All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den perfekta ramstorleken

Hur stor är det perfekta huset?

Svaret är utan tvekan beroende av vem du frågar. Vissa tror att lite är bra - det andra att ju större huset, desto bättre.

Bästa pris på en nivå

Ny eller Användad

Ett sådant svar kan dock inte användas till stora om du planerar att bygga ett hus för rent försäljningsändamål. För att du vanligtvis inte känner till köparna än.

Baserat på de senaste tillgängliga siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB) som visar om lönar sig att bygga nya eller köpa begagnade , kan vi dra följande huvudsakliga slutsatser:

Att bygga stora eller små ? Bild: Per Ervland. Visa mer

År 2006 var det nödvändigt att betala ett genomsnitt på 12,3 procent för en ny villa än för den som användes. Men det är bara i genomsnitt, för i Oslo och Hordaland är det genomsnittliga kvadratmeterpriset högre för begagnade hus än för nya, visar siffrorna. (Det betyder att - teoretiskt - det är billigare att bygga ett nytt friliggande hus dessa två ställen än att köpa en som används).

Om du äger en extra plats tidigare kan det dock vara mindre viktigt om du bor någonstans där "nytt" eller "nytt" är mest värdefullt. Eftersom du har möjlighet att bygga ett hus på en tom man som redan äger eller står ut ur sin egen tomt kan det ändå visa sig vara mycket lukrativt.

Lönen ökade?

Korsningen

Frågan är bara: Om du har en tomt tillgänglig (som du vill bygga på och sedan sälja), borde du bygga så stor som möjligt? Ganska liten? Eller i mitten av mellan? Hur får du investeringen att kasta ut det maximala summan av pengar?

Perfekt hus

Vilken storlek är det perfekta huset i dina ögon? (Closed)

Cirka 200 kvadratmeter (14%) 618

Mer än 300 kvadratmeter (12%) 546

Cirka 150 kvadratmeter (9%) 423

Cirka 180 kvadratmeter (8%) 345

cirka 240 kvadratmeter (7%) 322

cirka 120 kvadratmeter (7%) 306

cirka 220 kvadratmeter (6%) 290

cirka 160 kvadratmeter (6%) 264

cirka 300 kvadratmeter (6% ) 260

Under 120 kvadratmeter (5%) 248

Cirka 140 kvadratmeter (5%) 216

Cirka 260 kvadratmeter (4%) 185

Cirka 170 kvadratmeter (3%) 158

Ca. 130 kvadratmeter (3%) 134

Cirka 280 kvadratmeter (3%) 119

Cirka 190 kvadratmeter (2%) 105

Avstvemningen inte kontrolleras och endast spegla läsarens egna åsikter.

Där kvadratmeterpriset kan krävas av köparen hela tiden, kan det vara värt att bygga ett hus på 320 kvadratmeter. Men förmodligen kommer de sista kvadratmeterna inte att ge så höga genomsnittspriser som de första. Men var är skärningspunkten för var byggkostnader per kvadratmeter överstiger vad som kan erhållas per kvadratmeter i en försäljningssituation?

- Det är klart att kvadratmeter priser för mindre bostäder är högre än i större bostäder, men här är det inte möjligt att ge ett definitivt svar, säger Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, tillägger:

- Man måste relatera adressera kvaliteten på bostäder och utforska vilken bostadstyp som är populär i området som ska byggas.

Platsen kommer också att ha mycket att säga för vad som passar.

- Landskapsplaneringen kommer också att göra begränsningar för vad och hur stor du kan bygga, avslutar Øye.

Kontrollera vad din bostad är värd

Kan bygga 400 kvadratmeter

akademisk ledare i exakt egendom i Kolbotn, Trond Sæther, anser också att det är svårt att kvantifiera detta exakt.

- Ju bättre platsen är desto större är huset du kan bygga. Men värre platsen är, desto mindre bör bygga - eller kan inte bygga alls, säger han, och tillägger:

- I kan Solveien Nordstrand säkert väl bygga ett hus på 400 kvadratmeter, men i andra (mer normalt, red.). Områden, som Asker, kommer att ha 250 kvadratmeter ofta en bra storlek. Det kan vara 200 kvadratmeter lite för lite. I varje fall är tomten och läget bedömdes varje gång, finns det också inget enkelt svar på detta, säger Trond Sæther i exakt.

Innan du eventuellt initiera ett byggprojekt med avsikt att sälja, är det därför mycket viktigt att du gjort en noggrann utvärdering av det område du bor i. Vilken typ av hus är främst där man vill bygga, och hur stora är de? Var särskilt uppmärksam på att många områden i Norge har lägre kvadratmeterpriser än vad det faktiskt kostar att bygga en kvadratmeter. I sådana områden borde du hellre sälja fastigheten - och avstå från att bygga om syftet är att tjäna pengar.

Erik Dahlin, mäklare i m2 Eiendomsmegling, pratar exklusivt på Oslo-marknaden.

- I Oslo värderas hus på mer än 200 kvadratmeter. Så jag skulle säga att du borde bygga så stor som tomten och arkitekturen tillåter det, säger Dahlin.

Bygg högt eller bygga långt?

Har du erfarenhet av att bygga hus till salu - och input till vad som är (och minst) lönsamt? Dela dina erfarenheter med andra i debatten nedan.

Mer om huspriserna:

  1. Här galler hyra
  2. Hur med mer rabatt
  3. Huspriserna faller
  4. chefsekonom förutspår högre boräntor
  5. Ovanligt stark uppgång i huspriserna
  6. Bostadspriserna föll i december

ADVERT

Mest populära