All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den gamla skogen kabinen var gott som ny

i en liten norsk stuga samhällen vid sjön Foxen i Årjäng, spenderar Sverige familj Assen både helger och helgdagar året runt. De är de enda stugan ägare i området som finns där på vintern.

Stugan ligger precis vid skogen, med vacker utsikt över de stora vattnen. De betecknar det som en skogsstuga, men på sommaren finns det en blomstrande båt på vattnet.

Under det senaste året har interiören fått en verklig översyn. Hyttiviv har i samarbete med ifi. ingen bidragit till renoveringen. Nu verkar det som helt nytt; ljus och välkomnande med artiga lösningar och konsekventa egenskaper vid återanvändning.

Här har fokus varit att bevara och förnya så mycket som möjligt. Ägarna har köpt lite nytt, och med kreativa huvuden har gamla föremål och material haft ett nytt liv.

NY: Det gamla bruksrummet från vardagsrummet återanvänds i västerutsträckningen. Eftersom väggarna var täckta med paneler var färg det bästa alternativet. Den nya väggfärgen är ljus, med en antydan till gröna skinn. Det varma golvet är oljat i en brun ton som ger värme till inredningen. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

UNIQUE VIEW: Från den västerutsträckta förlängningen kan du se rätt på Lake Foxen. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

OLD soffa med nytt omslag: De två Hjellegjerde-soffor från 1988 har varit på vinden hemma med stugägare. De hade inte hjärtat att kasta dem, och valde därför att dra tillbaka dem. Berit hittade även substansen. Foto: Foto: Privat och Per Erik Jaeger

Lekker Fåtölj: Efter mycket letande hittade Berit två begagnade fåtöljer hon gillade. De hämtades i Holmestrand och drog i samma textil som sängspridningen. Plånboken, tryckt på sackstyle, fick Arne för 15 år sedan. Nu matas och hängs på en spikad pinne. Väggen har en ny panel som är färgad i en glödande, brunaktig ton. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Hjälp för färgval

Detta gjordes

- Nya tillägg som inrättats på västra sidan och östra sidan av kabinen.

- Vardagsrummet öppnade och det gamla badrummet införlivade i vardagsrummet.

- Väggar i vardagsrum, kök, tak, dörrar och lister är målade.

- Väggen i sovrummet och vardagsrummet är färgat.

- Golv är oljade och målade.

- Nytt sovrum, hall och badrum.

- Nya tyger för gardiner i kök och vardagsrum, sängkudde, sängkläder och örngott.

- Matsalmöbler och soffbord är ytbelagda med färg och guling. Ta bort gammal köksvägg.

- Inlagt nytt kök.

- Dragit runt två fåtöljer och två soffor.

- Ny soffa.

Berit och Arne tog över lodge efter Betty mor 2006, som i sin tur hade köpt den av sin bror 1985. Han köpte kabin markägaren, en handfull bra man som även byggde det med sina egna händer 1973. Sedan dess har byggts på många gånger.

"Det finns nästan bara nordmän här, säger Berit.Den ursprungliga markägaren hade en norsk fru och ville bara sälja hytterna till norrmän. Denna tradition har fortsatt och resulterat i ett norskt samhälle i området.

Under hösten 2010 beslutade paret att bygga och förnya stugan. Renoveringen började med att bygga två fristående förlängningar under 2010. En innehöll ett nytt badrum och sovrum, och den andra var en förlängning av vardagsrummet.

Eftersom stugan var oförändrad under många år, kände Berit och Arne att det också var dags för en förnyelse av inredningen. De kontaktade Hytteliv med en önskan om färgförslag till väggar, tak, golv, möbler, textilier och nya köksinredning. De ville att stugan skulle bli ljusare, mer mysig och mer sommarig. Men eftersom det används hela året kände det sig inte kallt under vintern.

Hytteliv och Ifi tog utmaningen och hjälpte, tillsammans med inredningsarkitekt Tove Seberg från Zett Interior Design, en grundlig uppgradering. Kabinägarna lagde stor vikt vid återanvändning av material och möbler under renovering, och lite nytt har kommit in i dörrarna.

Nya färger

KÖK FöR OCH EFTER: Köket utökades genom att ta bort väggen bakom toppen. Bakenfor var ett rum som ursprungligen var ett sovrum, men som de byggde tre sovrum i norr, fungerade de som en recension och bud. Det fanns ingen ugn i kabinen tidigare. Den nya vedeldad spis ger mycket värme, och det är bra eftersom familjen är mycket där under vintern. Det varma, oljerade golvet och de ljusa väggarna gör stugan till ny. Foto: FOTO: Privat och Per Erik Jæger

NY KÖK: Så här såg det gamla köket ut. Köksskåp är gamla vitmålade skåp, kompletterade med Ikea skåp med vita dörrar. Det nya köket och fläkten är från Ikea. Den vita köksfacket var ett gammalt gulat bricka som stod i kabinen från tidigare. Berit målade den vit och hennes syster föreslog att klistra in en vila från köksdörren. Foto: Foto: Privat och Per Erik Jaeger

