All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Receptet för en palett bra färg

för att färga set med flera färger kan vara lite förvirrande. Vad passar ihop? Vilka färger ska jag ha mycket av? Hur får jag harmoni i rummet i stället för kaos av färger?

Där experterna tar färgschemat på intuition kan det vara bra för resten av oss att ha en plan och lite vägledning. Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ rådgivare och damen bakom TheDailyD. nej därför tips om sitt recept på hur man gör en bra palett till rummet. Klipp och klistra in från färgdiagram, tapeter, tidskrifter etc., så att du får lämna ett bra färginställningsverktyg. När du väl har gjort en palett är det lättare att hitta föremål i rätt färger på rummet.

Receptet för paletten är inte komplicerat.

- En färgpalett har alltid 3 komponenter: huvudfärg, accentfärger och kontrastfärger, förklarar hon.

Huvudfärg

Med huvudfärgen tror hon färg / färger på de stora ytorna, som väggar och golv.

- Du brukar ha 1-2 huvudfärger i rummet, förklarar Thurmann-Hoelseth.

Huvudfärgerna är de mest neutrala färgerna i paletten, men behöver inte vara vita eller gråa, som många idag har färgat sina hem.

- Dämpad grön, blå-grön eller blå nyanser är exempel på bra färg som ger rummet en behaglig känsla utan att göra alltför mycket av sig själva, medan de passar till de flesta andra färger, deponering henne ytterligare.

Axelfärger

Axisfärger är färger som används för att betona huvudfärgen, och brukar användas på möbler, gardiner och de flesta andra föremål som placeras i rummet.

- Helst bör du ha tre till fem accentfärger, som antingen är andra nyanser som skugga som huvudfärg eller andra ton-i-ton varianter av de viktigaste färg, säger Thurmann-Hoelseth.

Med en nyansliknande färg menas en färg som innehåller ungefär samma mängd sort och färg, men innehåller andra färger. Till exempel nyanseras 1010-B30G med 1010-Y60R.

En tontonskugga är en skugga som härrör från samma färgton, men innehåller olika grader av svart och färg, till exempel en mörk och en ljus turkosfärg. Till exempel är 1020-B30G och 4010-B30G ton-i-ton nyanser.

Kontrastfärg

- Paletten ska alltid innehålla en kontrastfärg. Det är den enda färgen som pressar den andra ur balans och brukar vanligtvis användas på bara ett element, som på en stol eller vas, säger Thurmann-Hoelseth.

Kontrastfärgen borde ha en ganska stark kontrast till huvudfärgen för att verkligen sticka ut. Till exempel kan en rödaktig eller orange stol vara punkten över i-ett i ett grönt grönt rum.

ADVERT

Mest populära