderna i denna del av Europa. Även då hade staden en väsentlig egenskap hos hantverkare - också vävning. Flandern utvecklade en spetsproduktion som är känd idag.

Gulvex AS är en viktig importör av maskindelade mattor från Belgien.Två av de viktigaste är Ragolle och McThree, båda bosatta i Waregem, Flandern, båda aktörerna på världsmarknaden.

Se Färgblad nr 5/04

ADVERT

Mest populära