All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De mest populära sommarstugor till salu, just nu

Den varma sommaren förra året har resulterat i en stark tillväxt på hyttmarknaden. Speciellt när det gäller hytter. Norrmän, som för några år sedan talade om att sätta sin semester i södra regioner för att säkra en solig semester, pratar nu om den läckra norska sommaren. Det finns hytter på fastlandet, men nära havet, som är mest populära.

- Cabin marknaden har varit i ett tråg, men det lossnade ordentligt i juni 2014. Folk såg att en stuga efter de andra, även objekt i den övre prissjiktet, slets bort. Dyra hytter som hade gått ut i flera år plötsligt såldes, vilket resulterade i en smärreffekt. Vi kan tacka för den varma sommaren förra året för den plötsliga ökningen, säger Tore Solberg, fastighetsmäklare i Eiendomsmegler 1- Vestfold.

Hyttemarknaden, som idag liknar marknaden före finanskrisen, präglas av låg tillgång, hög efterfrågan och snabb försäljning.

- För bara ett år sedan var marknaden värre, säger Solberg.

Låga räntor

Real Estate Kjetil Lossius från Sørmegleren tror också att den låga räntan kan vara en påverkande faktor.

- Det goda vädret har säkert påverkat marknaden delvis, men jag tror att det är den låga räntan som är den största faktorn här. Vi ser definitivt en ökning av marknaden från förra året, och de stugor vi lämnade vid påsktiden såldes innan annonsen meddelades.

EGEN BRIDGE: Även om många drömmer om sitt eget bryggeri, kommer de flesta att ha en stuga på fastlandet. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Sveinung Bråthen

Ökad trafik på stugorannonser

Också på Finn. Nej, de har märkt ökningen på hyttmarknaden de senaste månaderna. Antalet visningar på annonser har ökat från förra året.

- Det är en tydlig ökning från förra året, säger Lene Kallum på Finn. nr. I april och maj förra året fanns 87 591 464 sidvisningar på semesterhus mot 109 432 191 i april och 18 maj i år.

Här är de tio mest besökta annonserna på hitta. nej i mars, april och maj i år.

Annonser Sidvisningar
Tjoholmen, os kommun 219 198
Country House i Lillesand 34428
Kirkøy, Hvaler 22646
Seilo Sund på Valar <999 > 19 350 Kirkøy, val
18328 Kalvoya i Blindleia
17.842 Stavern
16918 Fossing, Kragerø
16758 Storön Sande
16 549 Populära områden

Köparens behov och önskemål har förändrats de senaste åren. Människor ställer högre krav på komfort och tillgång till stugan.

- Stuga på fastlandet är viktigare att människor nu, och det finns färre som kommer att ha stuga på ön än det var för tio år sedan, säger Solberg. Det finns flera som arbetar från stugan, och många vill därför ha kort resa, och helst på vägen. Områden som Tjøme och Whales är därför mycket eftertraktade.Södra delen av Vestfold som Larvik, Nøtterøy och Sandefjord är också populära områden.

Easterners flytta österut

Enligt Kjetil Lossius har en skillnad gjorts mellan Kristiansand. Rogaland har haft en stuga väster om Kristiansand, i områden som Mandal och Lindesnes, medan östernare har bott öster om Kristiansand.

- Lillesandområdet har varit populärt bland Easterners tidigare. Nu ser vi en tydlig trend att de flyttar närmare Tjøme och den svenska gränsen, medan rogalerna tar på Lillesand. Det finns tillräckligt med kontakt med personer som vill ha en kortare väg till stugan.

ADVERT

Mest populära