All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

De norska motorsporthjältar

<999 > Efter många år i rallyet är Petter Solberg nu hans största någonsin någonsin satsat.

- Jag har bestämt mig för att satsa på rallycross, något jag faktiskt gjorde mycket innan jag gick över till rallyet av nittiotalet. Jag erbjöds en möjlighet att springa WTCC från två olika lag med könønn, men jag tackade nej. Det säger lite om hur mycket jag vill göra detta, säger Petter.

Dubblar hp-nummeret

Han ser fram emot att utmana Ken Block, Tanner Foust och Travis Pastrana i X Games i slutet av april. Men före den tiden har han redan kört den första tävlingen i EM-höll på Lydden Hill i England den 31 mars.

Efter många tuffa år i WRC kan rallycross vara ett frisk luft. Effektivt tar Solberg ett stort steg, från 300 hk i WRC bil till 600 hk och 1000 Nm i sin nya Citroën DS3 rallycross bil. Foto: Arkiv Visa mer

- RallyCross är mycket mer intensiv och offentligt vänlig än WRC. Bilen som vi har byggt med Ingvar Gunnarson har 600 hk och 1000 Nm, och går från noll till hundra på mindre än två sekunder. När flera bilar med samma effekt går sida vid sida på små banor, blir det spektakulärt. Jag tycker att det är vad folk vill ha, säger Solberg.

Läs också: Slut på Petter Solberg

Östberg på huggen

Front Solberg dag av 2012, kommer du att hitta en annan berömd norska heter Mads Østberg. Han skapade rubriker i alla nationella medier när han säkrade den första platsen i Rally Portugal, som första norska i toppositionen sedan Petter Solberg vann Rally GB 2005.

Mads Østberg bara körde till podiet i Rally Sweden, trots problem med kylsystemet på sin Ford Focus. Foto: Knut Arne Marcussen Visa mer

Många ritar paralleller mellan Mads växande framgång och Petters ära för tio år sedan. Nu har han också tecknat ett kontrakt med Qatar M-Sport World Rally Team där han kommer att driva en Ford Fiesta RS WRC, efter många års kostsamma privata investeringar. En sak är säkert, vi kommer vara nöjda med Mads Østberg under säsongen 2013.

Undertecknad med Volkswagen

En annan särskilt intressant motorsporttalent som nu testas i WRC-cirkusen är Andreas Mikkelsen. Han har redan säkrat många värdefulla erfarenheter genom olika initiativ tidigare säsonger, där han gjorde poäng med en femtedel i Rally Sweden 2008.

Andreas Mikkelsen har vunnit Volkswagens tjänst och kör Polo WRC 2013 säsong.Foto: Volkswagen Se mer

Men mest uppmärksamhet har han fått av den totala ägare i IRC både 2011 och 2012, den sista säsongen med hela 35 poängs ledning över nästa person. Sådana fördelar går inte obemärkt, och nu skördar Mikkelsen frukterna. Volkswagen kastar sig in i dansen i år och med laget har de en norsk Polo R WRC. Med andra ord betyder allt att den 23-årige kommer att börja i rallyportens elitserie.

Yngste bukken Bruse

Dessutom väntar en annan talang i scenerna. Marius Aasen ännu inte har en go i "stora bilar", men han är nästa i raden med Adapta World Rally Team, som tidigare har sponsrat och uppvuxen Mads Østberg. Han hade en stark närvaro i förra årets Nm och SM rounds där han vann tre raka segrar tillsammans med co-driver och flickvän Marlene Engan. Den senare är överlägset lillasysteren till Veronica Engan, en av Norges mest kända kortläsare och Mads Østbergs flickvän. Nära band Rally Norway, med andra ord ...

Marius Aasen och Marlene Engan är i full gång med 2013 säsongen och bara körde till seger klassen i Rally Finnskog. Foto: Team Marius Aasen mer

Helt på

Förutom rally talang, det finns en norsk förare som snart tangent Solberg i internationell kändis status. Drifter essa Fredric Aasbø har lagt Norge på kartan i vad är en av världens mest populära bilrelaterade offentliga sporter.

Fredric Aasbø är Norges enda professionella företag. I sin 720-hästare Scion tC och flera andra bilar kommer han att krossa banor över hela världen i år. Foto: Stein Inge Stølen Visa mer

VIDEO: Vi satt på med Fredric i sin vilda Toyota GT86!

Efter en sjätteplats i förra årets Formula Drift VM (i praktiken en run-VM), samt tilldelning av prestigefyllda titlarna "Best Drifting Style" och "Fan Favorite Driver of the Year", allt är klart för Aasbø skall nå ännu högre höjder under säsongen 2013.

Drifting är en av de största motorsporten i USA och Asien om dagen. Aasbø får mycket uppmärksamhet i miljön. Foto: Stein Inge Stølen Se mer

ADVERT

Mest populära