All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hyresmarknaden för förlorare?

Leasingmarknad för förlorare?

  1. Ta reda på din egen / hyreskalkylator

Vårt ljuskontroll av hyresmarknaden i två städer bekräftar rykten om att hyran är för hög och borde vara nere.

Även om du tar hänsyn till en räntehöjning på 1-2 procentenheter får du mycket högre bostadsstandarder både i Oslo och Trondheim om du köper än om du hyr för samma belopp.

Och inte tillräckligt. Om du köper på bostadsmarknaden i pressområdena kommer du att öka värdet de närmaste åren.

Fem procent mer

Hur mycket uppskattning kommer att bli, vi vet inte. Men om arbetslösheten inte ökar och vi får stabil tillväxt i reallönerna, är det inte otänkbart att det kan vara 5-10 procent varje år. Statistiska centralbyråns prognoser för prisinflationen är cirka 4, 5 procent de närmaste tre åren - i genomsnitt för hela landet.

Exempel Oslo

Du stannade i en tre-rumslägenhet i Oslo i fjol, och du var tvungen att spendera $ 9 450 per månad, enligt Oslo kommun. Eftersom vi inte har haft en prisökning sedan dess antar vi att du kommer att betala samma belopp i år.

Bättre än ett tre sovrum i Majorstuekrysset? Se mer

Med vår räknare kan du göra din månatliga hyran för lånecentraler, underhåll och andra kostnader som du får som fastighetskung. Det visar att du också kan bo i ett hem för 2, 84 miljoner kronor. På nätet hittade vi många bostäder i denna prisklass, inklusive "Murvilla av hög standard i Prinsdal i Oslo". Prisutbetalningen är 2, 9 miljoner kronor och kan sägas vara en bra ersättare för ditt tre sovrum.

Exempel Trondheim

Gjengs hyra för ett trebäddsland i landets första huvudstad var 7 200 kronor per månad, enligt Trondheim kommun. Vår räknemaskin visar att detta motsvarar bostadskostnaden till ca 2, 2 miljoner kronor. I Johannesburg i Trondheim hittade vi denna lägenhet med självhushåll med två sovrum.

Men två prisexempel säger inte stort i vårt informationssamhälle. Det bästa är om du själv undersöker frågan. Vår nya kalkylator hjälper dig mycket på vägen.

OBS: Bostadsakt

Observera att kalkylatorn ger dig ett svar på hur mycket du kan spendera på kostnader (exklusive låneavdrag - vilket är besparingar) i stället för för att betala hyra. Om du köper ett hem där en summa krävs för uthyrning, till exempel i ett bostadsbolag, kan du inte spendera hela din nuvarande hyran för ägarkostnader.

Vill du byta bostad? Här kan du se vad du kan få för ditt eget hem.

ADVERT

Mest populära