All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

De nya byggreglerna kan skapa konflikter

De nya byggreglerna kommer att ge husägare större frihet och förenkla byggprocessen. Kommunen frigör sina resurser och tar tid att ta hand om viktiga saker. Både positivt och negativt känner Huseiers Landsforbund.

LÄS OCKSÅ: Byggregler som gäller från 2016

Det finns omfattande nya byggregler som träder i kraft den 1 juli. De viktigaste punkterna är:

  • Det kommer att vara möjligt att bygga ett garage eller uthus på upp till 50 kvadratmeter utan att skicka en ansökan till kommunen eller anmälande grannar. Reglerna hittills är att byggnader större än 15 kvadratmeter måste returneras till kommunen. Detta gäller även om byggnaden ska vara närmare 4 meter från bottenvåningen.
  • Från och med 1 juli kan du bygga upp till en meter från fastigheten utan att söka. Du behöver inte heller samtycke från grannen.
  • En fördel för grannarna är att byggnaderna inte kan ha en högre mynthöjd än 4 meter och höjden på 3 meter.
  • Byggnad på upp till 15 kvm, till exempel trä och cykelförvaring, balkong, öppen planlösning hall kan också installeras utan applikation.

Pressfoto: Per Christian Nordal, advokat vid Huseiernes Landsforbund.

Flera grannkonflikter

Per Christian Nordal, från Huseiernes Landsforbund, är positiv för effektiviteten det kommer att leda till, men skeptiskt för att avlägsna angränsande yrke.

- Nabovarslingen är ett utmärkt sätt att markera starten på något som kommer att hända i grannskapet. Vi har önskat att den inte ska tas bort. Nu riskerar vi att få fler konflikter ", säger Nordal.

Om konflikter uppstår är det inte längre kommunen som måste fixa. Grannar kan inte längre protestera på samma sätt. Om det blir en konflikt kan det tas genom domstolen.

Läs också:

Populär med glasvaror

En glas veranda eller vinterträdgård ger dig känslan av att vara ute även när du är i.

Följ oss i Villa på Facebook

Inte bara postivt

Homeowners Association har haft en önskan om en enklare byggprocess. De är mycket nöjda med att du nu kan ändra terrängen i trädgården, ställa upp bostadsyta och göra enkla förändringar på fasaden utan att söka. Problemet är höjden dessa nya byggnader kan ha, säger Huseiers Landsforbund.

Låt inte de nya byggreglerna förstöra den närliggande freden.

- Med denna höjd, bara en meter från grann gränsen, kan konflikter snabbt uppstå. Byggnaderna kan blockera solen och visa. Dessutom har vi begärt en begränsning av antalet byggnader som kan placeras i gränsöverskridande gränser utan ansökan. För att hela rymdgränsen ska fyllas om, säger Nordal

Vad tycker du om de nya planerings- och byggreglerna? Dela dina tankar i kommentarfältet.

Läs också:

Här är badrummet som kostar 617 kr!

Målar du skåpet så fort som Geir Håkon?

Så här renoveras uppslamningen och dammfri

12 fantastiska byggare

ADVERT

Mest populära