All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De värsta peeling inte potatis

för att skala potatis är ingen drömjobb, och värre, det handlar om plock inte kan hantera jobbet.

Vi har testat 13 potatisskalare för att ta reda på vilken potatisskal du kan lita på och vilka du ska kontrollera.

Så här testade vi

Med varje potatisskal har vi kontrollerat hur bekvämt peelaren är att hålla.

Då testade vi hur bra varje potatisskal skaade potatis, morot och äpple. Det finns en stor skillnad mellan hårdheten hos dessa tre livsmedel och tjockleken på skalet. Dessutom är det vanligt att använda äppelkrummer för att skalla äpplen om man gör äppelkaka.

Vårt test visar att det finns stora skillnader - och att det inte nödvändigtvis är priset som bestämmer hur bra potatisskalet verkligen skalar.

Läs också hur det gick när vi testade ostar.

Bra och dåliga provresultat

I vårt test, finns det två typer potetskrellere: Seven där bladet befinner sig i samma riktning som axel skalare, fem i vilka blad är tvärgående, och en där du kan justera det åt båda hållen.

Vi har hittat bra och dåliga alternativ bland båda typerna av kamrater. Detta ger inte en, men mer testvinnare. Dessutom är det vanligen en smakfråga om du föredrar en eller annan typ av potatisskall.

Potatisskalet varierar kraftigt i pris, och testresultaten visar att det inte är nödvändigtvis dyrt skal som är bäst. Till exempel kostar provtagaren 149 kronor och ligger mitt i prislagret.

13 POTETCHERS: Stora skillnader karakteriserar resultatet efter vårt test av potatisskalare. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke mer

Här kan du läsa resultatet av potatisskal innehavare som har bladet längs

IKEA 365+ Värdefull

29 kr, Ikea

Denna potatisskalare hackas tyngre än konkurrenterna, men ligga bra och stadigt i din hand Och det levererar: Är du en fan av denna typ av skal, är det definitivt det bästa alternativet. Det är lätt att skalla och skalet försvinner utan ryck och tupplur. Det skalar både potatis, morot och äpple smidigt och smidigt. En daglig vinnare.

Unik

39, 90 kr, Kiwi

Potatisskal är praktisk. Det fungerar bra för potatisskal, men när peeling morötter skalas, är det mer ryck och tupplur. Här skalar det inte jämnt, förmodligen eftersom bladet inte böjer sig mycket mot sidorna.

Bra för äppelskallning, och en okej skal för priset.

Läs också det stora testet av värmepumpar.

Modernt hus

99 kr, Kitchner

potatisskal killen har en triangulär stam som sitter bekvämt i handen, men något märkliga proportioner, vilket gör det obekvämt att hålla under användning. Det skalar potatisarna smidigt, även om det hänger lite i skalet ibland.

På morot och äpple möter den mindre motstånd och gör ett tillfredsställande jobb.

Coline

29, 90 kr, Clas Ohlson

Potatispotatiserna är lite stora, men på grund av formen bör den vara lämplig för små och stora händer. Det är lite trött när peeling av potatisen, och det skalar av ett mycket tjockt lager.

Även på morötterna är det lite trött, medan det är mycket bättre att hantera äpplen.

WMF

99, 50 kr, Jernia

Ok handtag för att hålla in, men potatisskalaren är lite trött att skala. Det verkar helt enkelt inte tillräckligt ljuvt och det är en väldigt hackig upplevelse att skalla morötter med detta. Potatiserna skalar bättre, men mycket av potatisen kommer med skalet.

Bra att skalla äpplen - som är mjukare.

ID Kök

49 kr, Coop Prix

Denna potatisskal är praktisk och ska passa både små och stora händer. Tyvärr levereras det inte lika bra på den faktiska skalan: För det första kräver det att du håller handen mycket platt för att fånga skalen. Det skalar mycket ojämnt och kämpar för att ta tag i morötterna. Även på äppelskalet är det en del av det.

GastroMax

24, 90 kr, Europris

Ett av testets värsta peelers. Det är okej i handen, men är väldigt blåsigt och billigt. Du är rädd att något kommer att bryta efter ett par gånger. Är mycket dåligt för potatisskal, är bladet nästan fast vid flera tillfällen och det är mycket tungt och svårt att skala potatisen. Inte heller skalar det morot tackar det särskilt bra, även om det är mycket bättre för äppelstekning. En av två bottenpositioner.

Resultatet av den justerbara potatisskalaren:

Moha reverso

139 kr, Kitchn

Axeln är lite hala, annars är det ok att hålla. Det skalar smidigt och det känns lätt, både på potatis, morot och äpple. Denna peeler gör definitivt jobbet och det har ett stort plus:

Du kan vrida tidningen och välja om du vill ha den lång eller tvärs. Om du säger ja, tack, båda, det här är skalet för dig!

Du kan läsa resultaten av potatisskal innehavare som har kniven på:

Oxo

129 AU, Jernia

potatisskal han har en kraftfull axel som är förvånansvärt bra även i en liten hand. Det skalar jämnt och är ett bra vardagligt verktyg för dem som vill göra jobbet - även om det kanske inte ser så elegant ut.

Läs även vår test av osthyvlar, där Oxo inte klarat sig liksom ...

Gefu

249 AU, Tilbords

potatisskal killen har ett elegant utseende, men axeln är mycket smal och lite svårt att komma till ligga bra i din hand Denna potatisskal skalar mycket smidigt men i tunna, smala remsor. Det är verkligen en bra skal, men det är nog inte den mest otåliga eller brutna ingenjören av oss.

En bra skal för partikartorna och när du har en bra tid.

Everyday

25 kr, Ikea

Tack vare en liten omslag på axeln är detta mycket bättre än den jämförbara Sabor-konkurrenten, trots att den inte fullt ut tillgodoser Oxos komfort.

Krympar smidigt och är ett bra dagligt verktyg för både potatis, morot och äpple.

Sabor

99 kr, Tilbords

Ett bra alternativ, men handtaget är inte lika bekvämt att hålla som konkurrenten från Ikea, som den ser ut som mest.

Det gör ett bra jobb både på potatis, morötter och äpplen, och är säkert ett godkänt alternativ till ett rimligt pris.

Fauna

149 kr, Jernia

Vid första greppet är vi positiva för potatispotatis som är praktiska. Men det går snabbt från leende till irritation när vi börjar peeling med den här. För när en potatispiller inte klarar av att skala potatis, är den bara att styra bort. Det är så långt som bladet håller fast på skalen, och vi måste hålla på länge för att få den skalliga på en potatis. När vi testar det på morötter ger vi slutligen upp, medan det är nödvändigt att skrälla äpplen. Testet är definitivt förlorat.

LÄS OCKSÅ:

Klipp och remsa? Se vilka köksredskap du ska välja

Den utrustning du inte ska ge i julklappar

ADVERT

Mest populära