All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den nya laserverktyg II

På söndag 23 augusti publicerade vi den första delen av denna mini-artikelserie. I denna artikel diskuteras vi sågar och borr som använder laser för att markera den skurna linjen och träffar punkterna (1) och laseravståndsmätare (2). Idag tittar vi på laserbaserade mät-, vattnings- och lödverktyg avsedda för hantverkaren. Vilka uppgifter kan dessa laserverktyg göra för dig? Vilka verktyg ersätter de? Och vad kostar de?

3. LASERVATERE, Roto-, korsvinkel LASRAR

Laser produkter vi tittar på i dag är en del av de största och mest förvirrande grupp, med en mängd namn, egenskaper och kombinationer av egenskaper. Men alla har en gemensam nämnare - de använder lasrar för att rita linjer och linjer. På så sätt kan de ersätta klassiska verktyg som vater, retarded, löd, nivelleringsfack, nivelleringsslang och vinkelhandtag.

Läs också: Saw som ett proffs

3-1: Laser nivåer

laser: med utseendet på en traditionell vattenpass och klassiska vätskefyllda flaskor (manuell) Visa mer laser: Special Edition, manuell med en laserstråle mer lasernivån: Lätt och behändig manuell modell med en lastbalk mer lasernivån: Lätt och manuell modell med en laserstråle (och inbäddade måttband med digital avläsning) Se mer lasernivån: modell Självnivellerande med två laserstrålar (och inbäddade detektionsredskap: regeldetektor, metall och tråddetektor) Foto: tillverkaren mer lasernivån: Självutjämnande utjämnande~~POS=HEADCOMP modell med två horisontella laserstrålar plus ett centrum / vertikal linje (och inbyggd avståndsmätare) Se mer

en kär barn har många namn, så också denna . Laserskålar marknadsförs även under villkoren laservattenpass, laserpass, linjelaser och digitalt laservatten .

Det som karakteriserar dessa produkter är emellertid att de projekterar en, två eller tre laserstrålar. Vissa enheter ser ut som en klassisk nivå, vissa ser ut som en liten ficklampa, andra ser ut som en klassisk måttband medan ytterligare andra har en mer komplicerad design.

Några av laserdiskarna är huvudsakligen avsedda för montering på ett stativ, medan andra är konstruerade för fristående eller väggmontering.

En linje

De enklaste varianterna utskjutande en laserlinje och har två klassiska flaskor för läsning nivå / horisontella. Dessa stödsubstanser kan användas för att hänga upp saker på väggarna, såsom fristående galgar eller en serie bilder där den övre eller nedre delen av ramen för att ha samma höjd.

Självnivellerande

I likhet med de andra produkterna i denna grupp, det finns sorter självnivellerande. Detta innebär att själva enheten säkerställer att laserlinjen är horisontell - så länge som den är placerad eller hängas i en position nära horisontell.

Två linjer

De mer avancerade laserpanelerna projekterar två laserlinjer, en till varje sida. De kan till exempel placeras i önskad höjd på en vägg och visa linjer i båda riktningarna. Detta kan vara lämpligt i samband med upphängningen av sådana köksluckor och andra fixturer att hängas eller monteras på samma höjd men olika platser på väggen. Två linjer är också öppna för att lätt hitta samma höjd på två motsatta väggar.

Tre linjer

Det finns också laservektorer som skjuter ut tre laserlinjer; en till varje sida och en vertikal från toppen av enheten. Den tredje raden anger således en tydlig mittlinje. Detta kan till exempel placeras parallellt med en manuellt ritad linje som visar exakt centrum mellan två element som ska monteras på en vägg. Mittlinjen kan också användas som en pilotlinje.

Ytterligare funktioner

För att komplicera det hela, det finns ett antal laservatere inbäddade med ytterligare funktioner, såsom måttband, avståndssensorer och detektionsverktyg. Den sistnämnda används till exempel för att detektera trä, metall och elektriska ledningar i väggen.

Från 100 NOK

Laservatrar är tillgängliga från 100 kr och uppåt. De mer avancerade varianterna kostar vanligtvis från 800 kronor och uppåt.

När man köper en laserskål finns det flera saker att tänka på.

• Är enheten självnivellerande? Kan i så fall spara mycket tid och knut.

• Hur exakt är det? Kontrollera avvikelser i grader om det är självnivellerande.

• Hur lång sträcka har laserstrålen (erna)? Är detta tillräckligt långt för dig?

• Hur synlig är laserstrålen? Är enheten lämplig för utomhusbruk?

• följer det med ett stativ? Om inte, monteras enheten för montering på en vanlig fotostativ?

• Har det ytterligare funktioner? Behöver du dessa? Eller är de bara dyra objekt?

• Vilken typ av batterier använder den? Billiga AAA eller AA-batterier? Eller dyrare batterityper?

Se också: New trick stopp tjuvar

3-2 Roterande laser Level

roterande laser Level Manuella modeller med både horisontell och vertikal projektion. Inklusive glas som gör laserregioner mer synliga i dagsljus. Visa mer roterande laser Level: Manuell utgåva med två laserdioder för extra synlighet, steglöst variabel rotationshastighet och möjlighet för både horisontell och vertikal projektion. Visa mer

Detta verktyg är också känt som roto laser och 360 graders laser . Ett roterande laservatten skiljer sig från alla andra laserventiler av huvudet som avger laserstrålen kan rotera. Detta visar en solid 360 graders linje. Det betyder att enheten kan placeras mitt i ett rum och visar samma höjd på till exempel fyra väggar.

Justering och nivellering

Därför är den väldigt lämplig för ytbehandling och planering, såsom golvavlägsnande och läggning av gräsmattan. Den är också lämplig för skärning av häcken i rätt höjd och för beräkning av rätt fall vid läggning av rör, räcke och så vidare.

