All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Egendom som panelhöna

Text och foto: Linda Ørstavik Öberg.

Du har nog sett dem på morföräldrar, eller kanske har du hängande på väggen hemma. Vi pratar om de så kallade gårdsbilderna som var en stor del av norska inredningen efter andra världskriget. De flesta hade flygfoton eller vackra målningar på egen bondgård och egendom, och det här sättet att visa hemmet blev snabbt en status symbol.

-Denna bilder var ett sätt att visa stolthet. Det är inte bara idag att människor är villiga att äga sitt eget hem, även i det förflutna, tyckte de om att visa det. Samtidigt är dessa bilder ett bra sätt att bevara historien. Hur det såg ut då och hur det ser ut nu, säger Reidar Wirum Bye, ägare av Mountain Ilska Widerøe arbetar fortfarande på detta.

Även om tiderna har förändrats, vill många människor fortfarande ha dessa bilder på väggen hemma.

Called Doors

Wirum Bye säger att gårdsbilden hade sin storhet på 60- och 70-talet. Också på 90-talet såldes bilderna som varmvetebröd.

- Vi hade högst 170 personer som ringde folkens dörrar och sålde bilder runt om i landet. Under 90-talet fanns det också en hel del aktivitet och efterfrågan, och det bästa året den här gången hade vi en omsättning på över 20 miljoner enbart på enbart sådana fotografier, säger Wirum Bye.

Han säger att alla bilder som tagits för försäljning på den privata marknaden togs på ren spekulation.

- Vi fotograferade område efter område och utrustade säljare med så kallade säljare bilder som de kunde visa potentiella köpare. Sedan gick säljare runt i hopp om att någon skulle köpa bilden av sin egen egendom, säger han.

Det tog vanligtvis ungefär tio år mellan varje gång de fotograferade samma område, och idag tar de sådana skjutrundor på ren spekulation. Home säljer de slutade dock under 2006.

Äkta förfalskningar

De flesta hade aldrig sett sin egendom från fågelperspektiv, och bilderna fascinerad och imponerad människor. I en tid där de flesta hade aldrig satt sin fot i ett flygplan var ett bra sätt att visa upp din fastighet på och bilderna också saneras om det var önskvärt.

- Om kunden ville ha det så att vi kunde måla på färska plattor, se till att flaggan i flaggstången höjdes och ta bort fula skräp som ligger runt på gården när bilden togs. Många utnyttjade detta, säger Wirum Bye.

Han kommer särskilt ihåg den rika redaren som inte tyckte om grannens stuga.

- Han bad oss ​​bara att ta bort bluff och det gjorde vi. Så alla bilder kanske inte är helt autentiska och reflekterar verkligen verkligheten.

- Jag gillar att kalla dessa bilder för riktiga förfalskningar, han skrattar.

Naturligtvis, på baksidan av alla sådana manipulerade bilder är det informerat om detta.

Under ett antal år hade de ett helt lag som fungerade för att förbättra, retuschera, färg och dekorera bilderna. Det var väldigt populärt att lägga till färg på fotona senare, och många kan ha sett dessa speciella blandningar av fotografi och målning som hänger i vardagsrum runt om i landet.

-Fotografierna av sina egna fastigheter blev mycket populära och i många år var de en guldgruva. Människor fick helt enkelt inte tillräckligt med att visa hus och hem, säger Wirum Bye.

Använd som bevis

Shear Bildinsamling med handhållen kamera, att den teknik som används vid fotografering av jordbruks egendom, hus och stad, startades i slutet av 30-talet. Wirum Bye säger att de för närvarande är på uppdrag av privatpersoner som vill ha nya bilder i sitt eget grannskap, men många människor vill också ha bilder redan i arkivet.

-Många har ärvt en gård med en bild som har bleknat och vill ha en ny, och vissa kommer att ha ett minnesmärke på väggen i familjens gård som förlorades i uppgörelsen, sade han.

Och inte bara privatpersoner vill ha dessa bilder, offentliga och privata företag kontaktar ofta dig för att beställa något från arkivet eller beställa nya bilder.

- Bilderna används ofta som bevis i rättstvister och liknande. Där du argumenterar om gränsen mellan två fastigheter kan våra gamla fotografier vara ett tydligt bevis på var gränserna ursprungligen gick.

Vägnätet, entreprenörer, fastighetsmäklare, reklambyråer, advokater och arkitekter ingår som frekventa användare av företagets tjänster.

Sex miljoner bilder

Idag levererar bergare Widerøe flygplan från hela norge på begäran, antingen från arkiv eller på uppdrag.

I arkivet har de över tre miljoner inspelningar från 1934 och därefter, och de förnyar varje år med mellan 30-70.000 nya inspelningar. De äger också filingsrättigheterna för tidigare flygbransch aktörer, så totalt finns det över sex miljoner bilder. Mer än fyra miljoner av dessa har tagit sig. Men runt om i landet finns det ännu mer.

- Omkring två tredjedelar av det äldsta snedställda fotoarkivet såldes till alla kommuner i landet, cirka 314 000 bilder. Vissa kommuner valde att inte köpa bilderna eller bara ett urval, och dessa finns fortfarande i företaget idag, säger Wirum Bye.

Omkring 10 procent av samlingen är digitaliserad, men företaget saknar medel för att ta hela arbetet själv.

- Vi tror att dessa bilder är en viktig del av Norges historia och vi försöker hitta rätt myndighet som kan sammanfatta våra filer med bilder som är runt kommunerna, säger Wirum Bye.

Tekniska museet var en av dem som förhandlade med Fjellanger Widerøe att förvärva värdefulla bildmaterial, men det misslyckades när finanskrisen slog till inlandet 2008. Nu Fjellanger Widerøe i samtal med andra parter, men skulle inte säga något mer om detta preliminära.

Nyfiken runt om i världen

Arne B. Langleite, aktuella bilden arkivarie på norska Tekniska Museet arbetade 2009-2012 för nätverket för kultur fotografering för att kartlägga de bilder som är runt om i landets kommuner.

- När Widerøe slogs samman med Fjellanger inkluderade mer än 300 000 negativ referenspapper på papper som såldes till nästan alla landets kommuner. Några av dessa har försvunnit för evigt, men vi har lyckats hitta omkring 75 procent av negativen, säger han.

Langleite berättar att alla dessa gamla fotografier av människors hus och fastigheter ska samlas in, bevaras, digitaliseras och publiceras. För närvarande saknas både finansiering och resurser. Han säger att det inte bara var hemma dessa bilder var populära.

- Den som har kunskap eller förening med den norska byn vet eller äger en sådan bild. Försäljningsrepresentanter kallade ofta dörrarna runt om i landet för att sälja flygfoton, och många blev fascinerade av det här nya sättet att titta på egen egendom, säger han.

- I en tid då de flesta inte hade satt sina ben i ett plan och där Google Earth inte fanns, var fågelperspektivet nytt och spännande för de flesta. Att ha en sådan bild på väggen var speciell, och säkert också en statussymbol på många sätt, säger Langleite.

ADVERT

Mest populära