All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Norge mästare sätta guld på golvet

Petter Isaksen (20) är på alla fyra och ler. Han mäter och sänker samtidigt som man förklarar en komplex beräkning av området. Solglasögonen vilar på det långa håret. Petter är i bra form. Snart är ingången till lägenheten färdig med vinylplattor från Noranger och lim från Casco.

& minus; Jag skar min kappa. Du vet aldrig om det kan användas till någonting, säger han.

Sällsynt ras

Han började sin lärling för nästan två år sedan. Och när norska mästerskapet i måleri 2017 arrangerades på Bygg Reis Deg förra år blev han röstad som den bästa golvläraren. Petter vet att han tillhör en sällsynt ras. Branschen skriker för nya lärlingar och uppdragen är i linje.

& minus; Min kusin är en golvmaker. Han inspirerade mig att prova detta ämne. Jag har inte ångrat det. Jag vet att vi är eftertraktade, och det kommer alltid att vara ett jobb för en bra floorman. Arbetet är fysiskt medan vi måste använda vårt huvud ", säger han medan han beräknar en millimeter.

WIN Marker Hesstvedt från MLF presen vinner diplom i floorlayer klass Petter Isaksen enligt NM målare 2017. (Foto:. Chera Westman / ifi Uk) "> WIN Marker Hesstvedt från MLF presents vinnare diplom i floorlayer klass Petter Isaksen i NM målare 2017. (. Foto: Chera Westman / ifi com)

Från lärling att bemästra

GOLD värd: - Lärlingar är det viktigaste vi har, säger målarmästare Morten Simonsen .. (front) är det Kurt Bastiansen samtycker Han tog sin utbildning på Simonsen "> GOLD WORTH. - Lärlingar är det viktigaste vi har, säger målarmästare Morten Simonsen (fram). Kurt Bastiansen instämmer. Han tog sin lärling på Simonsen.

Några steg längre bakom, Kurt Bastiansen (24) är redo för bra tips och råd. Han vet vad en lärling tänker på. Han har varit en lärling på Malermester Bjørn Simonsen & Sønn. Nu är han en simmare och börjar snart på masters utbildning.

& minus; Jag skulle vara en rörmokare, men efter att ha smakat på alla hantverksämnen på Stovner High School valde jag målningsbranschen. Och när vi skulle välja ämnen i utplacering, var jag bara en och en för den valda golvläggningen. Den andra 20 utvalda färgen, säger han.

Nöjda kunder

Efter en vecka på Bjørn Simonsen & Sønner såldes han.

& minus; Jag var mycket välkommen och fick nära uppföljning hela vägen. Jag kan bara rekommendera detta yrke till alla som vill ha ett spännande jobb, tjäna bra och aldrig ha jobbbrist. Det blir inte bättre än det, säger han och tillägger att den bästa delen är att träffa nöjda kunder varje dag.

Startade 1931

stor tradition: Björn Simonsen & Sons bildades 1931.Idag är det traditionella företaget ledt av Morten Simonsen. Han är den tredje generationen målarmästare "> stor tradition... Björn Simonsen & Sons bildades 1931. Idag ordförande för trikåvaror av Morten Simonsen Han är den tredje generationen målarmästare

Bakom det hela är chefen själv, Morten Simonsen. Han tog över Malermester Bjørn Simonsen & Son efter sin far, som i sin tur tog över efter sin far. företaget grundades 1931. vid den tidpunkt då, på Grünerløkka. Halvvägs mellan hip kaféer och dyra secondhandbutiker frodas erfarna hantverk corps . Björn Simonsen är alla mallar ämnen representerade Morten son Mats, arbetar också med sin masterutbildning Family företagets framtid är med andra ord garanteras

värda sin vikt i guld

& minus;... Vi måste ha lärlingar utan lärlingar. stoppa upp den. Därför måste vi titta på lärlingar som en mycket viktig resurs. Dagens lärlingar är värda sin vikt i guld, säger han och pekar på Målning och byggtapetsermestrenes Association (MLF) och utbildning kontor runt om i landet .

& minus; Jag tror starkt på att MLF kommer att skapa mer sprängning runt målningsprofessionen. Vi behöver bra kampanjer riktade till föräldrar och unga som visar vilka möjligheter som finns i detta yrke. Och vi som mästerskap har ett särskilt ansvar för att ta hand om lärlingar som ska försöka. Vårt jobb är att ge de unga utmaningarna och mångfalden så att de växer in i rollen och stanna där, säger han.

Mer specialisering

Morten Simonsen anser att det är naturligt att golvet hör målare handel, men han vill ha mer specialisering för golv grundare.

& minus; Det har varit en fråga om att dela ämnet i moduler så att du kan specialisera och ta examensbevis och examensbevis i flera moduler. Vi ser vad som händer. Vad som också hade varit bra för branschen om vi hade infört någon form fagautorisasjon som rörmokare och elektriker har fått, sade han.

ADVERT

Mest populära