Vertikal Alternativ

Flera modeller har rack som säkerställer att de också kan användas vertikalt så att enheten projekterar en linje som visas på båda våningarna, på två väggar och i tak.

Båda manuell varianter med drakar och självnivellerande utgåvor finns tillgängliga. Rotarylaservaror levereras vanligen med ett stativ och kostar vanligen ca 1 000 kronor och uppåt.

När man köper en roterande laser finns det flera saker att tänka på:

• Är enheten självnivellerande? Kan i så fall spara mycket tid och knut.

• Kan enheten användas vertikalt?

• Hur exakt är det? Kontrollera avvikelser i grader om det är självnivellerande.

• Hur lång rad har laserstrålen? Är detta tillräckligt långt för dig?

• Hur synlig är laserstrålen? Är enheten lämplig för utomhusbruk?

• Har enheten möjlighet att välja steglöst rotationshastighet?

• följer det med ett stativ? Om inte, monteras enheten för montering på en vanlig fotostativ?

• Vilken typ av batterier använder den? Billiga AAA eller AA-batterier? Eller dyrare batterityper?

Läs också: Allt du behöver på husjakt

3-3: Crosslass lasrar

KRYSLASER: Självnivellerande modell med lödfunktion. Se mer CRYSTAL LASER: Självnivellerande modell med öga för hängning Se mer

Linslasern går också under villkoren CrossLaser och CrossLaser . På ett sätt påminner det lite av ett roterande laserkärl, eftersom det vanligtvis ligger långt ifrån arbetsområdet. Den stora skillnaden är att laserhuvudet inte roterar och därmed inte drar en 360 graders linje. I stället dras två linjer med begränsad längd och höjd (dessa varierar med avståndet till den spärr som linjen spelas in).

Två guider samtidigt

Till skillnad från den roterande laserskärmen kan crosslass-lasern samtidigt framkalla en horisontell och en vertikal linje vilket innebär att den är idealisk för väggplattor. Eftersom korslasern skapar guider i både horisontella och vertikala plan, gör den också den mycket lämplig för att hänga bilder och väggmonterade skåp.

Lödningsfunktion

Vissa kryssläsare levereras också med en enhet som producerar en tredje laserstråle. Detta projiceras rakt upp och ner, ersätter ett traditionellt lotteri. Denna funktion är användbar för dem som är angelägna att hitta identisk golv- och takplacering.

De flesta korsläsare är självnivellerande och kostar från drygt $ 1000 och uppåt.

När man köper en crossover finns det flera saker att tänka på:

• Är enheten självnivellerande? Kan i så fall spara mycket tid och knut.

• Hur exakt är det? Kontrollera avvikelser i grader om det är självnivellerande.

• Hur långa långa laserstrålar är enheten skapad - på vilket avstånd?

• Hur lång är laserövergången? Är detta tillräckligt långt för dig?

• Hur synlig är laserkorsningen? Är enheten lämplig för utomhusbruk?

• Har enheten även en vertikal stråle som ger dig en lödningsfunktion?

• Har enheten ett öga som låter hänga upp?

• följer det med ett stativ? Om inte, monteras enheten för montering på en vanlig fotostativ?

• Vilken typ av batterier använder den? Billiga AAA eller AA-batterier? Eller dyrare batterityper?

Läs även: Tips för dem som vill bygga ett garage

03/04: Angle Laser

ANGLE Laser: Manual modell som enbart producerar 90-graders vinkel mer ANGLE Laser: Med gradskiva och valet av 0 till 180 graders vinkel, som producerar en enda laserstråle mer

som namnet antyder, vinkel laser en huvudfunktion, nämligen utskjutande vinklar. De enklaste varianterna projekterar två laserstrålar som bildar en 90 graders vinkel. Dessa är mycket lämpliga för att lägga plattor på golv och ersätta den traditionella vinkeln, eller vinkelkroken som den också kallas. Laserskålar som skjuter ut tre laserstrålar och tvärlaser kan emellertid i många fall göra samma användning.

Andra varianter är monterade på en examensdisk och tillåter valfri vinkelval. Till exempel kan enheten läggas till ett arbetsstycke och projicera en 36-graders avstängningsvinkel.

Vinkellaser kostar från 400 kronor och uppåt.

När du köper en laser vinkel finns det flera saker du bör tänka på:

• Kan enheten endast display 90-graders vinkel, eller så kan du fritt välja vinkeln?

• Hur länge är belastningsstrålarna? Är detta tillräckligt långt för dig?

• Hur synliga är laserstrålarna? Är enheten lämplig för utomhusbruk?

• Vilken typ av batterier använder den? Billiga AAA eller AA-batterier? Eller dyrare batterityper?

"Glasögon"

Några laserpaket innehåller en uppsättning glasögon. Dessa är i allmänhet inte avsedda att skydda mot laserstrålar, utan tvärtom ett försök att göra de inspelade laserlinjer bättre synliga i starkt ljus, till exempel genom utjämning utomhus på dagtid.

Andra elektroniska verktyg

I den här handboken har vi fått en översyn av de vanligaste laserverktygen. Dessutom finns det ett antal andra onlineverktyg, bland annat lokaliseringsverktyg (ta reda på vad som döljer sig i din vägg) och fuktighetsmätare. Följ, vi kommer tillbaka med flera verktygsguider under hösten.

LÄS OCKSÅ: De nya laserverktyg, del I

Alla produktbilder tas från de relevanta tillverkarna.

Källor: järnaffär, Black & Decker, Bosch, Clas Ohlson, Jula, Skil, DinSide

ADVERT

Mest populära