All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Naturlig trend i full fart in i arkitekturen

- De kalla material är inte bra för välbefinnandet, säger arkitekt MNAL Birgitte Skjerve, och kommer med ett rungande nej när vi frågar om de kalla och hårda material fortsätter att påverka arkitekturen framöver. Vi pratar med henne i samband med årets arkitekturdag, som kommer att se på sambandet mellan arkitektur och folkhälsa. Skjerve är chef för programkommittén.

Inbjudan till arkitekturdagen är rosa. Något som utlöste oss eftersom det inte är en färg vi associerar med arkitekter och modern arkitektur. Samtalet med Birgitte Skjerve ger oss en bild av en framtid med mer mångsidig och mänsklig användbar arkitektur än coola fasader av glas, stål och betong.

I Ulsholtveien 31 på Furuset bygger Stiftelsen Betanien Oslo 36 hyreslägenheter. Det är Haugen / Zohar Arkitekter som har ritat husen. Fastigheterna är byggda i massivt trä. Illustration: Haugen / Zohar Architects

Tre gör oss lugnare

I den stora atrium på Aker Solutions i Stavanger interiör MNIL Linda Steen i scenario Inredningsarkitekter används ek och hampa rep för att skapa "privata" möte i den stora atrium. Foto: Gatis Rozenfelds

Hon har varit projektledare för projektet "Tre och stad" under överinseende av den norska arkitektförbund och bara levererade en slutrapport. Med professionell vikt träffar hon kalla, hårda material är inte bra för välbefinnande, och att vi måste förstå att människor är en del av naturen. Hon förklarar att naturtrenden är i full fart i arkitekturen.

- Vi ser det överallt. Trenden är att naturen kommer in i stadsbilden, säger hon och tror att vi kommer att se mycket trä i framtiden.

- Träet som material har mycket speciella egenskaper. Du kan mäta hjärtslaget hur det förändras när du kommer in i ett trärum, säger hon.

Vi ser redan en hel del ny och spännande träarkitektur, och mer kommer att komma. Trenden är mot mer naturliga material och vegetation.

- En betraktar ekosystemet, en byggnad betraktas som naturen. Det här är ett nytt sätt att tänka på som jag hoppas kunna ta hand om, säger hon.

När Snøhetta utformade mötesplats för cancer och deras familjer för Fore Hill Hospital i Aberdeen, användes en hel del trä för att skapa en lugnande atmosfär för dem som arbetar där och besökarna. Foto: Snøhetta

Tänk på god arkitektur

Möbeldesigners är också inspirerade av trämaterial. Tanken på soffan Plank kom från designers fascination för stora format i golvbrädan. Soffan är designad av möbeldesignern MNIL Steinar Hindenes, Anders Berg och Petter Knudsen. Foto: Øystein Klakegg

Skjerve finner att bra arkitektur ska stimulera långt bortom det visuella. Det är viktigt att spela sinnena.

- När alla sinnen är närvarande, och allt hänger ihop fysiskt och kognitivt, då denna rätt, säger hon, och tillägger: - Jag emot full när jag är i god arkitektur, där alla sinnen stimuleras, där det finns vatten och trä.Då behöver jag inte betala tusentals dollar för att lära mig att andas, ler hon.

Birgitte Skjerve tror att vi kommer att se mycket trä i arkitekturen i framtiden. På Fornebu S finns det vald vertikal trådtråd i färgad gran på fasaden. Byggnaden är designad av AMB Arkitekter AS. Foto: AMB Arkitekter AS

Lär dig från naturen

På studentkaféet Kroa BI i Oslo har oljig ek och koppar använts för att producera vithet och glöd i inredningen. Det finns DIS Interior Architects MNIL som står bakom interiören. Foto: Kjetil Gudem

Hon påpekar att det inte är så länge sedan vi flyttade människor till hus, och det har inte hänt oss riktigt sedan. Nu är det dags att sluta lite och ta reda på vad vi har förlorat på vägen, tror hon.

- Naturen ligger med mycket av fascia. Där ute påminner vi om vad vi gillar från ljud, dofter och material.

Birgitte Skjerve lyfter sin hand och poäng. Över gatan i en liten grön lunga med några bänkar sitter människor där. Man har bärväskorna vid fötterna, en annan har en hund som är vilande bredvid den. En mormor med barnbarn har också sett sig ner.

- Se, säger hon, folk kan känna sig fri. Unga och äldre trivs och den lilla parken är tillgänglig för alla. Människor är köttätare, och samhället är viktigt. Detta är i tid; Efter en lång tid där människor har strävat mot självförverkligande och individuella mål kommer vi att gå ner i Maslows behovspyramid, för grundläggande behov som samhälle, säkerhet och välbefinnande, säger hon.

På Maschmanns mattorg kan kunderna äta i en hälsosam miljö. Interiören designades av inredningsarkitekten MNIL Kjersti Hoel Gazzola och Anne Sofie Fet från Romlaboratoriet AS. Foto: Elisabeth Aarhus

Mer välbefinnande med naturen

Och det är vad hennes projekt handlar om nu en dag. Målet är att få arkitekter och politiker att se sambandet mellan arkitektur och folkhälsa och utveckla de nya byråerna för att skapa plats för alla.

- Om framtidens arkitektur är baserad på människors grundläggande behov och att vi är annorlunda, kommer arkitekturen också att bidra till en god folkhälsa. I den här bilden kommer mjukare material och fler färger in, avslutar arkitekt och projektledare för arkitekturdagen Birgitte Skjerve.

ADVERT

Mest populära