Stuga i Årjäng / Töcksfors sommaren 2012 Stuga i Årjäng / Töcksfors sommaren 2012 Foto: Per Erik Jaeger

nytt liv för gamla möbler: Mörka färger: Den gamla matsalen möbler från Lom möblerna var tidigare röd. Berit tycker att det var lite otäckt att måla stolarna, men hon fick en bra hjälp från hennes dotter. Stolen i stolssätet fann sig själv. Foto: Foto: Privat och Per Erik Jaeger

När Tove Seberg beredd färgpalett och planera inredning, möbler och textilier, lät hon sig inspireras av landskapet runt stugan. Eftersom det är en skogshytt, blev det naturligt att tänka grönt.

Färger

Walls, vardagsrum / kjøkkentak, tall dörrar och listor: På grund med Jotun KVIST och blockerar därför två lager.

Panel i vardagsrummet / kök och nya sovrum: Lady Supreme avsluta 8303 Vit Lyng, satin

målad panel badrummet: NCS S 0502-Y Äggvita satin

Dörrar / listor: Lady Supreme finish. NCS S 0502-Y äggvita, halvblank

Fond Walls vardagsrum och nya sovrum och väggar startade: Stained med Lady inre fläck, färg Driftwood 9041, två lager

Floor nya sovrum och vardagsrum / kök, bänkskivan och soffbord: Oljad med Tre stjärnor Yellow-colored, en rock, färg 2038 Tjærebrun, lackad med Wood-stars Golvmatta, tre rockar.

- Green är så många. Det finns många olika skalor, från mörk skogsgrön till hel damm och mot gult och lime grönt. Grön harmoniserar med mycket och är kul med lilor, säger hon.

När färgpaletten var klar slog kabinägarna av. Väggar och tak var ytmålad och golvet slipades och målades. De har gjort det mesta av arbetet själva, med hjälp av de två barnen och en vän som är snickare. Både helgdagar och helger har gått med i renoveringen, och även om det har varit svårt ibland har de sett fram emot resultatet som gradvis tog form.

De enda platser som har fått nya material är utvidgningen österut, med sovrum och badrum, golvet i förlängningen i väster och en kontaktpunkt väggen i vardagsrummet. "Vi har mest använt materialen som var här tidigare. De som kommer hit tycker att allt är nytt, men det är inte riktigt. Vi har behållit mycket av det gamla, och bara utsmyckat det, ler Arne.

Möblerna har också ett nytt liv. Mycket har ritats och målats och köksskåp har nya dörrar. Även lamporna har kommit överens med färgkostnaderna. Endast soffan och tv-möblerna köps nya.

Även om kabinen känns ny, är den oftast gammal, förnyad eller självtillverkad. Det var en viktig punkt att hålla hyttens gamla själ, även för de två barnen som har en stark koppling till platsen.

- De var ganska skeptiska till renoveringen. De har vuxit upp med stugan och allt ska vara som det alltid har varit. Det finns många känslor kopplade till en stuga, men båda barnen tycker att det har varit väldigt trevligt, berättar Berit.

Senaste Finish

Gifteparet är också nöjd med resultatet. De tycker att stugan har blivit ljus och öppen, men varm. Den böjda väggen är hård i motsats till de lackerade ytorna, och det mörka golvet ger värme till inredningen.

Nya material: stugägare stöder röta i öster vetter mot förlängning, med sovrum och badrum, och därför var tvungen att ställa in nya panelväggar och ett nytt tak. De är mycket nöjda med den nya förlängningen. Tove Seberg föreslog tyger till sovrummet, och Berit gjort även Senge-gavel och sys både gardiner och säng jacka. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

PRAKTISK: Det nya badrummet i bilagan till öst har fått eleganta vinyl på väggar och golv Foto: Foto: Per Erik Jaeger

NEW PANEL: I hallen, som ligger i det nya tillägget till Öster, de hade också att skapa en ny panel på grund av rotan. Ingångshallen har också nya vinylgolv som är praktiskt när det gäller regn och lera. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Textilierna som Tove Seberg har valt går i gröna toner med inslag av lila och lila. Berit har till och med sydt både gardiner, kuddar och sängkläder. Hon har dragit soffor, sängbord och fåtöljer. Hon fick god hjälp från sin syster, som är angelägen om inredning, för att avsluta de senaste detaljerna och dekorationerna.

- Renoveringen har verkligen levt, berättar Berit. "Nu vill vi måla sovrummen också, men först kommer vi att klara oss utanför.

Läs också:

Här funnet dig de coolaste interiörbilder

Det är kakel alla talar om

Gas kylskåp satte eld på stugan

Reiving av barn: effektiva, men måste göras på rätt sätt

ADVERT

Mest populära