All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

De dyraste gör-det-själv-flikarna

->

Att göra jobbet själv kan vara roligt och spännande, men du bör bekanta dig med vad som behöver göras innan du börjar. Annars kan det vara dyrt! Foto: Colourbox

- All insats i badrummet bör undvikas. Rummet är det mest riskabla rummet i hela huset, säger Lars Gulbrandsen, chef för Våtroms Akademiska Råd.

Men när du kan spara några tiotusentals dollar är det frestande att göra så mycket som möjligt själv. Detta kan leda till utgifter i hundratusentals klasser.

- Fel har först gjorts på membranet, till exempel betyder det att allt måste raderas och byggas om. Då renoveringen är värdelös och du får hela den totala kostnaden en gång till.

Du kan inte heller vänta på att försäkringen täcker eventuella problem som uppstår efter att självförsörjningen har orsakat skador på badrummet.

- I våtrummet täcker försäkringen ingenting men plötslig skada. Om det inträffar efter två eller tre år är det bättre att gå tillbaka till en seriös hantverkare och klaga, än att ha den på egen hand, säger Gulbrandsen.

Hobby Elektriker - Vi ser att många skador uppstår på grund av fel i elsystemet. Det är viktigt att renovering och reparationer utförs enligt föreskrifterna, och särskilt på elverket förutom VVS, säger Sigrun Grahl-Jacobsen, produktchef i Gjensidige.

40% av alla bränder startar i elsystemet. Varför ta chansen att manipulera med något du borde lämna till experterna? Det kan vara bra, men om du är ute av trubbel kan du riskera att det straffar försäkringen.

- Om det arbetet inte är gjort i enlighet med lagar och förordningar, kan det förkortas. För att få full täckning av skador på elverket är det viktigt att arbetet utförs av en auktoriserad hantverkare, påpekar Grahl-Jacobsen.

Katastrofal golvslipning

- Folk tror att det är så snart gjort att slipa golv. Det bör helst göras om en timme, säger Svein Erik Haland, golvstigen på Haland Parkett och trappor.

Men rusning är en last, och om du inte har tålamod eller en stabil hand riskerar du att golven blir mer skadade än när du började.

- Människor har ingen relation till dessa maskiner. De lutar dem eller lämnar dem på ett ställe under lång tid. Som ett resultat gör de ofta hack och stora dumpar, säger Haland.

Det är vanligtvis möjligt att korrigera skadorna, men då bör du ringa till en professionell golvkvarn. Och du måste förvänta dig att det kostar mer att reparera skadan än det skulle ha varit att hyra en golvkvarn på en gång. Om du har varit väldigt otur kan du riskera att du måste lägga en ny våning.

- Människor idag brukar ha 14 mm parkett, och jag har sett exempel på att människor har glidit sig hela vägen ner till lamellerna nedan.Då måste du byta golv, säger Haland.

ADVERT

Mest populära