All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

För att flytta godset bör vara försäkrade

Text: Dag Erik Kongslie

- Försäkringar jag trodde ingenting som när jag var på väg att flytta. Jag har flyttat utan försäkring tidigare och det har varit bra.

Gina Nelvik Uthuslien flyttade i sommar från sitt radhus på Stovner till en lägenhet i samma område. Det omlokaliseringsjobb som hon gjorde med vänner och bekanta. Hon såg inte behovet av att använda sig av en rörlig byrå och hon hade ingen aning om försäkring. Men om du inte har försäkrat dig kan du gå på ett stort slag om olyckan är ute.

Russian Roulette

Om du gör jobbet själv eller anlita professionell hjälp, är det din personliga saker samlats in under de gått vidare åren. Vissa är av stort materialvärde, medan andra kan ha stor affektivt värde. Med hjälp av glidande organ är en allmänt dålig försäkrad om du inte prenumererar tilläggsförsäkring och flytta sig inte vissa innehållet i din försäkring täcker något.

En rörlig byrå som gör ett jobb är skyldig att ha en ansvarsförsäkring och en ansvarsförsäkring. En transportförsäkring måste göras av kunden själv.

- Vi rekommenderar starkt alla kunder att underteckna transportförsäkring. Skadeförsäkringsbolaget täcker inte mer än 1 200 kronor per kubikmeter skadade varor. Det finns knappast några rörliga varor som är värda mer än detta. Därför är det viktigt att försäkra, säger Anne Helen Røkke, chef för den norska rörelsen.

- Försäkringspremien är vanligen ca. 0, 5 procent av värdet av den rörliga egendomen. När du har värdefulla saker är detta ett litet pris att betala för att säkerställa ekonomisk förlust, säger hon.

Fördelen med att ha transportförsäkring är att du är försäkrad från dörr till dörr. Det innebär att du är försäkrad mot stöld och skada när som helst.

Super Insurance täcker mer

Enligt teknisk direktör Arild Larsen i If P & C, har det blivit mycket vanligt bland människor på väg att dra sina egna rörliga försäkring. De flesta försäkringsbolag i Norge erbjuder sådana.

- Om du har en utökad hemförsäkring, så kallade super försäkring, det ger också en god täckning för alla som rör sig, dvs utan hjälp av professionella rörliga företag. Det finns ingen begränsning på varken bilstorlek eller som hjälper. Typisk styvhet med hyrda skåpbilar kommer att täckas under den, säger han.

Han tror att Super Inner Insurance ger en bra täckning för de allra flesta människor som vill flytta sig. Saker som händer under flyttning kallas "plötslig yttre orsak" eller olycka.

- I praktiken ger detta skydd mot oavsiktlig skada under transport, inklusive transport och transport och transport. Gränsen är NOK 50 000 per. totalt, upp till försäkringsbeloppet. Till exempel, om bilen kraschar och hela belastningen förstörs.

Superinnbo täcker också stöld utanför byggnaden - även i en rörlig bil.

- Du bör ändå notera säkerhetsbestämmelserna när det gäller låsning och stängning, vilket också är relevant vid flyttning. En sådan specifikation kan appliceras i form av en förkortning eller att en ersättning fullständigt avvisas baserat på situationen. Man kan säga att ju mer dumma du är desto större är möjligheten att förkorta. Om du tar en paus och lämnar den rörliga bilen upplåst på gatan med fri tillgång till omlokalisering och obevakad, måste du förvänta dig en kraftig förkortning om något går fel. Att använda sunt förnuft i förhållande till tillsyn under flytten borde inte vara problematisk, säger Larsen.

Vanliga skador

- Det mesta av skador som Om kommer i rörliga varor är hack, repor och repor i möbler. Samt brutna föremål, som porslin och glas. Det händer också att något saknas i omlokaliseringsklassen. Stöldar av värdesaker från flyttdatabasen i samband med lastning och lossning sker också. Det är viktigt att övervaka omlokaliseringshastigheten ständigt. Det har förekommit exempel på att flyttbelastningen varit obevakad under en kort stund under lastning och lossning, och både platta skärmar och datorer har stulits, säger Arild Larsen.

- De mest extrema fallen vi har saknat är när omlokaliseringsrutan inte dyker upp igen. Ett tag tillbaka hörde jag om ett fall där flyttningsmassan hittades dumpad på vägkanten, och förra året fanns det ett avsnitt med en rörlig byrå där många varor hade försvunnit. Det här var naturligtvis ett polisfall, men ingen av dessa företag var eller är anslutna till vår organisation, säger Anne Helen Røkke, som tillägger att det också finns mycket allvarliga aktörer som inte är anslutna till organisationen.

- Någon står utanför som vi vet mycket bra. Av speciella skäl får de inte vara anslutna till vår federation som en del av ägaravtalet med sina ägare. Det gör dem inte mindre allvarliga av den anledningen, men det här är myndigheter som vi vet väl och vi har ett mycket bra förhållande med, säger Røkke.

Förnuft viktigt

- Genom bekanta har jag tillgång till en stor bil med plats för mycket. Dessutom, när du har goda vänner, var det aldrig ett ämne att utnyttja inhyrd hjälp. För att vara ärlig trodde jag inte alls att du behövde vara extra försäkrad när du flyttade. Jag tror att jag antog att eventuella skador och förluster omfattas av min hemförsäkring ", säger Gina Nelvik Uthuslien, som anser att han mestadels är långt ifrån att använda sunt förnuft.

- Det är uppenbart dumt om något ska hända, men jag tror att så länge du använder sunt förnuft är din pappa liten för att bli stulen. Det är värre om den rörliga bilen kan hamna i en kollision.

Nelvik Uthuslien har inga omedelbara planer att gå vidare med den första, men tror inte att hon kommer att köpa ytterligare försäkring nästa gång.

- Jag ska åtminstone kontrollera vad jag har täckt genom min hemförsäkring. Utöver det anser jag inte att det är särskilt relevant att dra några extra om jag inte fick något speciellt värdefullt för att gå vidare till nästa gång.

ADVERT

Mest populära